• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De ska guida i Röda stan och Marielund

Vid Bråboplan
Bråboplan. Här berättar Arif Nasiri om Marielunds herrgård som gav sitt namn åt en del av området. Eva Lundgren Stenbom tillägger att där stod en allé utmed det som nu är Abel Beckers gata.

 

Vid varje stopp visar de fotografier från förr

 

Ett riktigt sommarjobb. Under tre veckor prövar sex gymnasieungdomar på jobbet som guide. De har läst in sig på sitt ämne och delar upp visningsobjekten mellan sig. Jag går med på den allra första övningsturen.

– Om Norrköpings kommun menade allvar med att stötta ungdomar så skulle de se till att alla får sommarjobb. Eva Lundgren Stenboms ord föll vid en tidigare intervju med den aktiva norrköpingsbon som lever som hon lär.

Alltså drar hon än en gång sitt strå till stacken av projekt med och för unga i Norrköping. Sommarens guider är sex till antalet, fyra tjejer och två killar. Nu står de i skuggan vid Coop Nära på Värmlandsgatan och väntar in sin övningspublik.

De har sökt till de tre veckornas sommarjobb. Amal Omar hade en kompis som var med förra året, nu var det hennes tur att först dyka ner i Stadsarkivets gömmor och ta fram fakta.

– Det är jättebra, Eva lär oss mycket, säger Amal Omar.

– Var och en fick ställa sina frågor, som ”Varför det rött över hela Röda stan?” eller ”Hur såg det ut förut?”, fortsätter Amenah Alabboodi.

 

Amenah Alabboodi och Fatima Jimailj
Trädgårdarnas stadsdel. I Röda stan odlades potatis och andra rotfrukter. Där växte fruktträd och bärbuskar. Amenah Alabboodi och Fatima Jimailj berättar och visar hur det såg ut i början.

 

En flygbild över området, tagen någon gång mellan 1927 och 1930, ger åtminstone ett svar. Där syns Röda stans små en- och tvåfamiljsvillor tillsammans med de små flerbostadshusen i området Gjuteriet, det som kallas Marielund i dag.

Vi börjar promenaden i Röda stan, där så många av husen är målade i just Falu rödfärg, som Azzma Samatar påpekar. Fatima Jimailj berättar att det var under Första världskriget som Norrköping bestämde sig för att bygga på marken som hörde till gården Marielund. En del av området skulle bli hus enligt trädgårdsstadens ideal, låga hus i lätta färger, fortsätter Arif Nasiri.

Vi vandrar genom kvarteren, stannar upp och får höra pusselbit läggas till pusselbit. De sex ungdomarna delar på två högtalare, den som just talat lämnar över till nästa lite diskret i bakgrunden. Christoffer Pettersson som jobbar tillsammans med Eva Lundgren Stenbom håller reda på ordningen och hjälper till med mikrofoner och bälten.

– Men jag har ännu inte talat om omgivningarna, protesterar Fatima Jimailj.
– Bra att du påpekar, säger Christoffer Pettersson uppmuntrande och gör en notering i sitt block.

– Vi var på en guidad tur med Ingemar Hillerström, en kompis till Eva, berättar Arif Nasiri om upptakten till de tre veckornas sommarjobb.

För några av ungdomarna var det första besöket i området. För att fördjupa sig och träna sig i att söka kunskap gick de vidare till Stadsarkivet där de ställde frågor med utgångspunkt från sina egna intressen.

Alltså har Azzma Samatar och Amal Omar tagit reda på vilka och hur många som bott och hur många som nu bor i området medan Zakaria Fawal lyfter fram mer konkreta detaljer, som Konsumhuset i Röda stan och lite senare talar om rivningarna i Marielund. Fatima Jimailj har hittat två kända personer, en skådespelare och en musikartist.

 

Amal Omar och Azzma Samatar
Marielund byggdes under miljonprogrammets tid. Amal Omar berättar medan Azzma Samatar visar fotot på ett av de hyreshus som fanns i gamla Gjuteriområdet.

 

Vid varje stopp, och de är många, får publiken se fotografier från förr. Eva Lundgren Stenbom håller reda på dem, om det blir hon eller ungdomarna som visar under de guidade turerna är osäkert. Nu under träningen är de sex, men under kommande veckas färdiga guidningar delar de upp sig i mindre grupper.

– De är så duktiga, säger Pernilla Edouart som bor i området och följer med på promenaden. Jag älskar kontrasten mellan Röda stan och Marielund.

Marielunds höghus tornar upp sig och ger dramatik åt stadsbilden. När de relativt små flerfamiljshusen revs och det byggdes nytt var det nära att även Röda stan, som också var nergånget, fick stryka på foten. Så blev det inte. Efter protester rustades husen upp och har nu blivit ett uppskattat område, som rentav fick en bevarandeplan 2004, vet Arif Nasiri att berätta.

Men dagens Marielund då, de sex höghusen som byggdes under miljonprogrammets tid? Amenah Alabboodi ställer frågan ”Vad tycker andra om Marielund?”

– En del kallar Marielund för getto. Getto var från början ett område är det enbart bodde judar, men har kommit att användas på stadsdelar som präglas av misär, svarar hon själv och fortsätter:
– Jag har bott här i sju år. Jag trivs jättebra i Marielund. Folk är hjälpsamma och trevliga.

På måndag börjar de de guidade turerna. Det är kostnadsfritt att gå med.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

RÖDA STAN & MARIELUND Norrköping

25 – 29 juli 2016
Guidad stadsvandring

Start från Coop Nära
Arr: Eva Lundgren Stenbom

Måndag 25/7 kl 14.00 och 16.30
Tisdag 26/7 kl 14.00 och 16.30
Onsdag 27/7 kl 11.00 och 14.00
Torsdag 28/7 kl 14.00 och 16.30
Fredag 29/7 kl 13.30

GUIDER
Azzma Samatar
Amal Omar
Zakaria Fawal
Fatima Jimailj
Amenah Alabboodi
Arif Nasiri

LÄNKAR
Konst-PIMPA och ringarna på vattnet reportage Kultursidan.nu 3/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to De ska guida i Röda stan och Marielund

  1. Pingback: De ska guida i Röda stan och Marielund | Prensa Norrköping