• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ung scen öst kommer hem till klassen

Komma hem
Värmer. Hedda Gullander spelar Mina som gestaltar andras berättelser för att till slut nå fram till sin egen. Ung scen öst spelar Komma hem i mellanstadiets klassrum i länet i höst.

 

Eleverna vill veta vad som händer sen

 

I ditt barns klassrum. Scheherezade berättar i Ung scen östs uppsättning Komma hem om uppbrott och förändring. Alla har någon gång varit med om förändringar som påverkar livet.

Komma hem är en pjäs som visas i mellanstadiets klassrum, det vill säga årskurserna 4 – 6. Hittills har pjäsen fått många positiva reaktioner från barnen och ungdomarna.

– Många av barnen och ungdomarna vill veta detaljer om personerna och om vad som händer sen. De lägger också märke till små detaljer som nämns och görs i pjäsen, säger Hedda Gullander som spelar Mina, Sheherazad.

 

Tereza Andersson, regissör, och Hedda Gullander, skådespelare
Nära samarbete. Tereza Andersson, regissör, och Hedda Gullander, skådespelare, har skapat föreställningen utifrån Lucia Cajchanovas manus.

 

Skådespelerskan Hedda Gullander jobbade ihop med manusförfattarinnan Lucia Cajchanova för att få ihop manuskriptet.

– Grundidén var hem: att skapa sig ett hem på en ny plats, och om uppbrott, berättar Hedda Gullander.

Med uppbrott menar Hedda och regissören Tereza Andersson att det kan vara en skilsmässa, en flytt, en förlust – en förändring i ens liv så att säga, allt från en liten förändring till en stor.

Pjäsen handlar om ett flertal personer som Mina pratar om; Olle, Sonja och Anna. Genom dessa når Mina till slut sin egen berättelse. Men hon vill inte kalla sig Mina, utan Sheherezad, sagoberätterskan.

Vi får veta att Olle är Minas gode man, och precis som vi, genom pjäsen, har Olle fått lära sig Minas berättelse under många år av tillit. Det var ”Olle”, som finns på riktigt, som berättade för Hedda Gullander och Lucia Cajchanova om Mina och hennes bakgrund, eftersom hon inte ville prata om den själv.

 

Komma hem
Presentation. Mina kliver in i klassrummen och sprejar på tavlan.

 

Sen får vi träffa Sonja som var ett finskt krigsbarn. Och Sonja och Anna har ett liknande förflutet, dock två olika händelser. Anna flydde under 1990-talet undan de Jugoslaviska krigen. Dessa två berättelser är de som knyter an närmast Minas egen berättelse. Deras gemensamma nämnare är att de alla har flytt undan krig, att alla har varit med om minst ett uppbrott; en förändring.

Komma hem är en berättelse, en pjäs som många kan känna igen sig i. Just för att vi alla någon gång under livet har varit med om eller kommer att vara med om ett flertal olika uppbrott.

© Text: Cecilia Andersson
© Foto: Cecilia Andersson, Ann-Charlotte Sandelin och Markus Gårder/Ung scen öst

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KLASSRUM Östergötland

23 september – 16 december 2016
Komma hem
Teater för mellanstadiet
av Lucia Cajchanova
Regi: Tereza Andersson
Scenografi & kostymdesign: Martina Sildén / Bonthrop
Mask- & perukdesign: Sissa Persson Maresch
Musik & ljuddesign: Dan Andersson
Prod: Ung scen öst

Skådespelare: Hedda Gullander

LÄNKAR
Ung scen öst hemsida Facebook Komma hem
Nytt spelår på Östgötateaterns scener reportage Kultusidan.nu 11/8 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Ung scen öst kommer hem till klassen

  1. Pingback: Ung scen östs Baba Yaga skruvad satir (recension) – KULTURSIDAN.nu