• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Katscha prisat för bästa bostadshuset

Fler tävlingar för framtidens arkitekturstad nr 1

KORTNYTT/NORRKÖPING
Kaxig kvalitet vinner. Sveriges Arkitekter har utsett Katscha vid Arbetets museum till bästa flerbostadshus 2016. Stadsplaneringsnämnden vill fortsätta att ta ut svängarna. Stadsarkitekten Karin Milles Beier satsar på fler tävlingar.

Katscha bröstar sig mot Arbetets museum där det står på pelare vid och rentav i Strömmen. Eller som juryn motiverar priset:

Katscha uppfinner nära nog sin egen tomt mitt i industrilandskapet i Norrköping. Byggnaden skapar nya platser och en bostadsarkitektur som är unik i Sverige idag. Genom sin form och sektion med dubbla takhöjder blir Katscha ett självklart tillskott i den enastående miljön vid Motala ström.

Priset från Sveriges Arkitekter är andra priset byggnaden inhöstat. Stadsplaneringsnämndens ordförande Kikki Liljeblad (S) siktar, enligt kommunens pressmeddelande, på fler spännande och annorlunda byggnadsprojekt med målet att Norrköping ska vara en attraktiv och intressant kommun att investera och leva i.

Under de senaste åren har även Campusbron, Tullhusbron, Trehörningen och Hörsalsparken vunnit priser.

– Kvalitativ arkitektur handlar inte i första hand om skönhet. Det handlar om byggnader som visar en omsorg om platsen de är byggda på och även en omsorg om oss människor. Både om de som lever i huset men lika mycket om de som rör sig utanför på gatan, säger stadsarkitekten Karin Milles Beier, stadsarkitekt och utlovar fler arkitekttävlingar, i och utanför stadens centrala delar.

– Vi håller på att återta platsen som Sveriges arkitekturstad nummer ett.

LÄNKAR
Sveriges Arkitekter hemsida Bostadspris

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Katscha prisat för bästa bostadshuset

  1. Pingback: Katscha och Hörsalsparken kan få EU-pris – KULTURSIDAN.nu