• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Midsommar med blomstermagi och sill

BlommorSommarblommor gläder i midsommartid.

 

Den franska marschen med ”grodorna”

 

Så är den här igen, midsommaren. Kanske vår mest älskade högtid. Med blommor i håret, sill, nubbe och jordgubbar till lunchen, dansar vi kring stången och när dagen övergår i kväll plockar vi sju sorters blommor och drömmer ljuva drömmar om vår tillkommande. Eller?

Det finns väl ingen dag så fylld av traditioner som just Midsommarafton.

Midsommarfirandet är en hyllning till solen som stod som allra högst då. Solen gav allting, växter, djur och människor, en magisk kraft menade man, liksom den gav extra styrka till magi, trolldom och allsköns väsen.

Blommornas magi kunde förutspå vad framtiden bar med sig. De skulle helst plockas med vänster hand och man skulle gå baklänges medan man plockade dem. Det skulle vara tre, sju, åtta eller nio olika sorters blommor beroende av vad man ville veta.

Är man singel och vill veta något om sin tillkommande, så gäller det att plocka sju blommor. Gärna barfota, och med vänster hand skall man plocka dem. Så lägger man blommorna under huvudkudden och drömmer om sin den person som skall bli ens käresta.

Men det finns flera tips om man vill hitta sin fästman eller fästmö. Man kan äta en salt sill med fenan först. I drömmen kommer då er tilltänkta till er med dricka. Bjuder han eller hon på vatten får ni ett fattigt liv tillsammans, får ni öl att dricka får ni ett medelmåttigt liv. Är det däremot vin i glaset blir det ett liv i rikedom och lycka.

Midsommarmaten då: Ja, sillen har sin historia. I början av 1800-talet försvann den från våra svenska vatten. I över femtio år var den borta. Men så plötsligt, på hösten år 1877, var den tillbaka. Den fick då en rejäl renässans. Man började tillaga den på nya sätt, man anordnade ”silltävlingar” med olika inläggningar, där kryddsillen och senapssillen första gången såg dagens ljus. Och 1889 kunde vi för första gången äta ”sill och nubbe” på restaurang.

Färskpotatisen har också sin historia då man just på midsommarafton gjorde ett undantag för att ta upp potatis innan den var riktigt färdig.

”Nubbe” är ett mått som användes för just alkohol. På den tiden när det var vanligare att folk handlade sitt brännvin direkt ifrån bryggerierna, så kunde man handla i nubbe. En nubbe var då 7,5 centiliter och under motbokstiden var det endast tillåtet att köpa 2 nubbar, det vill säga 15 centiliter starksprit. Måttet förändrades när motboken den i oktober 1955 avskaffades. Då lagstiftades det att en nubbe skulle vara sex centiliter, vare sig mer eller mindre.

Efter blomster och mat tar vi oss en svängom runt midsommarstången, som från början är en tysk tradition, men den kom till Sverige på 1600-talet. Vi ”skär havre” och ”binder både krona och kans” och så kommer vi till ”små grodorna”. Från början är det en marsch från den franska revolutionen som skulle inge mod och styrka för de stridande, men engelsmännen gjorde om texten för att retas. Och britterna har ju alltid kallat fransmännen för ”grodor”.

En riktigt glad och härlig midsommar önskas Kultursidan.nu:s läsare.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Privat

KALENDARIUM FÖR FREDAG 24 JUNI klicka

Bookmark the permalink.

Comments are closed.