• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstmuseets största donation på 46 år

Ola Billgren – Interiör
Klassiskt måleri. Ola Billgren målar ljus, stoffer och färg mitt i folkhemmet. Interiör är ett av de verk som ingår i donationen.

 

Äntligen ett verk av Peter Tillberg

 

En storslagen konstdonation – från Västerås? När galleristen och konstsamlaren Carl-Johan Bolander dog i början av året testamenterade han 180 konstverk till Norrköpings Konstmuseum. Om ett år blir det stor utställning. I väntan på den är det bara att gå en trappa upp och studera de verk som snart får sällskap.

Några av de mest uppskattade moderna verken på Norrköpings Konstmuseum har troligen passerat (och förhoppningsvis även köpts via) Galerie Belle i Västerås. Carl-Johan Bolander drev galleriet och dess konstklubb under åren 1967 till 1987. Det var inte vinstdrivande och han fångade upp unga svenska och nordiska konstnärer som knappt gått ut konsthögskolorna men skulle bli banbrytande. Några av dem debuterade, hade sin första utställning där.

Galerie Belle blev snart ledande bland de gallerier som lyfte fram den samtida svenska konsten. Några av utställningsverken köpte han själv, hans samling blev med tiden stor och betydelsefull. Även efter att galleriet upphört arrangerade han vandringsutställningar med en lång rad utställare, som Olle Kåks, Ulf Gripenholm, Thea Ekström och Ulf Trotzig.

 

Peter Tillberg – Jonas och TV:n
Det svenska vemodet. Peter Tillbergs målning Jonas och TV:n fångar tiden.

 

En lång rad konstnärer som skulle bli några av de mest kända presenterades under galleriets första år. Bland dem märks interiörmålaren Ola Billgren, personliga Lena Cronqvist, utsökte tecknaren Roj Friberg, skulptören Hertha Hillfon, Jan ”Fantomen” Håfström, Peter Tillberg och mytologimålaren Hans Wigert. Av dessa finns alla utom en representerade på Norrköpings Konstmuseum, om jag tolkar museets katalog rätt.

Äntligen får Norrköpings Konstmuseum ett verk av Peter Tillberg! Det blir förstås inte den ikoniska Blir du lönsam, lille vän? som finns på Moderna museet (där den kan köpas som affisch) utan Jonas och TV:n, som även den är en oljemålning med fotorealistisk kvalitet.

Donationen består av 180 konstverk av svenska konstnärer: 60 målningar, 25 skulpturer och 95 verk på papper. Donationen är den viktigaste och mest omfattande gåva som Konstmuseet tagit emot sedan Mats Nordströms donation år 1970.

– Vi är både glada och stolta över denna magnifika gåva! Norrköpings Konstmuseum har en av landets viktigaste samlingar av svensk konst. Med den här donationen kompletterar vi den dynamiska perioden från 1960-talet och framåt. Donationen håller mycket hög kvalitet och flertalet konstverk har helt klart nationell lyskraft. Vi ser verkligen fram emot att arbeta med detta omfångsrika material och att presentera det för våra besökare, säger Helena Persson, chef för Norrköpings Konstmuseum.

 

Hertha Hillfon – Hösten 1968
25 skulpturer ingår i donationen. Konstmuseet har tidigare Ljusblå blus i keramik av Hertha Hillfon. Den här heter Hösten 1968.

 

Carl-Johan Bolander hade tidigt goda relationer till Norrköpings Konstmuseum. Han uppskattade museets fokus på den modernistiska och nutida konsten, inte minst genom Bo Sylvan som var museichef 1970 – 1987, en period som löper parallellt med Galerie Belles existens. Det var en period då museet fortfarande hade en budget som möjliggjorde egna inköp.

Den nu donerade samlingen är väl sammanhållen och visar den stilsäkra blick som utmärkte Carl-Johan Bolander. De framträdande verken är av konsthistorisk betydelse.

Verken som nu skänks till museet ger en fördjupad bild av samtidskonsten i förhållande till de verk från motsvande period som redan finns på Norrköpings Konstmuseum. I någon mån bekräftas de bilder vi har av konstnärskapen men i än högre grad överraskar de, visar på konstnärernas rörlighet och samtidigt även på konstens utveckling. I alla fall sett till de exempel som släppts till media.

För att presentera donationen ordnar Norrköpings Konstmuseum en utställning där flertalet verk visas 1 april – 3 september 2017. I anslutning till utställningen producerar Konstmuseets intendent Martin Sundberg, ansvarig för samlingarna, en katalog. Det kan behövas.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Norrköpings Konstmuseum

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTMUSEET Norrköping

1 april – 3 september 2017
Carl-Johan Bolanders donation

Verk av Ola Billgren, Lena Cronqvist, Roj Friberg, Hertha Hillfon, Jan Håfström, Peter Tillberg och Hans Wigert med flera.

Testamenterat till Norrköpings Konstmuseum 2016.
Gåvan togs emot av Kommunfullmäktige 29 augusti 2016.

LÄNKAR
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Konstmuseets största donation på 46 år

  1. Pingback: Carl-Johan Bolanders fantastiska Gåva – KULTURSIDAN.nu