• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nina Björk talade om Rosa Luxemburg


Röda Rosa. Om socialistikonen Rosa Luxemburg berättade samhällsdebattören Nina Björk på Stinsen i onsdags. Hon gav en inblick i den tid Rosa Luxemburg levde i och de förutsättningar hon hade att få gehör för sina idéer.

 

Hon liknar Röda Rosa vid ett Kinderegg

 

SÖDERKÖPING Hon har kallats Röda Rosa. Hon kämpade för ett jämlikt samhälle. Hon agiterade, hon skrev artiklar och böcker. Hon satt i fängelse i flera omgångar innan hon mördades 1919, 48 år gammal. Rosa Luxemburg har blivit en socialistisk ikon.

På Stinsen i Söderköping berättade författaren Nina Björk om Rosa Luxemburg och om sin senaste bok Drömmen om det röda. Föreläsningen på onsdagskvällen ingick i serien Nyfiken på…

Rosa Luxemburg var judinna och föddes 1871 i Polen. Hon tog studenten i Warszawa och flyttade därefter till Zürich för att läsa naturvetenskap men övergick snart till att studera ekonomi och statsvetenskap. Hon blev en av de första kvinnorna i Europa som doktorerade i statsvetenskap.

1897 gifte hon sig med en tysk man i ett skenäktenskap för att få tyskt medborgarskap. Hon flyttade till Berlin och gick med i Tysklands socialdemokratiska parti, SPD, samma parti som fortfarande existerar.

Men Rosa Luxemburg insåg snart att den tyska socialdemokratin inte var den internationalistiska rörelse hon trott utan enbart ställde upp för landets egna arbetare. Så blev hon en av grundarna till det tyska kommunistpartiet. Hon fängslades i flera omgångar men slutade inte att agitera för det hon ansåg viktigast av allt, jämlikheten. Alla människors lika villkor.

 

Nina Björk
Kinderegg. I boken Drömmen om det röda skriver Nina Björk om Rosa och om hennes kluvenhet inför det politiska ansvaret och hennes längtan efter kärlek.

 

Men så var det det där med kärleken. Redan i Zürich hade hon mött sitt livs kärlek Leo Jogiches, en jude från Litauen, som kämpade för samma ideal som hon. De levde aldrig tillsammans mer än korta perioder. Men de brevväxlade flitigt. Tyvärr finns inga av Leos brev till Rosa brev kvar, hon brände dem inför sina fängelsevistelser. Däremot finns många av Rosas brev bevarade.

Nina Björk har tagit del av breven och de har fått henne att fundera över hur mycket en kvinna bör älska en man. Går det att kombinera jämställdhet och kärlek? Kan man som kvinna vara fri och samtidigt älska?

– Jag tror inte det. Eftersom kärleken skapar beroende, säger Nina Björk.

Hon citerar ur ett av breven:

”Om jag efter moget övervägande skulle komma till slutsatsen att det finns två alternativ för mig: att dra mig ur rörelsen och leva i någon gudsförgäten håla i harmoni med dig eller verka på en större arena och vara osams med dig, då väljer jag det första.”

Kunde en man ha skrivit så? Är beroendet enbart ett kvinnligt drag?

Nina Björk liknar Rosa Luxemburg vid ett Kinderegg, hon har under arbetet med sin bok hittat ständigt nya sidor hos henne. Hon var en självständig, hårdför revolutionär samtidigt som hon drömde om att någon gång få bilda familj.

Rosa bröt mot normerna, hon sympatiserade med kvinnorörelsen men hon satte socialismen främst i alla lägen. Var hon feminist?

Frågorna blev hängande i luften. Funderingarna kring kärleken engagerade publiken mer än de politiska frågorna men någon vidare diskussion blev det ändå inte. Ämnet är svårt och för stort att greppa.

Hur pass känd är Rosa Luxemburg och hennes kamp för jämlikhet och internationalism? Är hon bortglömd? Jag sökte efter litteratur om och av henne på Söderköpings bibliotek. Där finns ingenting.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

STINSEN Söderköping

Vinter och vår 2017 kl 18.30
Nyfiken på…

25 januari
Amineh Kakabaveh

9 februari
Johan Perwe

22 februari
Elisabeth Åsbrink

8 mars
Anders Källgård

29 mars 2017
Nina Björk

19 april
Karola Messner

17 maj
Ola Larsmo

LÄNKAR
Nina Björk info
Drömmen om det röda bok  recensioner: Aftonbladet Arbetarbladet DN
Nyfiken på hemsida Facebook
Söderköpings kommun, Kultur & Fritid hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.