• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Earth Hour växer till hel klimathelg

Earth Hour – presentation i S:t Olai kyrka
Upplyst. Helgens program för Earth Hour presenterades i S:t Olai kyrka. Bland de medverkande var meteorologen Pär Holmgren, församlingsherden Lind Folebäck, Karin Faxér, miljöcontroller, och kommunalrådet Karin Jonsson.

 

En signal från oss alla men också till oss alla

 

NORRKÖPING Tillsammans för miljön. Norrköping låter lördagens Earth Hour bli en symbol för ett vidgat klimatsamarbete. Det bjuds på konserter, klimattips, cykelhelg, konstvisning och föreläsningar. Redan på söndag ljusnar det betydligt.

Earth Hour, att släcka elektriska lampor och stänga av apparater som drar ström under en timmes tid, är en manifestation. En signal, till politiker, företag och allmänhet jordklotet runt, om att ta miljö- och klimatfrågorna på allvar. Sedan starten i Sydney, Australien år 2007 sägs i år 180 länder delta i manifestationen.

Norrköpings kommun bjuder i samverkan med en rad andra aktörer in till en klimathelg.

– Med stolthet och glädje! Så introducerade kommunalrådet Karin Jonsson programmet för en samlad press i S:t Olai kyrka på tisdagen.

Flera av de samverkande organisationerna var också på plats. Och då kanske främst församlingsherden i S:t Olofs församling Linda Folebäck och kommunens miljöcontroller Karin Faxér som arbetat med programmet.

 

Lasse Åberg – grafik
Inte så dyster. Lasse Åberg ställer ut grafik och originalverk tillsammans med hustrun Inger Åberg, som är textilkonstnär, på NP33.

 

Programmet är späckat under lördagen. Redan klockan 11 spelar och sjunger Jojje Wadenius barnlåtar på Arbetets Museum. Lite senare på dagen ges guidad visning i utställningarna ”Framtidsland” och ”Fånga energin”. Både lördag och söndag är det Cykelhelg på museet.

Inger och Lasse Åberg som ställer ut textil, originalbilder och grafik på NP 33, Norra Promenaden 33. På samma plats håller meteorologen Pär Holmgren och Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige ett föredrag på temat ”Allt hänger ihop”.

Lördagens höjdpunkt blir en gratiskonsert i nedsläckta S:t Olai kyrka. Konserten bjuder på många inslag, bland andra Lisa Miskovsky och Janne Schaffer.

Och när klockan blir halv nio på kvällen släcker Norrköpings kommun ner en del gatubelysning i centrala delar av stan under en timmes tid. Samtidigt  slocknar lamporna i en hel del hem runt om i kommunen när Earth Hour infaller i Sverige under sin resa till jordklotets alla tidszoner .

 

Klimatavtal – SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt, prorektor Karin Fälth Magnusson, LiU, och kommunalrådet Reidar Svedahl undertecknade överenskommelsen.
Klimatavtal i hamn. SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt, prorektor Karin Fälth Magnusson, LiU, och kommunalrådet Reidar Svedahl undertecknade överenskommelsen.

 

Det är inte en tillfällighet att Norrköping satsar på en bredare uppslutning kring Earth Hour. På tisdagen undertecknades ett avtal mellan SMHI, Linköpings Universitet och Norrköpings kommun om samarbete kring klimatanpassning, det första avtalet i Sverige. SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt, prorektor Karin Fälth Magnusson, LiU, och kommunalrådet Reidar Svedahl undertecknade överenskommelsen som innebär att kommunen får ta del av avtalsparternas expertis.

Härigenom kan Norrköping ta ledningen i miljöarbete och bli en förebild för andra kommuner. Ett exempel handlar om kommunens beredskap för 100-årsregn, något dagvattennätet inte alls är dimensionerat för.

Norrköping är också med i Fossilfritt Sverige och kommer i april att vara värd för en konferens för Fossilfritt Östergötland.

Redan på söndag ljusnar det betydligt. Natten mellan lördag och söndag den 25 och 26 mars är det dags för att ställa fram klockorna till sommartid igen.

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

EARTH HOUR Norrköping

25 – 28 mars 2017
Earth Hour – Tillsammans för miljön

Arr: Norrköpings kommun samt Svenska kyrkan, Hyresbostäder, Studiefrämjandet, Länsförsäkringar, Artister för miljön, Arbetets museum, NP 33, Elite Grand Hotel och Fossilfritt Sverige.

Lördag 25/3

11.00 Laxholmskällaren, Arbetets museum
Jojje Wadenius spelar och sjunger barnlåtar

11 – 16 Arbetets museum
Cykelhelg

11 – 16 Stadsbibliotekets entré
Bokbord och klimattips

12 – 15 Galleri Sander/ NP33
Utställning: Textil och bilder av Inger & Lasse Åberg
Lars Stjernkvist inviger kl 12

13.00 Galleri Sander/NP33
Föreläsning: ”Allt hänger ihop” med meteorolog Per Holmgren och Svante Axelsson

13.00 Arbetets museum
Guidad visning: Framtidsland och Fånga energin

19 – 21.30 S:t Olai kyrka (dörrarna öppnas 18.30)
Earth hour-konsert
med Lisa Miskovsky, Janne Schaffer, Jojje Wadenius, Edo Bumba och Frida Öhrn

20.30 – 21.30
Earth Hour

Söndag 26/3

02.00/03.00
Sommartid: Ställ fram klockan en timme

11 – 16 Arbetets museum
Cykelhelg

12 – 15 Galleri Sander/ NP33
Utställning: Textil och bilder av Inger & Lasse Åberg

16.00 Cnema
Dokumentärfilm: Bikes vs. Cars av Fredrik Gertten

Tisdag 28/3

18.00 Café Strykjärnet, Arbetets museum
Föreläsning: Matfusk och ekomyter
David Appelgren, vegan
Arr: Café Planet

LÄNKAR
Norrköpings kommun Earth Hour

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.