• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Umit Dag stod upp på Elite Grand Hotel (recension)


Nationalistisk. Ståupparen Umit Drag drev både med svenska fördomar och med sig själv i sin show på Elite Grand Hotel.

 

”Sverige världens bästa land för lättkränkta”

 

RECENSION/NORRKÖPING Klockren igenkänningshumor som driver med fördomarna. Det är svårt att recensera stand-up showen Umit Dag Står upp för Sverige utan att själv bli politisk. Umit Dag gav perspektiv på ytterligheterna på Elite Grand Hotel i fredags.

Att skriva en recension om stand-up showen Umit Dag står upp för Sverige är svårt för att själv inte bli politisk, tänker jag efter bara en bit in i showen, men jag får göra ett försök för den är riktigt bra.

Jag ser vissa likheter med Özz Nûjens Statsminister från 2014 som jag tyckte var väldigt underhållande. Budskapet är detsamma och skämten tenderar att tala samma språk. Dock saknar jag hos Umit den där känslan av att sätta skrattet i halsen då allvaret kommer in och tar överhand. Visst är det allvarligt på Elite Grand Hotell, men det hade inte varit fel med mer av den varan.

 

Umit Dag
En lång resa. Showen inleds med en film om det syrianska folkets öden de senaste tvåtusen åren. Sedan tar Umit Dag vid och berättar om sin egen resa.

 

Showen beskrivs som en resa genom livet och Umit Dags vilja att integreras i Sverige. Och hur det ibland kunde slå fel mot familjens, som ursprungligen är från Turkiet, traditionella värderingar. Och en resa är det.

I inledningen tas vi med, via en film på storbildskärmen, på en historisk resa som det syrianska folket och tillika hans familj har gjort de senaste tvåtusen åren fram till idag. Den startar med en bild på svenska flaggan och avslutas med densamma till svenska nationalsången i en anda från Mellanösterns musik, inte helt olik ”vår egen” version.

– För vad är egentligen svenskt? frågar sig Umit.

Likaväl som en kan svara med frågan vad som är turkiskt och du enbart möts av fördomar menar han.

Han fortsätter att framhålla att Sverige är världens bästa land där var och en får vara som den vill. Men också att det måste finnas gränser och att det är viktigt att också respektera den sociala kod som finns i den kultur en lever i.

Det är överlag en nationalistisk föreställning. Alltså svenskt nationalistisk. Umit säger att ”vi” (invandrarna) har så mycket att tacka Sverige för och att han är en stolt syrian, men samtidigt en stolt svensk, vilket river ner mycket applåder och visslingar i Bråviksalen. Alla tycks skriva under på det påståendet.

Och apropå ”vi” så är det tyvärr så att denna afton har det samlats en väldigt homogen grupp för att se Umit uppträda. För det här är en skrattfest jag tror skulle tilltala en långt mer vittgående och bredare publik i sin klockrena igenkänningshumor med en hel drös av fördomar.

För det är ju så att ska du lyckas med humor så handlar det om att arbeta med ytterligheterna i det du skämtar om och här görs det suveränt utan att på något vis kännas fel.

 

Umit Dag
För alla med bankande hjärtan. Umit Dag är både träffsäker och självsäker på scenen.

 

Jag funderar på om det kanske behövs någon med annan kulturell bakgrund för att kunna identifiera de där uppenbart tokiga bitarna i ”svenskheten” som blir så roligt när en sätter det i lite perspektiv, men tänker därpå att nej varför då? Umit Dag gör inte bara narr av det som Sverige förtjänar att göras narr utav, utan har också en oerhörd självdistans både inför sig själv och den invandrade kulturen han kommer ifrån.

Kanske är just det en av mina egna fördomar. En ursvensk kan väl skämta på samma sätt om Sverige och invandrargrupper om den så vill? Det görs dock aldrig mig veterligen och jag undrar varför.

Kanske ligger svaret i Umit Dags resonemang kring rasism och hur det viktiga i det ordet urholkas av att vi i en demokrati med yttrandefrihet gärna tar på oss en lättkränkt hållning inför saker. Så som om barnen ska få vara pepparkaksgubbar på lucia eller om det är okej att stolt bära svenska flaggen. Saker som han menar inte kommer från människorna själv utan från etablissemanget.

Vi ska vara glada över att vi får leva i ett land med yttrandefrihet och lättkränkthet. Det finns faktiskt länder där ingen är kränkt, men där försvinner människor på grund av avvikande åsikter.

Umit Dag är träffsäker och självsäker på scenen så som det utlovas på Västerås Comedys hemsida, med ett viktigt budskap för alla oss som lever i Sverige med stolta bankande hjärtan. Frågorna om hur en ska lyckas integreras i Sverige när svensken själv inte vågar vara svensk, om traditioner är något för alla och varför du inte ska leka tjuv och polis med invandrarbarn ställs – men jag får inget riktigt tydligt svar.

Kanske är det inte heller meningen, men jag bär dem med mig och har fått vara med om en mycket trevlig stand-up.

© Text: Carl Adam Tillberg
© Foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ELITE GRAND HOTELL Norrköping

3 mars 2017
Umit Dag Står upp för Sverige

Stand-up med Umit Dag
Arr: Damar produktion

LÄNKAR
Umit Dag info
DamarProduktion hemsida
Elite Grand Hotel Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.