• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kompani Tofs nuddade aldrig golvet (recension)


Hopp! Kompani Tofs nycirkusföreställning Inte nudda golv gör just detta – nuddar inte golvet. Med klossar bygger de vägar till trapets och rep. Till sist bygger de ett torn.

 

Tornet byggs upp igen och gråten tystnar

 

RECENSION/NORRKÖPING 150 klossar av stark gran. Tillsammans utgör de lekplats och lekmaterial för Elsa och Karin i Kompani Tofs. Inte nudda golv är en poetisk nycirkusföreställning för barn, och lika mycket en kvalificerad vuxenlek för alla.

Att gå på barnföreställning utan att ha barn med sig – kan det vara nåt? Ja, det vill jag påstå i det här fallet. Likt i Astrid Lindgrens sagor finns här tillräckligt att förundras över även för vuxna. Vi inser att detta är svårt, även om de högutbildade cirkusartisterna gör det omöjliga med lätthet. För att inte nudda golv tar de hjälp av klossar. Och inte vilka som helst! Det är stark gran som gäller.

 

Inte nudda golv
Poetiska bilder finns det gott om i föreställningen. Artisterna månar också om kontakten med den unga publiken.

 

Elsa inleder i för stora pumps och påminner om en sötare variant av Kajsa Anka. Hon börjar bygga, men allt ramlar. Ett barn ur publiken skrattar högt.

– Det är lättare när man är två, säger hon och ber barnen ropa på Karin.

– KAAARIN, skriker barnen öronbedövande glatt och Karin rusar in i tofsar, turkos overall, tjocka strumpor och all sin energi.

De båda artisterna lägger i ordning träbitarna så att Karin kan utföra handstående på dem. Elsa klarar också att ha Karin på axlarna medan hon hasar fram på klossar. Det är nu jag inser att de verkligen inte tänker nudda golv. Karin får fatt i trapetsen och Elsa spelar fiol till konsterna. Snart står Karin på huvudet och hänger samtidigt upp sina raggsockor med klädnypor. Det är egentligen osannolikt.

 

Inte nudda golv
Uppochner. Konsten att mata någon med marshmallows.

 

Karin har också en midjeväska och ur den plockar hon ibland olika föremål iklädd ett leende som skulle kunna charma en person i koma.

– Vad tar hon fram nu? undrar ett barn.

Det blir en lång gaffel med vilken hon kan flytta klossar eller mata Elsa med marshmallows uppochner. Allt beroende på lust. Som en retsam lillasyster.

Det krävs tätt samarbete för att få allt att fungera under föreställningen. Karin och Elsa håller i varandra och skapar tillsammans ett torn av klossarna. När några bitar ramlar ner brister ett barn omedelbart i gråt. Men tornet byggs upp igen och gråten tystnar. Som livet självt.

Inte nudda golv är också pedagogisk. Elsa berättar om olika torn i världen och vikten av att skydda hjärnan genom att använda hjälm. Hon har själv föredömligt hjälm vid vissa mer riskfyllda moment. Exempelvis snurrar hon upp och ner i repet. Det är graciöst, vackert, organiskt. När hon störtdyker med huvudet före drar vi efter andan.

 

Inte nudda golv
Rep – trapets – gunga.

 

Föreställningen är pigg, avväpnande och givetvis oerhört krävande för duon. Vi är “non-stop i balans”, säger Karin Melin efteråt och medger att det är tufft. Taket på dagens plats var även aningen för lågt.

Avslutningsvis bygger cirkusartisterna ett högt torn av alla klossar som åskådarna får hjälpa till att riva. De bjuder också barnen att leka med klossarna innan de går hem.

– Vi visar en poetisk barnlek, säger Karin Melin efter föreställningen.

Jag skulle även vilja kalla det en mycket kvalificerad vuxenlek. Något för alla.

© Text: Eva Moberg
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

18, 19 februari 2017 kl 16
Inte nudda golv
Nycirkus, familjeföreställning
Av och med Karin Melin och Elsa Näslund
Kompositör: Jonathan Krogh
Prod: Kompani Tofs

LÄNKAR
Kompani Tofs hemsida Facebook FB-evenemang
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Nycirkus för barn på Teater Bråddgatan 34 KortNytt Kultursidann.nu 16/2 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Kompani Tofs nuddade aldrig golvet (recension)

  1. Pingback: Felicia och fåglarna först på TBg34 i höst – KULTURSIDAN.nu