• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM: Vidars vackra värmländska vemod (recension)

Vidar
Smärtsamt vackert. Vidar smeker publiken med sin stämsång. Tre tjejer från Karlstad, som spelat Kathys Song för dess skapare, Paul Simon, efter att ha gjort succé på Polar Prize-galan 2013.

 

Förtrollande folkmusik-indie

 

Vackert så att det gör ont i kroppen på en. Vidars musik och sång har något märkligt trolskt över sig. De skapar en atmosfär på Tegelvalet som får högljudda bargäster att tystna.

Människor tränger sig fram till den lilla hörna där scenen finns. Vissa sätter sig ner på golvet framför. När Vidar börjar spela så tränger folk ihop sig ännu mer.

Det går knappt att se Tuva Hardorp, Emmy Deivert och Maija Hardorp som utgör gruppen. De kommer från Karlstad i Värmland. Trion kallar sin musik för folkmusik-indie och ja, det är faktiskt en rätt så träffande beskrivning.

Låtarna är så otroligt vackra. Stämsången är som en smekande vind som rör vid ens kind bara för att en sekund senare vara borta.

 

Vidar
Dragspelet används i en del låtar, lyfter dem lite extra. Rösterna är ändå det viktigaste instrumentet.

 

Den som har varit nere i Tegelvalvet vet att det är trångt och att det säkert ofta blir högljutt när alkohol serveras i lokalen. Visst blir det så nu med, men så fort en sång börjar så tystar slamret. Gör det inte det så hyschar andra besökare ner den person som är skränig.

Som nämnts tidigare så är sången och musiken vacker. Komponenterna lever i perfekt förhållande till varandra och skapar njutning för hela publiken.

Många i publiken är par som står nära och håller om varandra när låtarna spelas. Trodde att besökarna som satt på det hårda golvet skulle resa sig upp ganska snabbt men de verkar inte bry sig. De är minst lika hänförda som alla andra.

Mellanpratorna är alla på engelska då det finns utländska gäster med i lokalen. Tjejerna i Vidar berättar lite om hur sångerna blev till och trevliga anekdoter. Som när de sjöng Kathys song för Paul Simon som gjort låten.

 

Vidar
Som regn som faller på fönsterrutorna. Sådan är fina låten Phoenix.

 

Jag hade på känn innan att jag skulle tycka att just Kathys song skulle vara kvällens behållning. Men där bedrog jag mig. Kanske var det lite för stökigt just då i lokalen för att sången skulle upp i den nivå som jag tycker deras inspelning har.

Phoenix är däremot så suveränt fin. Jag ser regn som faller utanför fönsterrutorna till ett sovrum. Där fingrar letar perfekta defekter hos den älskades kropp. Samtidigt känns den värmländska skogen ständigt närvarande.

När dragspelet kommer in i vissa låtar så lyfts melodierna upp ytterligare en nivå. De visar att dragspel är ett instrument som verkligen kan förstärka en redan vacker ljudbild. Men det instrument som är viktigast för gruppen och dess medlemmar är deras röster.

Ska allt kokas ner så är det så här: Vidars musik är så smärtsamt vacker att den som inte någon gång lyssnar på dem begår en dumhet.

© Text : Morgan Lengbrant
© Foto: Samuel Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEGELVALVET Norrköping

12 februari 2016 21.15
Vidar
Publik: Välfyllt
Arr: Where’s The Music?

LÄNKAR
Vidar hemsida Facebook
Where’s the music hemsida Facebook

WTM: Viola Beach finns inte mer minnesord Kultursidan.nu 14/2 2016

FREDAG 12/2
WTM: Maj Monets glada pop i hetluften recension Kultursidan.nu 15/2 2016
WTM: Great Garb indierock som växer recension Kultursidan.nu 14/2 2016
WTM: Anti Ponys psykeliska road trip recension Kultursidan.nu 14/2 2016
WTM: Tellavisions fascinerande vision recension Kultursidan.nu 13/2 2016
WTM: Vackert och starkt med Cilia recension Kultursidan.nu 13/2 2016
WTM: Psykofants ösande punkinjektion recension Kultursidan.nu 13/2 2016

TORSDAG 11/2
WTM: Gudinnan Märak och Systraskap recension Kultursidan.nu 13/2 2016
WTM: Jag sveps inte med av Girls Names recension Kultursidan.nu 12/2 2016
WTM: Emil Jensen – ordkonstnär i kärlek recension Kultursidan.nu 12/2 2016
WTM: Humor & drag med Drivvedsfolket recension Kultursidan.nu 12/2 2016

FÖRHANDSARTIKLAR
Ta rygg på oss på Where’s The Music?! reportage Kultursidan.nu 11/2 2016
Where’s The Music?! – din kompletta guide LISTAN Kultursidan.nu 26/1 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.