• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Närodlad litteratur på Bokfestivalen

Odlare
Ordbrukare. Många författare samlades när Vårens närodlade böcker presenterades under Norrköpings bokfestival på Stadsbiblioteket.

 

”Jag tror att alla besitter en superkraft”

 

Ur den östgötska myllan. Fredagen var de närodlade böckernas dag på Norrköpings bokfestival. Ultralöparen Frida Södermark väckte största intresset med sin nysläppta lilla bok Orka! Allt från deckare till vuxensaga och lyrik presenterades.

Östergötlands bokmässa prövade konceptet Vårens närodlade böcker på Stadsbiblioteket under bokfestivalen i väntan på sin stora bokmässa som hålls i Linköping i början av december.

 

Titti Knutsson och Klara Knutsson
Saklyrik. Titti Knutssons utställningstexter blev en bok. Dottern Klara fotograferade nya hästbilder.

 

Först en varning
ett hovstamp
Ett upplyft huvud med
spetsade öron

– Jag tror jag uppfunnit den nya genren saklyrik, sade Titti Knutsson efter att hon högläst ur Med skälvande hjärtan.

Den lilla boken kom ut förra sommaren med sina finstämda texter skrivna ur hästens perspektiv.

– Jag skrev texterna till utställningen Häst, säg mig vem du är som visades i Bohuslän och i Umeå, berättade Titti Knutsson. Folk frågade i receptionen efter de kunde köpa utställningstexterna.

Så föddes idén att göra en bok. Fotografierna är tagna av dottern Klara Knutsson som sökt upp hästar över hela Östergötland.

Ultralöperskan Frida Södermark drog till sig största intresset den här eftermiddagen på biblioteket. Inför publiken och lokala förläggaren Joakim Hedström, Eget förlag, förklarade hon att boken Orka! inte handlade så mycket om hur man springer utan mer om hennes tankar och livsfilosofi. Och tänka hinner hon medan hon springer sina mil.

– Jag tror att alla besitter en superkraft som passar just för dem, sade hon som var 28 år gammal när hon av en slump upptäckte att långlöpning är hennes.

Att ge ut en bok var inte helt främmande för Frida när hon fick förslaget – ”jag hade redan ett manus, men det blev en helt annan bok”.

– Kultur ger jämvikt i livet, förklarade hon också. Jag läser mycket, går på teater, gillar musik.

Frida Södermark utstrålar energi och svarade på frågan att under de riktigt långa loppen, på 100 kilometer äter hon en gång i halvtimmen.

– Jag älskar mat. Jag äter när jag är hungrig och det är jag ganska ofta.

Troligen sprang hon till miniföreläsningen. Det gjorde hon i alla fall till en föreläsning i Linköping häromdagen, packade med deodorant, handduk och en ren t-shirt. Frida Södermark är genuin.

 

Frida Södermark
Löpning och kultur ger jämvikt. Målet för Frida Södermark är 100 kilometer på 7 timmar och 45 minuter.

 

Glasformgivaren Margareta Hennix är aktuell med utställning, bok och så Reijmyre glasbruk. Hon som efterträdde brukets stora formgivare Monica Bratt är åter aktuell när nu Reijmyre glasbruk fått nya ägare.

Gunnel Mörkfors från Östergötlands museum presenterade boken om Magareta Hennix – formgivare och konstnär. Den har givits ut i samband med vårens utställning Bord duka dig! som skildrar Hennix gestaltningar av keramik och glas på museet. Vid presentationen i Norrköping var det förstås arbetet för Reijmyre glasbruk som kom i förgrunden.

– Från början var Mannen i rocken en radiopjäs, som blev en vuxensaga. Att Stina Nilsson Bassell har gett ut ytterligare en bok under det senaste året, romanen I mjölnarens spår, förklarade författaren med att materialet redan funnits i många år.

Mest har det handlat om att ställa samman det.

– Nu håller jag på med nästa bok. Den utspelas i Sanden på 1600-talet, avslöjade Sina Nilsson Bassell som tillbringat somrarna i gotländska Sanden sedan barndomen.

– Jag gillar att bolla med nutid och dåtid.

För övrigt kommer I mjölnarens spår ut som ljudbok i sommar, med Hanna Schmidt som uppläsare.

Boken om stridsflygaren Gustaf Lönnbergs öden och äventyr under andra världskriget är linköpingsförlaget Akfeos huvudnummer. Förläggaren Sune Axelsson presenterade den och flera andra böcker ur utgivningen, bland annat egen lyrik och läste högt ur novellsamlingen Lust och lidande.

– Jag går på känslan när jag väljer ut manus. Även Ingemar E L Göransson driver förlag i Linköping, i Linghem närmare bestämt.

Efter att ha visat några böcker ur utgivningen läste han högt ur egna Images, en prosapoetisk text om observationer i New York. ”Jag satt och drack bourbon på en bar i New York medan jag skrev” berättar han senare och tillägger att bartendern efteråt sa att han inte var den förste poeten som gjorde så.

 

Åke Bjurhamn
Frustande skrivglädje. Åke Bjurhamn följde detektiven Otto Wester i spåren när han nyligen besökte en grav i Hörsalens källare.

 

– För fjorton dagar sedan var jag ner i Hörsalens krypta. Där, i Händelögraven ligger mycket folk från 1600- och 1700-talen. En av dem är Sten Banér som halshöggs vid Linköpings blodbad.

Åke Bjurhamn inledde effektfullt när han talade för sin och Kerstin Ryderstedts nyutgivna Den ensamme detektiven vars hjälte Otto Wester besöker sagda krypta. Att ensamhet är temat för sjätte boken om den pensionerade polisen förklaras med Ottos ursprung, ett hittebarn som växt upp i fosterhem, ett tomrum han fyller med bokma genever och jazzmusik.

Även om Otto Wester numera bor och verkar i Norrköping så är det Söderköping som står modell för hans forna hemstad Vidaholm.

– Det har slunkit in lite från Vidaholm de de senaste böckerna men nu blir det inte fler, för vi har mördat allihopa.

Filmaren och författaren Carl Henrik Svensted är sist ut i raden. Visserligen är kosmopoliten bosatt i Stockholm men uppväxten i Västra Harg utanför Mjölby släpper in honom i sällskapet. I min värld, den fristående fortsättningen på Den lilla historien, består av noveller ur livet. Carl Henrik Svenstedt slår sig resolut ner och läser berättelsen Hängsmycket.

– Det var ett rationellt beslut. /– – –/ Varför skulle det inte vara möjligt för oss modernister att förenas av mer långsiktiga värden? Ett resonemangsäktenskap.

Men det är kärleken som segrar till sist. Och hängsmycket med de små diamanterna han såg en gång i den lilla antikvitetshandeln i Bryssel finns kvar.

– Min hustru bär det varje dag, säger han stolt.

– Ett jättebra initiativ, berömmer bibliotekarien Thomas Almqvist efter att evenemanget Vårens närodlade böcker avslutats av Östergötlands bokmässegeneral Johan Hagesund.

Norrköpings bokfestival, inledd utan invigning och bantad till några få dagar jämfört med första/förra årets långa vecka, avslutas denna lördag. Då står författarna på rad – Emelie Schepp, följd av Håkan Nesser och Jonas Hassen Khemiri. Det sistnämna fullbokat.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

20–23 april 2016
Norrköpings bokfestival

22 april
Vårens närodlade böcker
Arr: Östergötlands bokmässa

LÄNKAR
Östergötlands bokmässa hemsida Facebook FB-evenemang
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Konspirationer i Den ensamme detektiven recension Kultursidan.nu 8/3 2016
Svenstedts andra historia startar år 1968 reportage Kultursidan.nu 9/12 2015
Underbart samtal med Mannen i rocken recension Kultursidan.nu 13/9 2015
Otäckt kvinnoförtryck i mjölnarens spår recension recension Kultursidan.nu 26/7 2015
Skälvande texter om stora hästar recension Kultursidan.nu 21/6 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Närodlad litteratur på Bokfestivalen

  1. Pingback: Bokfestival-Närodlade böcker-Presentation- På Världsbokens dag | stina nilsson bassell