• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Baronen som kommer tillbaka (recension)

Baronen
Ordvrickar vidare. Sven Angleflod hyllar Povel Ramel.

 

Felslag, missade toner och tokigheter

 

En varm hyllning till ord- och viskonstnären Povel Ramel. Skådespelaren Sven Angleflod knäpper upp det ena revynumret efter det andra. Och berättar anekdoter från när det begav sig. Uppbackad av såväl musiker som Andrew Sisters.

Vårens soppteater-program på Stora teatern i Norrköping inleds med en repris. Det är En baron på återbesök sammanställd och framförd av Sven Angleflod som är tillbaka med sin hyllning till Povel Ramel. Föreställningen framfördes för nästan exakt ett år sedan och var slutsåld vid båda föreställningarna. Så att det nu blir en repris är inte på något sätt underligt.

Enmanshowen, som är en fortsättning på föreställningen En baron på besök är en varm och kärleksfull hyllning till ord- och viskonstnären. Den bjuder framförallt på nummer från Knäppupp-revyerna på Odeonteatern i Stockholm.

– När Knäppupp kom var det något nytt i svensk underhållning, den var okonventionell, den var kaos, den var fylld av tokiga infall, ja – ingen hade sett eller upplevt något liknande. Här finns en enorm skatt att ösa ur, inleder Sven Angleflod.

I Sven Angleflods Knäpp-uppföreställning är musikerna Håkan Berghe (piano), Niclas Lindblom (bas) och Joakim Sandén (slagverk) med i form av inspelad musik. Dessutom får vi lyssna till Andrew Sisters i form av Karin Oscarsson, Ann-Sofi Andersson Kern och Maria Olofsson. Också detta inspelat.

Men det är så bra gjort, för Sven Angleflod pratar med dem, precis som om de vore på plats. Ibland blir det felslag, missade toner och andra tokigheter och hela tiden kommenteras de. Det är en väldigt bra idé och det blir mycket roligt!

 

En baron på återbesök
Showman. Sven Angleflod visar upp Povel Ramels breda spektra som artist.

 

Sven Angleflods röst passar väldigt bra för att tolka Povel Ramel. Dessa ordrika och tungvrickande texter behöver framföras tydligt med ordentlig artikulation. Det gör Sven Angleflod. Och att komma ihåg alla textmassor är en prestation.

När han kommer in som Erik Anders Svensson Typing jublar publiken. I Knäppupp-revyn gjordes rollen av Martin Ljung som den ”typiska människan av idag”.

Andra nummer som framförs är Digga Darwin, Har ni hört den förut?, Onödiga ord och Grisälven.

Mellan numren berättar Sven Angleflod anekdoter från Knäppupp-revyerna. Han berättar om revyn som hette ”Dax igen”, där man för första gången tog in en ”riktig regissör” som inte alls var van vid det kaos som rådde. Med myndig stämma sa han till om att få manuset, men det fanns bara nedklottrat på en massa papperslappar. Och vissa nummer var strukna och andra hade kommit till, men allt det var sådan den nye regissören inte fått vetskap om.

Vi får också höra om när Povel Ramel skulle hylla Karl Gerhard på dennes 70 årsdag. Det skulle firas med en stor fest, som också direktsändes i radio med Sigge Fürst som programledare. Ingen av gästerna fick framträda längre än en minut, det hade Karl Gerhard bestämt. Povel klev in på scenen, med en stor minutvisare på pianot. Och minuten slutade: ”Karl Gerhard! Tänk dig allt vad vackert andra sagt förut. Fördubbla det, lägg hjärta till! Där har du min minut!”

Sven Angleflod planerar en 3:e föreställning om Povel Ramel. Efter En baron på besök och En baron på återbesök ska den nya kort och gott heta En baron. Som extranummer vid denna sopplunch framförs ett nummer ur denna kommande föreställningen. Men om den kan vi ju återkomma…

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Peter Holgersson

STORA TEATERN Norrköping

28 januari 2016 (föreställningen ges även 19 maj)
En baron på återbesök

Sångtexter: Povel Ramel
Sammanställt och framfört av Sven Angleflod

Inspelad musik: Håkan Berghe (piano), Niclas Lindblom (bas), Joakim Sandén (slagverk)
Inspelad sång: Karin Oscarsson, Ann-Sofie Andersson Kern, Maria Olofsson
Scenografi: Magnus Möllerstedt
Ljusdesign: Lukas Andersson
Ljuddesign: Björn Andersson
Prod: Östgötateatern

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Baronen som kommer tillbaka (recension)

  1. Pingback: Povel Ramel-buljong som soppteater – KULTURSIDAN.nu