• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Svartvit kväll i Söderköpings Bokhandel


Bänkade. Gubbarna på Hagatorgets parkbänkar hade koll på folklivet.

 

Fredagsmys med gamla bilder

 

SÖDERKÖPING Mysigt med gamla fotografier. Ragni Wåtz och Lena Carlsson har under många års tid samlat till och djupdykt i S:t Ragnhilds Gilles bildarkiv. I fredags visade de och berättade från gamla tider i Söderköpings Bokhandel & Antikvariat.

Fredagsmys kan betyda olika saker. Som att träffas och titta på gamla bilder från Söderköping och jämföra dem med nytagna. Känna igen sig i stadsmiljöerna, minnas gamla fina hus som inte längre finns. Känna igen personerna på bilderna, roddaren som tog en över Kanalen till Ramundersidan, poliserna som patrullerade gatorna, madamen som sålde grönsaker på Rådhustorget, gubbarna som satt på bänken på Hagatorget.

 

Publik
Samtal. Bilderna väckte frågor bland publiken. Bildurvalet hämtades ur samlingen med Söderköpingsbornas egna bilder, främst från mitten av förra seklet. En del foton var även i färg.

 

Vid förra fredagens mys i Söderköpings Bokhandel visade Ragni Wåtz och Lena Carlsson gamla och nya bilder och berättade om staden förr och nu. Vi var inte många som samlats men frågorna vi ställde och kommentarerna vi gav var desto fler.

Som tämligen nyinflyttad hängde jag inte alltid med. Inte visste jag att det finns ett Skvallertorg i Söderköping, inte visste jag att S:t Laurentii kyrka kallas stadskyrkan och inte ens att Small Town Singers hörde hemma här.

Jag visste inte heller att det funnits en kolerakyrkogård vid Östra Rydsvägen eller att serveringspaviljongen på Ramunderberget brann ner. Eller gjorde den det? Var det inte så att den revs? Hågkomsterna gick isär bland åhörarna.

Frågorna haglade över Ragni och Lena, som kunde svara på det mesta. I åtta år har de samlat och undersökt gamla Söderköpingsbilder. Lika länge har de samlat intresserade till Fotogruppen på Stinsen.

– Det finns ett stort intresse för gamla bilder och foton. Vi behöver inte annonsera längre, ofta kommer 25 – 30 personer till våra sammankomster, som sker tio gånger per termin, berättar Ragni Wåtz.

I fredags visade hon bland annat en bild där det fanns godisautomater i hörnet vid Hagatorget, där ICA Trollet ligger nu.

– Man stoppade i en femöring, senare en tioöring, och ut kom godis, minns hon. En av åhörarna kunde också berätta hur det gick till att manipulera automaterna så att man både fick godis och pengarna tillbaka.

 

Korkarlen
Körkalen. Selma Lagerlöfs klassiska roman blev en lika klassisk film inspelad av Victor Sjöström 1921. 1958 var det dags igen. Arne Mattsson ledde inspelningarna i Söderköping, som här under Rådhusbron.

 

Filmen Körkarlen spelades till stora delar in i Söderköping. På bilder från inspelningen ser vi de kända skådespelarna Erik Hell och Georg Fant. Även Ulla Jacobsson var en av skådespelarna.

Ragni Wåtz berättar att det i en scen skulle förekomma en grupp människor som ropade något på en främmande språk. Det fanns inte så många utlänningar i Söderköping på den tiden. Filmteamet måste bege sig till Norrköping där de hittade några villiga finsktalande statister.

Ni som missade senaste fredagsmyset i Bokhandeln, hav tröst, det kommer flera mys.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Anders Karlin samt bilder ur S:t Ragnhilds Gilles arkiv

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL & ANTIKVARIAT Söderköping

13 januari 2017
Fredagsmys med Lena Carlsson och Ragni Wåtz

Bilder från Söderköping på 1940- till 1960-talet
Medarr: S:t Ragnhilds Gille

LÄNKAR
S:t Ragnhilds Gille hemsida Facebook
Söderköpings Bokhandel & antikvariat hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.