• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Retrovåren blommar i Söderköping

Från forntidshistoria till nutida trädgårdar

KORTNYTT/SÖDERKÖPING
Konsthistoria, arkeologiska utflyktstips, en renässansdrottning och trädgårdshistoria. Kulturkontoret i Söderköping har släppt programmet för föreläsningsserien Retro i vinter och vår.

Karolina Nilsson har under ett drygt år vikarierat som kultursekreterare i kommunen. I grunden är hon konstvetare, föreläser på universitetet och har arbetat som gallerist. Nycklar till konsthistorien heter hennes första föreläsning i konsthistoria, om konst från medeltid till 1700-tal.

Mattias Schönbeck är arkeolog och biträdande länsantikvarie. Han vill göra historien levande och har spelat in flera filmer om lämpliga utflyktsmål i Östergötland. Nu kommer han och berättar om hällristningar, runstenar och borgar. Ett favoritobjekt är Göta virke i Västra Husby.

Eva Mattsson äger en vackert broderad klänning, en kopia av den som renässansdrottningen Katarina Jagellonica bär på en målning. Om Johan III:s gemål, hennes rika bakgrund från Polen och Spanien och hennes öden i det svenska riket, inte minst i Östergötland, berättar Eva Mattsson den 22 mars.

Från bärbuskar och potatis till gräsmatta och stenläggning. Villaträdgårdens ideal har förändrats genom tiderna. Landskapsarkitekten Åsa Wilke ger i sin aprilföreläsning ett perspektiv som sträcker sig över 150 år.

STINSEN Söderköping

Vinter-vår 2017
Retro
Arr: Kulturkontoret / Medeltidscentrum

1 februari kl 18.30
Nycklar till konsthistorien

Karolina Nilsson

2 mars kl 18.30
Arkeologens utflyktstips i Östergötland

Mattias Schönbäck

22 mars kl 18.30
Katerina Jagellonica – Renässansdrottningen
Eva Mattsson

5 april kl 18.30
Villaträdgårdens historia – ett 150-årigt perspektiv

Åsa Wilke

LÄNKAR
Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida Facebook

Bookmark the permalink.