• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Från dröm till framgång för Unity Yard

Unity Yard
Musikproduktion pågår. Fabian Cortez och Daniel Karlsson jobbar med en låt. Unity Yards skivmärke heter Three Dots.

 

”Music is a misson, not a competition”

 

Skivbolaget Unity Yard i Norrköping producerar artister både nationellt och internationellt. De producerar musik, musikvideor, hjälper till och utbildar ungdomar och artister som vill hålla på med musik. Det spelar ingen roll vilket genre man har, alla är välkomna.

Unity Yard har expanderat rejält sedan starten och håller nu på med flera olika musikrelaterade projekt. Och allt började med en dröm.

– Jag fick en dröm 2007 att skapa ett eget skivbolag. Men vägen dit såg jag var väldigt svår, säger Claudio Salinas, grundaren och hjärnan bakom Killahsound, som 2012 blev Unity Yard.

Anledningen var att en kille som heter Daniel Karlsson kom till Claudio och knackade på dörren. Han ville ha hjälp med musiken.

– Jag såg en talang, vilket vi har utvecklat fram tills i dag, berättar Claudio.

Daniel Karlsson går nu under artistnamnet Kiihjano och har fram tills idag gjort ett antal låtar och videor som går bra. En av de senaste heter Wreck it och mer material är på väg.

 

Kiihjano & Iron Dance Crew, Industrisemester 2015
Kiihjano har släppt flera musikvideos. I somras kunde norrköpingspubliken se Kiihjano på Industrisemesters scen uppbackad av Iron Dance Crew.

 

Det som började med en studio i ett rum på femton kvadratmeter, utvecklades och expanderades av Claudio Salinas, Daniel Karlsson och Jonas Jonsson. De hördes bra utåt och Claudio berättar hur de fick besök av Wayne Beckford, internationell artist och producent, som ville ha Claudios hjälp som manager och strateg.

– Det jag har lyckats med är att inte blanda in honom i det som vi har startat. För att min dröm har alltid varit att vara independent. Och i dag anser jag att vi är det.

För tre år sedan träffade Claudio Fabian Cortez. Tillsammans skapade de ett producentkoncept vid namn No Faces. Grejen var att de inte ville synas och hålla sig i bakgrunden.

– Nu är det ganska svårt att göra det då vi markerar varenda låt med ”No Faceees…!”, säger Claudio och skrattar. – Så det har blivit ett varumärke som vi försöker lyfta.

 

Unity Yard
Fokuserad. Claudio Salinas startade Killahsound som blev musikkollektivet Unity Yard (med varumärket Three dots som distributionskanal).

 

I dag har Unity Yard haft ett antal stora artistsamarbeten. Ett exempel är Lisa Viola från Australien som vunnit tre grammisar, och många fler. Claudio menar att de har lyckats göra sin dröm till verklighet, och på vägen har det anslutits mer folk, andra artister, små artister, stora artister. Men de håller sig fortfarande till grundregeln.

– Det är att ge tillbaka det som inte vi fick när vi var unga, hjälp av någon. Och vi samverkar också med studieförbundet ABF Östergötland och Kultur och fritid, som vi har fått jättebra stöttning av. Inte så mycket ekonomiskt men mest stöttning för att kunna stabilisera oss. Och i dagens läge ser det mer ljust ut liksom, menar Claudio Salinas.

Carolinne Rindal, med artistnamnet Carolynn, är en av dem som på senare tid anslutit sig till Unity Yard. För ungefär sex månader sedan flyttade hon till Norrköping från Stockholm och börja jobba med musiken. Hon jobbar inte bara med sin egen musik tillsammans med Claudio och Fabian, utan hon hjälper även ungdomar, mellan tolv och femton år, som kommer dit.

– Jag hjälper dem med deras dröm och utveckling. Jag möter ungdomar som tycker om musik och sång och tycker om att skriva. Jag hjälper dem att uttrycka sig just i musik. Det var någonting jag också ville göra när jag var ung, få hjälp och få träffa folk som kunde hjälpa, berättar Carolinne.

– Jag fokuserar just nu på en tjej som heter Julia, som jag hjälper och skriver till. Elias tar vi hand om också. Och honom lär jag väl ut mer scenkonst, hur man ska stå på scen och vad man ska prata om och så. Så lite allt i allo, som artist. Mycket röstövningar också.

 

Unity Yard
Gänget på Unity Yard. Carolinne Rindal, Daniel Karlsson, Claudio Salinas och Fabian Cortez.

 

Under vårterminen bedriver Unity Yard en musikprofil på Borgsmoskolan. Där har Unity Yard tagit med sitt koncept för att visa i skolan. De har en internationell låtskrivare som kommer och hjälper ungdomarna på skolan att skriva texter, Unity Yard guidar och coachar ungdomarna till att bli bättre vad gäller musik och artisteri.

Och intresset har bara ökat, och fler vill vara med. Alla spelar olika instrument, olika musikstilar. Men de vill alla lära sig. Målet och syftet är att göra något som de kan visa skolan och allmänhet.

– Såsom vi har förstått, det som vi gör blir även betygsatt av deras musiklärare. Så att för oss känns det väldigt stort. Alltså wow! Jag tror inte det var så många som såg det komma, säger Claudio Salinas och får medhåll av Fabian och Carolinne.

Flera andra skolor har visat intresse, och viljan är att kunna fortsätta med profilerna, då på fler skolor. Dock ville de testa idén först och som det ser ut nu har det varit något som är roligt, som skapar intresse och som behövs. Och även om Unity Yard går back på de jobben, är det värt det, menar de.
– Vi gör det inte för pengarnas skull. Vi gör det för att utveckla dem, och samtidigt som vi utvecklar dem, utvecklar vi oss själva, menar Claudio.

– Det är ju något man märker på dem också, de är otroligt tacksamma att vi är där. Wow, vilka brinnande själar det finns där, de är så duktiga också, säger Carolinne.

Intresset för Unity Yard över huvudtaget har växt. 

– Nu lockar vi mer och mer folk som vill komma till Norrköping från olika länder, hyra in sig här och sitta och låtskriva med oss och sitta och låtskriva själva. Så jag vet i fan hur vi ska bygga ut studion. Finns ju ingen yta kvar längre, säger Claudio Salinas.

© Text: Jennie Johnson
© Foto: Morgan Lengbrant, Michael Strandhed och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Unity Yard/Three dots hemsida Facebook Youtube
Kiihjano info Facebook
Carolynn Facebook
Carolynn på scen i Livekarusellen intervju Kultursidan.nu 4/2 2016
Katapulten  på Dynamo har skjutit iväg reportage Kultursidan.nu 17/1 2016
Stort och brett stöd för Refugees Welcome reportage Kultursidan.nu 11/9 2015
Musiksemester från tidig kväll till sen Sol recension Kultursidan.nu 20/7 2015
Daniel Kiihjano släpper ny singel reportage Kultursidan.nu 23/4 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.