• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Isak Jansson löste (nästan) alla problem (recension)

Isak Jansson
Från fällande husdjur till T-Rex är steget inte långt. Inte när Isak Jansson står på scenen.

 

”Semesterfirare” bättre än ”asylsökande”

 

Miljöförstöring, krig, flyktingkrisen, svält, CSN, husdjur som fäller, Trump, Hillary, organiserad brottslighet och att vi inte vågar prata om mens. Det är många svåra problem att lösa på en timme, men Isak har lovat oss att han är rätt man för jobbet.

Stå upp-komikerna Isak Jansson med Henrik Källman som support antog publikens utmaningar på Teater Bråddgatan 34 på fredagskvällen.

 

Henrik Källman
Observer. Henrik Källman inledde kvällen.

 

Den något mer lokala förmågan Henrik Källman, från Vingåker, går på först för att kalibrera publiken till skratt efter att Isak själv bjudit på kaffe och kaka i sann dalmas-anda.

Observationer från Henrik levereras på ett avsiktligt stelt vis till en redan skrattglad publik och när Isak intar scenen är vi redo att slänga ur oss ett axplock av de problem vår värld brottas med idag.

– Tack för att ni alla har kommit. Idag ska jag introducera er till Scientologin, inleder Isak Jansson.

Undertecknad hoppas stilla att galningen där framme inte lagt något i kaffet, man vet aldrig. Många av världens problem handlar om att vi har fel inställning. Varför kallas de som kommer hit för att söka hjälp asylsökande? Benämningen semesterfirare låter väl mycket trevligare? Det gäller att vara positiv.

För att lösa flyktingkrisen behöver vi arbeta mot alla krig som pågår runt om i världen. Isaks lösning är briljant i sin enkelhet, det är underligt att ingen tänkt på det innan.

– Vi gör så helt enkelt, att endast företag som i dag tillverkar skrivare får tillverka vapen.

Det vore inte lätt för Assad att utföra sina hemskheter om hans vapen ständigt gnäller om att lucka två står öppen, eller att tonern är slut trots att han redan provat att byta ut den. Ett par timmar på telefon med IT-supporten kan få vem som helst att tröttna.

 

Isak Janson
Bockar av. Åhörarna är såklart med på noterna när det är de som listat kvällens världsproblem.

 

Isak Jansson imponerar med ett levande kroppsspråk och stor förmåga att improvisera, eller i alla fall att applicera absurda lösningar för att lösa flera problem i taget. Hans skicklighet i att dra sina poänger vidare in absurdum är något han har slipat på länge, bland annat i podcasten Dumma idéer, och vi i publiken gör vårt bästa för att hänga med när han helt plötsligt har löst både husdjur som fäller och Hillary genom att introducera en T-Rex i nationalparken Yellowstone, i USA. Någonting om att hjorten driver bort alla hipsters från Starbucks?

Statistik är också viktigt att ha i åtanke när lösningar ska till på världens alla problem. Visste ni till exempel att en person inte skulle klara av att ha ihjäl Indiens befolkning? När en person är borta har femton redan fötts. En riktig människohatare skulle alltså få bättre resultat av att undervisa om preventivmedel än av att ta eugenik i egna händer.

Det är en fantastiskt skön stämning som Isak lyckas skapa hos publiken, skratten haglar och han spinner vidare på våra idéer och tankar på ett sätt som gör att vi känner oss delaktiga i den lilla teatern på Bråddgatan 34. När Isak Jansson återvänder till Norrköping framöver kommer han troligtvis vara ett hushållsnamn och vi får kanske redan nu börja leta efter en större scen.

Men inte ens Isak vågade prata om mens.

© Text: Oskar Olsson
© Foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

4 mars 2016
Isak Jansson löser alla världens problem på 60 minuter
Support: Henrik Källman

Stå upp-komedi

LÄNKAR
Isak Jansson hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.