• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvinnors världsmusik från Indien & Niger

Akkarai Sisters
Duo. Systrarna Akkarai från södra Indien sjunger och spelar inom den karnatiska musiktraditionen. På torsdag kommer de till Konstmuseet tillsammans med slagverksmusiker.

 

Fantastiska duetter • Byns soundtrack

 

Två märkvärdiga konserter. I betydelsen värda att lägga märke till. Föreningen Annan Musik bjuder på två konserter med världsmusik och det är kvinnor som står i förgrunden.

Systrarna Akkarai har väckt stort uppseende inom den sydindiska musiken. Les Filles de Illighadad, unga kvinnor från byn Illighadad i Niger är ute på sin första Europaturné. Akkarai Sisters spelar på Norrköpings Konstmuseum på torsdag och Les Filles de Illighadad på Dynamo/Hallarna fredag 4 november.

Akkarai Sisters – systrarna Akkarai Subhalakshmi and Akkarai Sornalatha – spelar karnatisk musik. Alltså musik enligt klassisk tradition i södra Indien. De framför fantastiska duetter och de gör det både som violinduo OCH lika bra som vokal duo. De två systrarna har väckt stort uppseende inom sydindiska musikkretsar.

På Konstmuseet spelar de två systrarna tillsammans med två av Indiens främsta slagverksmusiker, Jayachandra Rao på mridangam och Shreesundar Kumar på mridangam och khanjira. U. Jayachandra Rao, är en virtuos som spelar regelbundet med de ledande inom klassisk karnatisk musik idag. Men han är också hemma på världsmusikscenen.

Shree Sundarkumar, ”Kanjira Man”, är en av vår tids ledande khanjiraartister. Förutom att vara en fin ackompanjatör på det klassiska området, spelar Sundarkumar också nutida musik. Han kallas då ”Kanjira Man” och leker ofta avspänt med musiken.

 

Lis Filles de Illighadad
Halvöknens musik. Alamnou Akirmini  och Fatou Seidighali bor i en liten by i centrala Niger. Nu tar de byns ”soundtrack” ut på sin första Europaturné. De kommer till Dynamo 4 november.

 

Les Filles de Illighadad spelar musik från byn Illighadad i Niger. Det är poänglöst att försöka mäta hur autentiskt eller ”äkta” detta är. Den här musiken finns inte i storstaden eller i den västerländska världen. Det är landsbygdens musik, musik som en del av en vardag, en bys ”soundtrack”. Och ibland är det musik till fest eller högtid.

Duon Fatou Seidighali & Alamnou Akirmini lever i Illighadad, en by som består av en liten oordnad samling av lerhus i ett risigt halvökenområde i centrala Niger. Fatou spelar på en gammal, sliten blå gitarr. Fatou’s gitarrspel är behärskat och lugnt, det är musik formad av platsen och stämningen. Alamnou är hennes kusin, hon är en omtalad sångerska.

Skivan de släppt på Sahel Sounds spelades in i en open air- studio i öknen. Nu är de ute på sin första Europaturné. Duon har utökats till en kvartett med ytterligare en gitarr och trummor. De kommer till Dynamo i Hallarna 4 november.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Akkarai Sisters samt Christopher Kirkley

KONSTMUSEET Norrköping

27 oktober 2016 kl 19
Akkarai Sisters
Akkarai Subhalaksmi och Akkarai Sornalatha, sång och violin, samt slagverksmusikerna Jayachandra Rao och Shreesundar Kumar.
Arr:
Föreningen Annan musik

DYNAMO/HALLARNA Norrköping

4 november 2016 kl 19
Les Filles de Illighadad
Fatou Seidighali, gitarr, Alamnou Akirmini, sång.
Samt ytterligare en gitarrist och slagverkare.
Arr:
Föreningen Annan musik

LÄNKAR

Akkarai Sisters hemsida Facebook YouTube   FB-evenemang
Les Filles de Illiighadad info/Sahelsounds  Facebook  YouTube  Evenemang
Föreningen Annan Musik hemsida Facebook
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook
Hallarna hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kvinnors världsmusik från Indien & Niger

  1. Pingback: Les Filles de Illighadad fyllde Dynamo – KULTURSIDAN.nu