• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Scengalej 2011 på Dynamo

Kulturköpare. Sharareh Molaei och Cicci Spångtorp är kulturombud för förskolorna Taborsberg respektive Pianot.

 

Teatermässa med sikte på den unga publiken

 

– Jag försöker leva mig in i hur det är att vara barn för att se vad jag tycker om och som passar våra barn.
Cicci Spångtorp från Pianots förskola i Klockartorpet fyllde onsdagen med den ena teaterpjäsen efter den andra. I gott sällskap, tillsammans med kulturombud från övriga skolor och förskolor från Klockartorpet och hela länet, på Dynamo i Norrköping.

Trångt men glatt med 14 föreställningar och tre trailers som spelades på fem scener under teatermässan ScenGalej, där teatergrupper från när och fjärran visar upp sig.

Cicci Spångtorp samordnar granskningen med stadsdelens kollegor, de väger samman sina intryck och köper in föreställningarna gemensamt för bästa ekonomi.

Kollegan Sharareh Molaei från Taborsbergs förskola i Haga är enda kulturombudet från Haga och Eneby som gästar ScenGalej. Ansvaret är stort men samtidigt snärjigt för henne att välja rätt i schemat som lagt tyngdpunkten på förskola och lågstadium på förmiddagen.
– Jag får köpa in en föreställning till de minsta, 2-3-åringarna och en till de lite äldre barnen, förklarar Sharareh Molaei.

ScenGalej ger också tillfälle för teatergruppernas medarbetare att säga hej till varandra och kanske hinna se någon av de andras föreställningar. I det lokala vimlet ser jag ett träd som pratar med Robin Hood (båda från Musikteater Gulasch) en musikskådespelare i sagolik uniform (från Teater Pelikanen) och en tomtenisse (från Papanella).

Åsa Forsberg från Teater Fenix i Norrköping är på plats för att spela Historien om en flicka som man gör i samarbete med Östgötamusiken, som gruppen hoppas ska ge ett bra gensvar, även på sikt med kommande produktioner.
– Vi vill spela mer i länet. Vi åkte runt i hela landet med vår förra föreställning.
Innan Åsa Forsberg går in på scenen för att gestalta flickan som måste lämna sitt land och hitta ett nytt tänker hon ta en titt på Teater Spektaklets Pojken som inte kunde gå hem.

Jag passar på att se Himmel och pannkaka med Teater Sagohuset, dagens kanske mest långväga gäst eftersom de kommer från Lund. En både rolig och gripande pjäs om en pojke som känner sig ensam och bara har en katt att prata med. Inte så bara heller, en katt kan vara en god vän att fundera över livet tillsammans med. Pjäsen av Isa Schöier hade urpremiär på Östgötateatern 2008 med Marika Strand och Stina von Sydow. Här spelar två män rollerna och det går precis lika bra. Föreställning är fysiskt visuell med överraskande kast.

Kulturadministratörerna flockas förstås också den här dagen, både de som håller i trådarna, bland annat från Riksteatern i Östergötland och Norrköpings kommun. Nicklas Samuelsson från Kulturarbetsförmedlingen passar också på att visa upp sig och har lagt ut broschyrer över AF:s ”banker” med kulturkompetenta människor.
– Det är bra att knyta kontakter, säger Nicklas Samuelsson som står i kö till en lokal föreställning. Jag träffar många skolor, särskilt i samband med Skapande skola, Kulturrådets projekt.

Kulturombuden Cicci Spångtorp och Sharareh Molaei startade dagen med Östgötateaterns Musiklek med pedagogen Susanne Lindh och blev förtjusta. Inte bara över föreställningen i sig utan för att förskolorna kan hämta musik och rörelser från Östgötamusikens hemsida. Att kunna förbereda barnen inför den lekfulla konserten och fortsätta att använda materialet i efterhand ger ett mervärde.

Vad är en bra barnteater?
– Den ska fånga barnen. Har den fångat mig, så fångar den barnen, säger Cicci Spångtorp.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin/teatergrupperna

 

  • DYNAMO Norrköping

  • Onsdag 5 oktober 2011
    ScenGalej
    Utbudsdag för teater-, musik- och dansföreställningar för förskola, grundskola och gymnasium
    Arrangörer: Riksteatern Östergötland, Östgötamusiken, Norrköpings kommun, Linköpings kommun

    • MEDVERKANDE GRUPPER
      4:e teatern
      Blauba
      Musikteater Gulasch
      Panatomimteatern
      Teater Fenix
      Teater Fredag
      Teater Papagena
      Teater Pelikanen
      Teater Sagohuset
      Teater Spektaklet
      Tromäki Dance Company
      Östgötamusiken

 

BILDER PÅ TEATERFÖRESTÄLLNINGAR – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157627823505282″]

 

FLER BILDER FRÅN SCENGALEJ – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157627823575592″]

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.