• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Köksforskning Beyond the Lab på C


Intressedrivet. Projektledaren Anna Öst berättar om doktoranden Sara Riggare som bidrar till forskningen kring Parkinsons sjukdom.

 

Allmänheten bidrar till forskning

 

NORRKÖPING Från myggor till tulpanforskning. Allmänhetens medverkan är det nya inom forskningen. Med hjälp av ny teknik, internetbaserade nätverk och återvinning drivs utvecklingen framåt. Utställningen Beyond the Lab visas på Visualiseringscenter C i vinter.

Visualiseringscenter C i Norrköping bedriver verksamhet med hög teknisk nivå och integrerat med forskning, inte minst kopplad till Linköpings Universitet. Men man arbetar också internationellt och nu invigs en utställning kopplad till EU-projektet Sparks, som drivs av Ecsite, the European network of science centres and museums. Visualiseringscenter C är den svenska representanten i det stora projektet som omfattar 29 länder.

 

Tulpanforskning
Tulpanforskning. Det nederländska bidraget visar att grundforskning kan bedrivas med relativt enkel apparatur.

 

Utställningen Beyond the Lab handlar om forskning och innovation på enskilda människors eget initiativ. Forskningen bedrivs alltså inte i dyrbara laboratorier eller med kostnadskrävande utrustning. Med forskning förknippas också vetenskapliga studier och det är här som det blir riktigt intressant. Vanliga människors initiativrikedom och faktainsamling kan ge forskningen en bredare grund för vetenskapliga slutsatser.

– Vad händer hemma i köket eller i källaren, var en fråga Visualiseringscenters VD Sofia Seifarth ställde vid presentationen av vandringsutställningen som här i Sverige enbart visas i Norrköping.

Hon menade att när människorna mer och mer börjar laborera själva med hjälp av den snabba utvecklingen av tekniska hjälpmedel, som appar för smartphones, och snabbt växande nätverk, inte minst i sociala media.

Genom ett utökat samarbete, där allmänheten kan samla in fakta, kan forskare få viktigt underlag för sitt arbete. Produktionsansvariga vid Visualiseringscenter C, Anna Öst och VD Sofia Seifarth, berättade om utställningen tillsammans med Gustav Bolin som är doktorand vid Linköpings Universitet.

Anna Öst betonade att man vill inspirera till att man själv och på olika sätt kan vara delaktig i forskning. Gustav Bolin underströk att allmänheten inte ska ersätta forskare utan att det i stället handlar om att inkludera flera delar av samhället i processen.

I utställningen, som närmast kommer från Köpenhamn, visas främst hälsoinriktade forskningsprojekt. Det svenska inslaget i den ambulerande utställningen handlar om Sara Riggare, doktorand, som lider av Parkinsons sjukdom. Hon mäter sina egna värden för att få den bästa behandlingen för sig och för att kunna förse vården med fakta.

Hon är ett exempel på att det är vanligt att personer som lider av sjukdomar uppfinner lösningar på problem som ska underlätta vård och forskning. Det finns en webbplats, Patient Innovation, som underlättar för dem att sprida sina lösningar och idéer.

 

Mikrochip
Mikrochip. Ett inopererat chip är inte längre science fiction.

 

I London finns småbarnsmamman som utvecklat en sensor som hon monterat på sin barnvagn för att se vilka områden som var mest utsatta för dålig luftkvalité. I Nederländerna har man tagit fram ett laboratorium av återvunnet material, för att hålla kostnaderna nere. Laboratoriet letar efter substanser i tulpaner som kan vara användbara för läkemedelsföretag att använda i nya antibiotika.

I Tyskland finns ett nätverk som samlar in myggor och som sedan som sedan används för att hålla koll på spridning av myggburna virus.

Visualiseringscenters eget bidrag är ett chip som enkelt kan placeras i kroppen, vanligen i handen. Det kan programmeras, med exempelvis en smartphone, och används vanligen som ”nyckel” till elektroniska lås, men möjligheterna är oändliga.

Man får sig en tankeställare när man ser utställningen. Plötsligt så ser man möjligheter att klura ut något som kanske kan komma till användning i ett större och viktigare sammanhang genom att bli en del i ett forskningsobjekt.

Beyond the Lab kommer att visas i entréhallen till Visualiseringscenter C under två månader fram till den 12 mars. Ett antal ”Science Espressos” kommer att arrangeras då allmänheten får tillfälle att lyssna till och samtala med forskare som, på plats, fördjupar sig i något eller några av forskningsprojekten i utställningen.

© Text: Sven Åke Molund
© Foto: Sven Åke Molund och Angela Moore/ för Visualiseringscenter C BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

14 januari – 12 mars 2017
Beyond the Lab

Vandringsutställning
Prod: EU-projektet Sparks och Visualiseringscenter C

LÄNKAR
Visualiseringscenter C hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.