• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En druva i solen gästspelar i Norrköping

Josette Bushelle-Mingo
”Lorraine, she wrote da shit!” Samtal via Skype med Josette Bushell-Mingo som har regisserat En druva i solen.

 

Svensk attityd att andras erfarenheter inte angår

 

Det finns ett före och ett efter. En druva i solen kommer att bli en sådan pjäs, 57 år efter urpremiären på Broadway. Det är regissören Josette Bushell-Mingo från Riksteatern övertygad om. Berättelsen om en familjs drömmar om ett arv framförs av svenska skådespelare med brun hudfärg.

Nästa vecka spelas den på Stora teatern i Norrköping, ett samarrangemang av Riksteaterföreningen KariN och Östgötateatern.

– Frågan är inte varför pjäsen spelas nu. Frågan är varför den inte satts upp tidigare, säger regissören Josette Bushell-Mingo.

Vi från lokala medier sitter i Café Gycklaren en trappa upp i Stora teatern och talar med Josette Bushell-Mingo via Skype, alltså via digital direktlänk. Det är en underdrift att säga att hon går direkt genom rutan. Det är en glad, stark och verbal personlighet som tar sig tid med oss under en paus i ett möte på Filmhuset där hon sitter i Filminstitutets styrelse. Det är effektfullt med Garboaffischerna bakom henne, en stjärna som gjorde lycka i USA.

Nu är det en succépjäs från USA som har Sverigepremiär 57 år senare. A Raisin in the Sun slog igenom direkt vid urpremiären 1959, den första pjäsen skriven av en svart kvinnlig dramatiker som sattes upp på Broadway. Lorraine Hansberry fick kritikernas pris för den och flera Tonynomineringar. Filmuppsättningen fick pris i Cannes.

 

Lena Lundman från KariN
”Årets teaterhändelse i Sverige”. Lena Lundman i arrangerande Riksteaterföreningen KariN ser fram mot att se hela föreställningen. Hittills har hon bara sett ett smakprov.

 

A Raisin in the Sun, på svenska En druva i solen, handlar om en familj som har ett arv att vänta. Det väcker drömmar hos var och en, om trygghet, framgång och framtid. Drömmarna skaver mot varandra. Rena rama Strindberg även om den utspelas i Chicago under 1950-talet. Så har pjäsen blivit en klassiker som efter Broadway blev både film och musikal och har fortsatt att spelas med jämna mellanrum.

A Raisin in the Sun blev en vattendelare. Den satte en svart familj i sitt centrum. Den beredde väg för den svarta dramatiken i USA. Det fanns ett före A Raisin in the Sun. Det finns ett efter.

– Lorraine, she wrote da shit!, hon skrev något fantastiskt, utropar regissören, som nu börjat titta på andra pjäser av Hansberry.

Men i Sverige har den aldrig spelats, inte förrän nu när Riksteatern dragit igång projektet. Regissören Josette Bushell-Mingo, själv från England men bosatt i Sverige där hon är konstnärlig ledare för Tyst teater, hävdar att det beror på rasistiska strukturer som gör att den här dramatiken möts av ointresse. Även när svenskamerikanska filmskådespelerskan Viveca Lindfors talade sig varm för en svensk uppsättning under det tidiga 1970-talet var de konstnärliga teaterledningarna ointresserade.

– I Sverige finns en rasistisk och naiv attityd att andras erfarenheter inte angår oss, säger hon.

Mycket har hänt på 57 år men regissören hävdar att föreställningen fortfarande är relevant, för Sverige och i världen. Det finns svarta familjer i Sverige. Det finns svarta skådespelare. Ändå är det första gången i svensk teaterhistoria som en svart skådespelarensemble dragits ihop för att spela en pjäs om en svart familj med Kayode ”Kayo” Shekoni i spetsen som mamma Lena.

– Mycket har förändrats. Mycket har inte förändrats, konstaterar Josette Bushell-Mingo.

 

En druva i solen
En familj med drömmar. Familjen Younger får ett arv, men hur ska pengarna användas? Pjäsen blottlägger familjens inre och men även yttre konflikter i 1950-talets Chicago.

 

Repetitionsarbetet blev en stark upplevelse för skådespelarna berättar regissören. De mött sin egen smärta och glädje, var och en har sina erfarenheter av att vara afrosvensk. De har, kanske för första gången, spelat en teaterklassisker tillsammans med fler med samma hudfärg. Kostym, smink och hår har utgått från vilka de är, inte från den vita normen.

– Där var tårar i rummet, där var tystnad. Vi tillhör den afrikanska diasporan (folk i förskingringen).

Det är den berättelsen, som ensemblen är en del av, som får bära teaterns eviga budskap av mänsklig allmängiltighet. För första gången i Sverige.

De starka känslorna ryms i 2016 års uppsättning En druva i solen. Att där fortfarande är relevans, rentav förnyad sprängkraft i berättelsen om drömmar, maktkamp och utanförskap, vittnar storstadspressens recensioner om efter premiären på Riksteatern i Stockholm i början av februari. Nu är En druva i solen ute på turné, den har besökt Finland och kommer under 2016 besöka minst 48 teaterscener i Sverige, från Jokkmokk till norr till Osby i söder.

– Det här är årets teaterhändelse i Sverige, säger därför Lena Lundman från arrangerande Riksteaterföreningen KariN. Hon såg delar av uppsättningen under höstens repetitioner och greps starkt. Genom samarbetet med Östgötateatern kunde föreställningen landa på Stora teaterns scen.

Det blir en enda föreställning, nästa onsdag. Inför helaftonsföreställningen ger översättaren Lisbeth Grönlund en kort introduktion till dramatikern och hennes verk. Något hon är väl insatt i efter att ha vigt hela sin akademiska karriär åt Lorraine Hansberrys verk och föreslogs som översättare av Viveca Lindfors redan 1972. Det blev inte då, men nu är Sverige redo.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Urban Jörén

STORA TEATERN Norrköping

2 mars 2016 kl 19, introduktion kl 18
En druva i solen
av Lorraine Hansberry
Översättning: Lisbeth Grönlund

Regi: Josette Bushell-Mingo
Scenografi: Lotta Nilsson
Prod: Riksteatern
Arr: Riksteaterföreningen KariN i samarbete med Östgötateatern

SKÅDESPELARE
Lena Younger – Kayode Kayo Shekoni
Walter Younger – David Lenneman
Ruth Younger – Anna Thiam
George Murchison, Bobo – Måns Clausen
Mr Lindner – Carl Jacobson
Asagai – John-Alexander Eriksson
Travis Younger – Adam Högblom
Beneatha Younger – Asha Ali

LÄNKAR
Lorraine Hansberry about.com
Tha Black Theatre Movement 1816–1967 about.com
Riksteatern hemsida En druva i solen info
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook FB-evenemang
Östgötateatern hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to En druva i solen gästspelar i Norrköping

  1. Pingback: En druva i solen med drömmar och rasism (recension) – KULTURSIDAN.nu