• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lyckligt upptempo med Bro’s Irish på GiG (recension)

Bro's Irish
Inte bara skottar. Kilten kan även bäras inom den irländska kultursfären – som i onsdags utsträckte sig till Knäppingsborg med hjälp av Bro’s Irish.

 

Fiolen sjunger sin egen stämma

 

Att lyssna på irländsk musik är ren glädje. Att lyssna på irländsk musik på Knäppingsborg, är om möjligt ännu mer glädje, lycka rentav. Vi tar det är från början:

Också denna vecka är det fullsatt och längs med huset med ”Botaniska” och ”Hälsofreak” står folk, inte bara i en, utan i flera rader. Några dansar. Det är trångt, det är varmt, det är GiG på Knäppingsborg. Detta trots att eventet krockar med förfesten på Bråvallafestivalen som är i kväll. Det är också Bråvalla som är diskussionsämnet för kvällen vid borden runt där jag sitter.

 

Bro's Irish
Fullsatt. Höga poäng på faktorerna igenkänning, trivsel och musikalitet.

 

Bro´s Irish heter bandet för kvällen och enligt kontraktet har de utlovat irländsk musik med hög igenkänningsfaktor och det är precis det vi får också. Bandet består av Niklas Söder, Magnus Enqvist och Kenneth Höglind. Niklas, är leadsångare och han trakterar flera instrument som munspel, flöjter och mandolin, Kenneth spelar fiol och Magnus gitarr och sjunger stämmor.

När Niklas skall förklara bandnamnet, menar han att det är en så lång historia så den skulle ta allt för lång tid, men, säger han, ”jag och Magnus är bröder, därav Bro’s och Kenneth han får vara Irish Music”.

Utlovat är i första hand glad upptempomusik. Men några lugnare låtar så som Walk in the Irish Rain och Star of the County Down exempelvis. I båda dessa låtar är det som om fiolen ”sjunger” sin egen stämma och det låter verkligen bra. Och kvällens enda frysögonblick är lugn, Fields of Athenry som Niklas berättar har blivit en ny klassiker. Den är så fin, att frysa är bara förnamnet.

Det blir nästan ett frysögonblick vid Molly Malone också. Det är flöjten som gör det. Det blir bara nästan. Men det gör ingenting. I stället blir jag glad, ja nästan lycklig! Jag får riktigt svårt att sitta still. Jag klappar i takt, stampar med foten. Det spritter i hela mig.

Det är många välkända toner i kvällens setlista. Som No nay never eller The Wild River, som den heter. Far Away, Whiskey in the Jar och The Drunken Sailor är andra. Vid den sistnämnda blir det allsång,

Vissa i publiken kan vartenda ord i texterna och sjunger glatt med. Stämningen är som på en engelsk pub (jag har aldrig besökt någon irländsk).

GiG fortsätter briljera med sina musikkvällar i Knäppingsborg.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Eva Lundgren Stenbom / GiG

KNÄPPINGSBORG Norrköping

29 juni 2016
Bro’s Irish

Niklas Söder, Magnus Enqvist och Kenneth Höglind
Arr: GiG i Knäppingsborg

PROGRAM
15/6 Åsa Sjöberg, Fredrik Ingå och Niclas Lindblom
22/6 Westerburgh & Micaela
29/6 Bro’s Irish
6/7 Säsongarna
13/7 Malin Ekstrand Trio
20/7 Joakim Leion
27/7 Palig Oroulian/George Gustafsson
3/8 Lilly Wiking
10/8 Lovisa Jennervall Quartet
17/8 Axel Schylström

LÄNKAR
Bro’s Irish hemsida Facebook
Westerburgh & Micaela hemsida Facebook
GiG info
GiG med tryck – Westerburgh & Micaela recension Kultursidan.nu 23/6 2016
GiG-sommaren kom med Åsa Sjöberg recension Kultursidan.nu 16/6 2016
Långa listan till musiksommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 11/6 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.