• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jag, här och nu – dokumentära pärlor

Ghafur
Ghafurs värld. Med start från enkla bilder utvecklas Ghafur Husseinis bildspråk när han använder kameran för att skildra sitt nya liv i Norrköping.

 

Vi kommer nära på ett smärtsamt vis

 

De fick en kamera i handen. ”Fotografera – här och nu” löd uppmaningen. Konstnären Aldís E Hoff gav en grupp nyanlända unga fria händer att skildra sin verklighet. Resultatet är tre filmer och ett bildspel, små dokumentära pärlor som visas som förfilmer vid Flimmers utomhusbio i sommar.

Jag, här och nu är ett konstprojekt lett av länets konstkonsulent Lena Wiklund vid Östergötlands museums. Syftet har varit att metvetandegöra platsen man bor på. Med nya ögon. De ögonen har en mindre grupp nyanlända ungdomar i åldern 15-17 år bidragit med. Kortfilmer och bildspel har blivit resultatet.

 

Aldís E Hoff, Ghafur Husseini, Mustafa Yousufi och Lena Wiklund
Filmpremiär. Aldís E Hoff, Ghafur Husseini, Mustafa Yousufi och Lena Wiklund.

 

Vad händer om man sticker kameror i händerna på nyanlända ungdomar och ger dem fria händer att skildra sin verklighet? Så startade projektet, förutsättningslöst. Det visade sig vara en bra idé. Sedan starten i februari har de träffats cirka en gång i veckan, med konstnären Aldís E Hoff som handledare.

Från början var de sex stycken, men två behövde använda mer tid till svenska språkstudier. Vid pressvisningen saknas ytterligare två på grund av sjukdom och idrottsträning. Men Ghafur Husseini och Mustafa Yousufi är här, och de säger att de är mycket nöjda med att ha fått vara med i projektet.

Med mycket enkla medel – små enkla pocketkameror och mobiltelefoner har tre filmer och ett bildspel skapats. Nu har de för första gången visats på stor filmduk.

Det är en fantastisk tid vi lever i när detta är möjligt. I sommar kommer de, i samarbete med Flimmer, att visas på ännu större duk som förfilmer vid utomhusbion vid Saliga Munken. Där kommer de inte att skämmas för sig, dessa små dokumentärfilmspärlor. Grattis till filmbesökarna, som får sina vyer vidgade mer än vad de trodde de skulle få!

För även om norrköpingsmiljöerna är välbekanta för oss så kommer vi nära dessa ungdomar på ett nästan smärtsamt vis. Det är modigt av dem att våga bjuda på sig själva på det här viset, trots att de hela tiden har vetat att de ska få en stor publik. Nu blev den, tack vare samarbete med Cnema och Flimmer, ännu större än vad som var tänkt från början. Grattis till oss.

 

Salman Mohammad
Hej! Salman Mohammad låter glädjen och dansen följa med från Somalia till Sverige.

 

Mustafa Yousefi har gjort filmen En dag som handlar om hans flykt från Afghanistan. Den tog tre år och på vägen förlorade han bägge sina föräldrar och tre fingrar på höger hand. Kontrasten mellan den talade berättelsen och de vardagliga bilderna från hans boende förstärker känslan.

Ghafur Husseini har använt kameran för att undersöka de nya omgivningarna och vännerna i Norrköping. Detta har satt samman till bildspelet Min värld, som visar hans verklighet här och nu. Man märker att från början enkla bilder blir mer avancerade under projektets gång.

Rohullah Hashimi har i sin film En annan mänsklighet skapat en berättelse av sin flykt från Afghanistan. Eller med hans egna ord: ”en plats där det inte finns någon mänsklighet”. Till hjälp har han tagit filmer om flykt han hittat på YouTube blandat med egentagna filmer. Och framför allt med väldigt starka ord.

Salman Mohammad film Hej! visar att glädjen och dansen har följt med honom från Somalia till Sverige. Den utstrålar rakt igenom livsglädje och positivism.

Flera av deltagarna uttrycker tacksamhet mot att Sverige har tagit emot dem i sina filmer. Det är alls inget krystat eller påklistrat, utan något de själva kom fram till att de ville ha med, berättar Aldís E Hoff. Hon tillägger att de har haft svårt att se sin situation utifrån, och att det ibland blivit jobbigt även för henne.

Lena Wiklund hoppas på en fortsättning. En idé är att de här ungdomarna skulle kunna fungera som mentorer för nästa kull. Helst vill hon utvidga projektet till hela länet.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DOKUMENTÄR/KORTFILM

28 – 29 juli 2016 vid Saliga Munken
14 – 16 oktober Norrköpings fotografiska dagar; Spegla
4 december (prel.) Östergötlands museum
Jag, här och nu

Dokumentärfilm 
– bildspel
av
Mustafa Yousefi

Ghafur Husseini
Rhohulla Hashimi
Salman Mohammad
Handledare: Aldís E. Hoff

Prod: Östergötlands museum med medel från Region Östergötland och stöd av Cnema

LÄNKAR
Flimmer utomhusbio hemsida Facebook
Norrköpings fotografiska dagar /Spegla hemsida Facebook
Östergötlands museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.