• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mitt möte med Sverige på Stadsbiblioteket


Svenska bilder. 17 ungdomar fotograferade olika teman under en vecka i juli. Resultatet visas på Norrköpings stadsbibliotek i januari.

 

Temat ”Fult” var svårast att fånga

 

NORRKÖPING Nya ögon på svenska samhället. Nyanlända ungdomar fick kameror i händerna och fotograferade begrepp som Frihet, Möten, Fint och Fult. Resultatet blev vackra sommarbilder från Nyköpingstrakten men också skön symbolik.

 

Möten
Möten. Vänner, kärlek, möten med äldre och symbolisk gestaltning.

 

Sommaren 2016 bjöd Nyköpings fotoklubb in nyanlända till Sverige i åldern 14 – 17 år till en sommaraktivitet. Mitt möte med Sverige lät ungdomarna att med lånade kameror fånga sin syn på olika ämnen. 17 ungdomar tog sammanlagt 3.400 bilder under veckan. Målet var att skapa en utställning och den visas just nu på Norrköpings stadsbibliotek.

De teman som, varje dag, delades ut och som fått var sin skärm i utställningen var Frihet, Fint, Fult, Konstigt, Möten, Svenska hus och Intressanta platser m.m. En av dagarna i veckan var regnig och då fick de i stället se en fotoutställning.

Det är verkligen intressant att studera denna fotoutställning där man får se hur dessa nyanlända ungdomar ser på Sverige. Enligt utställningen så hade temat ”Fult” varit svårast att fånga då ungdomarna hade haft svårt att hitta något, men när man ser utställningen så är det klotter och nerskräpning som dominerar men också en ”offentlig skylt”. I temat ”Möten” så ser man möten mellan olika människor och där man ser att möten med äldre också får en plats.

 

Intressanta platser
Annorlunda. Nyköping har mycket att ge för den som ser.

 

Utställningen i Norrköpings stadsbiblioteks entréhall visas till och med den 22 januari och den är väl värd att besöka. De bilder som visas är av förvånande bra kvalité för att ha varit fotograferade av amatörer med lånad utrustning men framförallt så visar det på hur de som kommer till Sverige upplever vårt samhälle och vår miljö.

Tänkvärt även för oss som lever i denna miljö, men kanske inte ser den i vår egen vardag.

© Text och foto: Sven-Åke Molund

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

9 – 22 januari 2017
Mitt möte med Sverige

Fotoutställning
Arr: Nyköpings fotoklubb

MEDVERKANDE
Abulfazl, Alishir, Ali Sina, Anas, Ghasem Ali, Hadi G,
Hadi N, Ibrahim, Inayat, Mahdi, Mariam, Martaza,
Mohammad S, Mohammad T, Mustafa, Saba, Younes

LÄNKAR
Nyköpings fotoklubb hemsida Facebook
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.