• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Flykt i svart på vitt på Arbetets museum


Skilda världar. När flyktingar och migranter inte släpps in i samhället hamnar de i ett utanförskap. Släpp in dem och upptäck hur snabbt de kan bidra till samhällsbygget.

 

Han vill betrakta flyktingar ur en nyttoaspekt

 

NORRKÖPING ”För de flesta handlar det om att överleva.” Frilansfotografen Anders Hansson har följt människor på flykt med sin kamera. Efter tio år och ungefär lika många bildreportage blev det en bok, Flykt. Nu är det en utställning på Arbetets museum.

Frilansande bildjournalisten Anders Hansson utsågs till ”Årets Fotograf i Sverige” år 2016. Bland annat för det arbete som ligger bakom utställningen Flykt som nu visas på Arbetets Museum i vinter.

Anders Hansson arbetar mest med reportage och nyhetsbevakning i utlandet – huvudsakligen för Dagens Nyheter. Sedan 2003 har han dokumenterat flykt och migration runt om i världen, ett arbete som 2014 resulterade i boken Flykt.

 

Flykt av Anders Hansson
Bilderna häger tätt intill varandra. Som för att visa hur komplex flyktingfrågan är med sina underliggande orsaker av miljökatastrofer, orättvisor och krig.

 

Bilderna som visas på utställningen är en del av ett 10-tal reportage som han gjort för att följa flyktingströmmarna. På museet hänger texter med titlar som Serbien, Kongo, Syrien och hjälper till att bringa ordning i det tätt hängda flyktingkaoset. Ungefär som flyktingar skildras som just en massa, inte som individer. Det gäller för besökaren att komma nära människorna på bilderna.

I en bildtext skriver han att det finns 65 miljoner människor på flykt i världen idag men att när han för drygt två år sedan började skriva så var det 45 miljoner, en siffra han fått justera uppåt med jämna mellanrum.

Bara i Syrien har över 11 miljoner människor tvingats fly sina hem, de flesta inom landet, ett par miljoner till grannländerna. Några hundratusen har lyckats ta sig längre bort, till länder som Sverige.

Det är människor som har förlorat allt de äger, ofta även familjemedlemmar och vänner. Människor som har slitits upp från allt de känner till, från allt som är bekant. Som har tvingats börja om på nytt. En del i väntan på att kunna återvända, andra för gott.

Det är både krig och katastrofer som ligger bakom och som exempel på det senare nämner och visar han bilder från Pakistan.

 

Flykt av Anders Hansson
Vittne. ”De flesta hade stannat hemma om de hade kunnat. Vem vill ge sig av med bara kläderna man har på kroppen?” säger Anders Hansson.

 

Men Anders Hansson konstaterar också: ”Flykt och migration har många orsaker, men ett är säkert: De flesta hade stannat hemma om de hade kunnat. Vem vill ge sig av med bara kläderna man har på kroppen? Lämna alla ägodelar bakom sig. Alla familjefoton. Vem vill lämna släkt och vänner? För de flesta handlar det om att överleva. Att fly undan granaterna som regnar över staden. Slippa förföljelsen för att man inte tror på samma gud som sina grannar, för att man har en annan politisk åsikt än regeringen eller för att man är homosexuell. Vem vill bo kvar i sumpmarken längs floden när översvämningarna blir värre år efter år?”

Han säger också att man inte bör se flyktingar ur en välgörenhetsaspekt utan i stället ur en nyttoaspekt!

Utställningen visar väldigt många bilder från många drabbade områden. Alla bilder är i svartvitt vilket förstärker känslan när man studerar dem. En film, i färg, visas också.

Både boken Flykt och fotoutställningen med samma namn är producerade av Anders Hansson i samarbete med Svenska Röda Korset.

Torsdagens vernissage ingick som en del i uppmärksammandet av Förintelsens Minnesdag. Utställningen står fram till i vår. Flykten räcker troligen längre.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

25 januari – 2 april 2017  Vernissage 26/1
Flykt

Fotoutställning om flyktingar och migranter
av Anders Hansson

LÄNKAR
Anders Hansson hemsida
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.