• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sagostund för lite äldre barn på museet

Sagostund
I eldens sken. När dagens ljus var borta samlades människorna runt elden och berättade. Skrönor, sagor och sanningar. Den traditionen bygger Stadsmuseets sagoberättare på.

 

”Klart att nioåringar gillar sagor”

 

Tomtenissar syr kläder nakna i månskenet och vävare som rider på drakar. Det fick publiken höra om på den första sagostunden, de kommande dagarna blir det läskiga historier och indiansagor. Detta och mycket mera  får de som kommer till Stadsmuseet under sportlovet vara med om.

– Det låter ju jättetråkigt med hantverkssagor, säger Sofia Nerman.

Hon tittar på sin publik och sen drar hon igång historien, som inte alls är jättetråkig. Om den fattige skomakaren Albert och hans fru, den lika fattiga skräddaren Elsa. Som får hjälp av två snälla tomtenissar för att få ordning på affärerna.

 

Sagostund med Sofia Nerman
Klart att nioåringar gillar sagor. Sofia Nerman sitter på en pall vid en liten lägereld.

 

Sofia Nerman som är utbildad teaterpedagog fångar publiken med sitt skådespeleri och sina röster. Vilket är en sorts blandning av skånska och småländska. Trots att hon bara sitter på en pall framför en liten lägereld i ett av Stadsmuseets rum, så är åhörarna med på noterna.

– Jag har under hösten läst fornnordiska sagor för lite äldre barn. Nu ville jag göra något liknande under sportlovet. För att locka hit fler unga, säger hon.

Hon vet vart hon ska i sina sagor när hon börjar men improviserar vägen fram till slutet och anpassar även historierna efter åldern på barnen som är där. Sofia vill själv rikta sig mot barn som är lite äldre, ungefär nio år.

Många sagor i dag riktar sig till barn i förskoleåldern. Jag tänkte att varför inte ha historier för de lite äldre. Det är klart att nioåringar gillar sagor. Jag hoppas att föräldrarna förstår att inte ta med sin treåring när det är läskiga historier senare i veckan. Men jag anpassar mig så klart efter åldern på dem som är här, menar Sofia.

Efter den första berättelsen så frågar hon om barnen vill höra en till och det vill de. Denna handlar om en vävare som slår ihjäl 70 flugor i ett slag. Sen startar  han ett rykte om sig själv. Som den modigaste riddaren i riket vilket får konsekvenser.

 

Sagostund med Sofia Nerman
Vad tror ni hände då? Nu börjar det bli riktigt spännande.

 

Inte bara barnen är fängslade, ett stycke bort sitter en äldre herre och lyssnar intresserat. När allting är över säger en mormor som är där med sitt barnbarn att hon tyckte det var bra.

– För människorna som levde förr i tiden så var denna typen av historier deras tv. Man slog sig ner framför en eld och underhöll varandra, berättar hon.

De kommande dagarna är det andra teman som gäller till exempel läskiga sagor. Där bland annat slottet Trolle Ljungby i Skåne kommer vara med. Sofia Nerman hoppas att sagostunden kommer bli ett regelbundet inslag på museet.

– Jag vill slå ett slag för den muntliga traditionen. Mer sagor åt folket, tycker hon.

© Text: Morgan Lengbrant
© Foto: Jennie Johnson

STADSMUSEET Norrköping

23-26 februari 2016 kl 15
Sagostund
med Sofia Nerman och Ellika Kyndel

23/2 Hantverkssagor
24/2 Sagor
25/2 Läskiga sagor
26/2 Indiansagor

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook FB-evenemang
Späckat lov för sportlovslediga LISTA Kultursidan.nu 19/2 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.