• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tjurens hotellplaner för Strömsholmen

Peter Ullstad
Trappsteg. Arkitekten Peter Ullstad visar på yttertrappan som leder till takterassen.

 

Samma träslag som till kallbadet

 

NORRKÖPING Är Strömsholmen på plats nu? Jag har nu varit på två presskonferenser där byggandet på Strömsholmen varit tema och som avslutats med en promenad för att på plats få ta del av planerna.

Första gången var 2007 när Ståhls presenterade sina planer med bland annat kommersiell verksamhet. Det var också då som den nu välkända gång- och cykelbron till Saltängssidan presenterades. En bro som skulle klara byggtrafik skulle byggas av Norrköpings kommun men blev försenad. Under tiden drogs sig en tänkt hyresgäst ur och etablerade sig på annan plats och byggnadsplanen försvann i någon papperskorg.

Sedan har många diskussioner förts och för ett år sedan så utlystes en tävling om Strömsholmens framtid ut och segrare i den blev Tjuren Projektpartner AB som hade ett så kallat Boutiquehotell och restaurang i sitt koncept. Ett viktigt inslag var ett förslag om kallbad och tillgänglighet för allmänheten.

 

Niklas Haglund, vd Tjuren AB
Återvändare. Niklas Haglund, VD för Tjuren Projektpartner AB, fick tidigt syn på Strömsholmen – en unik plats.

 

Nu har man kommit så långt att Tjuren Projektpartner AB lämnat in en bygglovsansökan. I fredags presenterades planerna vid en pressträff. Niklas Haglund som är VD för Tjuren Projektpartner AB berättade varför man gick in i tävlingen. Han härstammar från Katrineholm, men hade stora delar av sin släkt i Norrköping. En återkommande plats vid hans släktbesök hade varit just Strömsholmen, som han betonade är en unik plats.

Niklas berömde också Norrköping för hur man hämtat sig från obehagliga nedläggningsbeslut av industrier och nämnde bland annat Ericsons nedläggning. Norrköping har en stor potential genom Kolmårdens djurpark, Bråvalla festival och flera andra turistdragande arrangemang.

Att man valde att ge sig in i tävlingen med att välja hotell som en del berodde bland annat på att Norrköping är en ”het hotellmarknad” i Sverige med betydande efterfrågan. Han beskrev också att ett hotell idag inte är samma som ett rum för övernattning utan att det är en del i ett större sammanhang.

Arkitekten Peter Ullstad från Codesign beskriver tankarna bakom bygglovsansökan med bilden av en ”låda” men som ändå är tänkt att passa in i miljön. Man har jobbat integrerat med planerna på kallbadet, fasaden kommer att ha samma träslag som det planerade kallbadet.

Markplanet kommer att bestå av en restaurang och sedan två våningar med hotell. Förvillande kan tyckas att bilderna visar på fönster för fyra våningar i stället för tre, men det är markplanet som får så hög takhöjd att man valt dubbla fönsterrader för att inte förstärka känslan av en ”låda”.

Byggnaden kommer att ha en takterrass som nås via en yttertrappa. En kombinerad direktentré till terrassen men som även nödutgång för hotellgästerna.

 

Här ska fasaden vara
På kanten. Timmy Frisk, Niklas Haglund, Peter Ullstad och Tobias Jacobsson på gränsen till det nya bygget på Strömsholmen.

 

Alla betonar tillgänglighet för alla och den trygghet som verksamhet dygnet runt skapar på Strömsholmen. Hur hotelldelen, som beskrivs som ett boutiqehotell, kommer att fungera och vara vill han återkomma till. Men han betonar att det är ett hotell som inte blir likt de stora hotellkedjornas koncept.

Niklas Haglund berättar också att restaurangdelen och verksamheten kring hotellet är viktigast och för att lyckas så är det lokal förankring och kunnande som är viktigt.

Man har därför ett incitamentavtal med Timmy Frisk och Tobias Jacobsson som idag svarar för driften av Restaurang Stadsvakten och First Hotel respektive Butlers. Man hoppas på en byggstart i början av 2017 och efter ett års byggande en invigning sommaren 2018.

Strömsholmen är det första projektet som Tjuren Projektpartner AB driver i egen regi. Man är annars mest engagerade i projektplanering för kommersiella lokaler och någon gång bostadsfastigheter. Företaget bildades 2009 och har verkat sedan 2010 och har sitt säte i Stockholm.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Tjuren projektpartner AB hemsida
Norrköpings kommun hemsida
Tjuren vann fäktningen om Strömsholmen krönika Kultursidan.nu 20/4 2016
Blir Strömsholmen Konstholmen till slut? reportage Kultursidan.nu 13/11 2015

Tagged . Bookmark the permalink.