• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sara Johari fångades av familjen Back Up


Identitet. Ungdomar som finns till för varandra och för andra. Bakom Back Up står Pangea, Norrköpings kommuns utbildningskontors  uppsökande verksamhet för unga.

 

De släppte in henne i sin varma värld

 

NORRKÖPING Unga som är ute på kvällar och nätter. Jackor och tröjor med organisationens emblem. Identiteten är stark och sitter djupt. Fotografen Sara Johari följde Back Up, kommunens verksamhet för unga på stan. Det blev en utställning på Arbetets museum.

Vi hade ett gemensamt mål i att skapa något som höll med tanke på att det gjorts så många misslyckade försök innan.

Texten på utställningsväggen är Willy Flores förklaring till varför Back Up finns. Willy Flores har arbetat länge för Norrköpings kommuns ungdomar på olika sätt. Ett exempel är den uppmärksammade filmen När föräldrarna sover som gjordes för tio år sedan. Men Back Up startades redan för 17 år sedan.

När barn och tonåringar börja röra sig ute på kvällar och nätter, Norrköpings centrum yttre bostadsområden och andra orter i kommunen, ska Back Up finnas där. Det är andra tonåringar och unga vuxna, som lärt sig bygga relationer till, lyssna på och finnas till för varandra och för andra. I dag har Back Up 300 medlemmar, som alla får genomgå Back Up:s utbildning, som kort uttryckt kan kallas livskunskap.

Några går vidare och blir ledare. De som kom med från början är vuxna nu, en del med egna barn.

Organisatoriskt ligger Back Up under Pangea Norrköping, utbildningskontorets uppsökande verksamhet för ungdomar. Pangea leds av verksamhetsutvecklare Willy Flores och socionom Michelle Miller.

 

Mattias är med i Back Up
Min familj. För Mattias Johansson är gemenskapen i Back Up mycket betydelsefull.

 

Idag lördag öppnar fotografen Sara Joharis utställning med bilder från Back Up:s verksamhet på Arbetets museum. Sara Johari utexaminerades 2013 från Nordens Fotoskola, Biskops Arnö. Under sista studieåret praktiserade hon på Norrköpings Tidningar. Genom ett reportage kom hon i kontakt med Back Up och fann det så intressant att hon efter praktiktiden rest från Malmö till Norrköping.

”Ni är en känslostorm och ett trygghetshav. En emotionell bergochdalbana. En familj. Jag var bara tvungen att få träffa er igen.” Så formulerar Sara sig i den mycket läsvärda text hon skrivit, lika mycket en programförklaring som ett tack till de ungdomar som öppnat sig för henne och släppt in henne i sin värld.

Vid pressvisningen betonade både Sara och deltagarna från Back Up betonar att alla känner sig som en stor familj med stark gemenskap.

Fotografierna på Arbetets museum är tagna under åren 2012 – 2014, då hon dokumenterade gruppen i dess arbete. En del av bilderna är starka och personliga. Det kan vara känslor av rädsla, sorg och svek som blandas med glädje, förtroende och drömmar och hopp inför framtiden. Där är också mer rent dokumentära, men även poetiska, bilder från de miljöer som Back Up gjort sig hemmastadda i.

Utöver fotografierna på väggarna finns även ett bildspel som rullar med ändå fler bilder.

 

Sara Johari
Bildberättare. Sara Johari kom i kontakt med Back Up under utbildningen till pressfotograf. Nu arbetar hon som frilans.

 

Under utställningsperioden finns medlemmar från Back Up på museet varje kväll. De guidar, inte bara på svenska utan även på andra språk.

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sara Johari och Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

8 april – 11 juni 2017  Vernissage 8/4 kl 14
Back Up

Fotoutställning
av Sara Johari

VISNINGAR
Visningar på svenska varje dag
Andra språk på tisdagar kl 18
11 april  Spanska
18 april Persiska
25 april  Serbiska
2 maj  Grekiska
9 maj  Arabiska
16 maj  Somaliska
23 maj  Franska
30 maj  Engelska

LÄNKAR
Sara Johari hemsida
Pangea/Back Up hemsida Facebook
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.