• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Johan Dalene glänste virtuost med SON (recension)

Final!
Final! Johan Dalene gestaltade Tjajkovskijs Violinkonsert med virtuos skicklighet och inlevelsefull känsla vid sin debutkonsert med Norrköpings symfoniorkester, ledd av dirigenten Christian Kluxen.

 

Han trakterar sitt instrument med kärlek

 

En entusiastisk publik i en fullsatt konsertsal mötte den unge violinisten Johan Dalene när han gjorde debut tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester i torsdags kväll.

Tjajkovskij och Prokofjev får förlåta – detta var helt och hållet Johan Dalenes kväll. Stjärnskottet från Norrköping briljerade i Tjajkovskijs Violinkonsert. Det har talats mycket om Johan Dalene i medierna inför konserten så förväntan var på topp. De-Geerhallen var fullsatt ända upp till översta raderna och publiken ovanligt blandad i åldrarna.

Om Johan Dalene hade fjärilar i magen var det inget som märktes. Märkbart lugn gjorde han entré tillsammans med kvällens dirigent, dansken Christian Kluxen, som gästade SON för andra gången.

 

Johan Dalenes debutkonsert
16 år. Johan Dalene har spelat med Norrköpings symfoniorkester som barn. Men torsdagskvällens konsert var hans ”riktiga” debut som violinsolist.

 

Tjajkovskijs Violinkonsert i D-dur uruppfördes1881 och blev totalt sågad av dåtidens ledande musikkritiker. Även den tilltänkte violinsolisten Leopold Auer vägrade spela vid uruppförandet eftersom han ansåg att musiken var ospelbar. Men tiden skulle visa att Tjajkovskij skapat ett mästerverk och denna kväll var det Johan Dalenes tur att glänsa som violinvirtuos.

Det är ett tekniskt krävande violinsolo som kräver fokus och precision. Johan visade på prov på båda delar och kändes mycket trygg i sitt framförande. Fint samspel med orkestern, och stödet från dirigenten var tydligt. Christian Kluxen började själv sin musikaliska bana tidigt och har dirigerat sedan femtonårsåldern.

Men teknik i all ära, utan känsla blir det ingen musik. Johan Dalene trakterar sitt instrument med kärlek. Nyanserna sitter där, liksom berättelsen bakom noterna. Johan visar på stor närvaro i sitt spel. I första satsens avslutande del spelar violinisten helt utan ackompanjemang från orkestern. Knäpptyst i salongen med allt fokus på solisten. Både musiker och publik tycks hålla andan tills solot är till ända. Då släpper anspänningen och en spontan applåd bryter ut innan andra satsen.

Tjajkovskijs Violinkonsert är romantisk men inte utan hetta. Huvudtemat är praktfullt men det finns också lugna och eftertänksamma partier, framför allt i andra satsen. Mot slutet blir musiken mer glättig och virvlande.

Avslutningen blev så pampig som man kan önska sig för en debutant och hyllningarna lät inte vänta på sig. Publiken reste sig mangrant i applådtacket och gav sig inte förrän Johan Dalene greppade fiolen igen och bjöd på ett kort stycke Giga av Bach.

 

Johan Dalenes debutkonsert
Känsla och inlevelse. Johan Dalene hämtar musikaliteten inifrån.

 

Det ryska temat var genomgående för konsertkvällen. Prokofjevs Symfoni nr 5 tog vid efter pausen. Det är ett helgjutet verk skapat under krigsåret 1944. Sergej Prokofjev återvände till den symfoniska formen efter ett långt avbrott och kände sig inspirerad.

Det är ett verk med orkestern i fokus. I första satsen talar alla instrumenten med en gemensam stämma. Först i andra satsen ges utrymme för soloinsatser. Då blir musiken också mer gäckande och dansant. Teman varieras i de olika instrumentstämmorna och det svänger onekligen om orkestern. Slagverken har en central plats och ger verket dess karaktär och ryggrad.

Christian Kluxen jobbade hårt på dirigentpulten. Hans lysande röda näsduk kom väl till pass mellan satserna för att torka pannan. Han har en chosefri och avslappnad framtoning men en tydlig riktning i sitt sätt att leda orkestern.

© Text: Felicia Eriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

15 september 2016
Debut med SON

Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Christian Kluxen
Konsertmästare Emily Nebel

Solist: Johan Dalene, violin

PROGRAM
Violinkonsert D-dur op 35 Peter Tjajkovskij (1840-1893)
Symfoni nr 5 B-dur op 100 Sergej Prokofjev (1891-1953)

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Johan Dalene spelar med SON på torsdag notis Kultursidan.nu 12/9 2016
Intim fängelsekonsert med Johan Dalene recension Kultursidan.nu 25/5 2016
Chefdirigent SON går mot nya möten reportage Kultursidan.nu 4/5 2016
Johan Dalene uppslukas av musiken reportage Kultursidan.nu 25/3 2016
De fick kommunens kulturstipendier 2015 reportage Kultursidan.nu 15/12 2015
Högklassig stipendiekonsert reportage Kultursidan.nu 5/1 2015
Johan Dalene får stort stipendium reportage Kultursidan.nu 25/11 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Johan Dalene glänste virtuost med SON (recension)

  1. Pingback: Symfoniorkestern spelar säkert 2017/2018 – KULTURSIDAN.nu