• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hjärtligare med vattenöppet Grytstorg


Vision för Grytstorgets möte med Strömmen. Bilden presenterades redan 2013 i samband med en rad tankar och idéer för att utveckla Industrilandskapet fram till 2030. Arbetet har redan börjat.

 

Moa Martinson får sällskap och sammanhang

 

NORRKÖPING
På Alla hjärtans dag hyllades Moa Martinson med belyst hjärta och det dukades upp kaffe på Grytstorget. Varför? Jo – Norrköpings kommun har tänkt till och kommit fram till att det finns behov av förnyelse av Grytstorget.

Norrköpingsborna sade sitt under 2012 års visionsarbete för Industrilandskapet. Nu planeras det för soldäck, flera sittplatser, mera växtlighet och en trevligare belysning vid Grytstorget. Planerna är i startposition och vid visningen av skisserna på tisdagen så ville man åter få allmänhetens synpunkter.

 

Allmänhetens synpunkter inhämtas
Tillgänglighetsaspekten. Syftet med visningen på Alla hjärtans dag var att hämta in allmänhetens synpunkter.

 

Vid vårt besök noterades två synpunkter: Solen lyser inte på soldäcket under eftermiddagar och hur blir det för rörelsehindrade att kunna utnyttja soldäcket?

Det är inga stora förändringar av Grytstorget som visas utan snarare ett tillägg. Kommunen vill öka utnyttjandet av en i dag lite trist vattenkant mellan husen som omger torget. Torget förändras inte men kan komma att upplevas som mera besöksvärt med det planerade däcket. Äntligen får Moa Martinson ett sammanhang och sällskap.

Efter tisdagens visning och justeringar återstår undersökningar av grunden för planering av pålning och byggarbetet. När sommaren 2018 nalkas ska man kunna njuta av trädäcket, med eller utan gassande sol.

 

Grytstorget 14/2 2017
Vattenlinje. Dagens Grytstorg slutar med utsikt över Strömmen.  Kanske en ombyggnad med sittrappa kan ge Moa Martinson hjärtligare sällskap.

 

Arbetet ingår i Industrilandskapet Vision 2030, som lanserades år 2013. Intentionen är att lyfta fram och utveckla Industrilandskapet för Norrköpings befolkning och för besökare.

I visionen ingår bland mycket annat en översyn av fler vattennära öppna platser, som Grytstorget, för att tillföra sol och luft. En annan plats är nya utformningen av Hästskodammens strand vid Louis de Geer, som ska stå klar redan till sommaren, också den med soldäck och sittrappa.

Det är tekniska nämnden och landskapsarkitekten Karin Ingemansson med medarbetare som nu presenterade förslaget under ”En hjärtlig kväll på Grytstorget”. Dagens namnsdagsbarn hette nämligen Valentin.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Norrköpings kommuns Visioner för industrilandskapet pdf

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.