• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Curt Dahlén vänder på sina kuber


Cubisma. Mest arbetar Curt Dahlén med kuber, han har fyllt Galleri Kronan med dem.

 

Föds, faller och förändras

 

NORRKÖPING Ögonblickets verk. Det sprudlar om Curt Dahlén och hans färgglada måleri på Kronan. Efter att ha ägnat de senaste 60 åren åt linjer och kuber har konkretisten börjat undersöka cirkeln, och rentav flammande fält. Han har mycket kvar att undersöka.

 

CURT DAHLÉN är född i Norrköping 1931, bosatt i Lerum utanför Göteborg. Han har varit verksam inom kommunikationsbranschen, från 1964 inom nischen corporate identity – varumärken. Han har skapat piktogram och grafiska profiler.

Nkp logotyp 1984 skapade Curt Dahlén Norrköpings logotyp med det stiliserade N:et. Från Strömmen, över broarna till fabriksskorstenarna. I samband med detta ställde han ut på Norrköpings Konstmuseum.

1990 sålde han sitt företag och hängav sig helt åt måleriet. Främst har Curt Dahlén ställt ut i Göteborgsområdet men även i Norrköping och Östergötland.

 

Det var ett ögonblickets verk. Annonsbyråns unge medarbetare Curt Dahlén besökte en viktig kund, Standard Hotels direktör Dani Liebenfeldt. Lienbenfelt, då ordförande för Norrköpings Konstmuseums styrelse, såg att den modernistiska konsten på kontorets väggar gjorde intryck på Curt. Och rekommenderade ett besök på Konstmuseets då pågående utställning ”Konstruktivisterna”.

Curt Dahlén följde rådet. Han såg och insöp dem alla, med Olle Baertling i spetsen. När jag frågar vill han inte lyfta fram någon enskild framför de övriga, det är ”genren som sådan”.

– Jag blev vansinnigt förälskad och på den vägen är det, förklarar Curt Dahlén med enkel självklarhet.

 

Curt Dahlén ställer ut på Kronan
Färgstarkt med variation och twist. Från vänster Cubisma, Kvartett, Reception, Ögonfröjd, Gul kub och Färgbygge.

 

Ur den källan öser han fortfarande. Utställningen fyller Kronans alla rum. Verklistan är 82 nummer lång med målningar, grafik, skulpturer och blandformen reliefer. Inga årtal men han säger att verken kommit till bara under de två tre senaste åren. Variationen är därför överraskande stor.

– Det finns här, säger Curt Dahlén och menar den inspirerade fantasins flöde. Jag jobbar ständigt och försöker hitta lösningar.

Linjer, fält, kuber. Han prövar färg och form om och om igen. Ytornas färger är rena, han ger dem djup med två versioner – klar kulör och skuggad. Skapar djup, rum, landskap i ett föränderligt universum, som föds, faller och förändras.

Med en liten twist. Ett öga, en liten romb, en cirkel. En vattenflaska som står i ett hörn (minnet från ett hotellrum – men min tanke går till Carlsund).

 

Curt Dahlén – Cubis - grön
Cubis – grön. Hel säker på vad som är upp eller ner, in eller ut kan man inte vara.

 

– Blinka. Så vänder den, uppmanar Curt Dahlén framför Cubis – grön.

Jag blinkar. Den hoppar till, upp blir ner, in blir ut, nära blir djup. Ett illusionstrick. Ett ögonblickets verk. Som gett utställningen dess titel: ”Optisk resonans”.

Öar fyller Kronans minsta rum. De ger svaret på frågan hur en konstruktivist fångar naturen. Han abstraherar den, bryter ner himmel, hav och land till vinklar och fält. Himlen är blå, havet är blåare, kullar är gröna och staden skimrar som en hög med diamanter uppe på klippan.

Här är twisten den avvikande målningen Azorerna (mur). En nära avbildning av en vägg som en gång var grön, men som målades över med rosa och till sist med blått. Men det var för länge sedan och färgerna har flagnat.

– De andra målade havet men jag vände mig om och målade av väggen, säger han om det målande resesällskapet.

I smatten utanför hänger målningarna Pyth 1 – 3. Curt Dahlén hittade nyligen skolårens geometriövningar. Det finns ju en matematik bakom måleriet, även om Curt inte gått in för detta.

– Jag gick in på nätet och tittade på Pythagoras sats. Den skapades för 2.500 år sedan. Jag kände igen den från mattelektionen när jag fick gå fram och rita upp den.

 

Curt Dahlén – Balans
Balans. Curt Dahlén har börjat undersöka cirkelns möjligheter.

 

Något har ändå hänt under de senaste åren, medger Curt Dahlén. Cirklar bryter sig in, ett nytt element i det strängt uppsluppna formspråket. Genom förskjutningar utvinns nya djup, nya former, nya bilder.

– De blir mjukare i sin framtoning, säger han om de nya runda formerna.

Än mer överraskande är att de monokroma fälten helt nyligen börjat brytas upp med färgblandningar.

– Titta. Man kan se ett ansikte, säger han glatt uppfordrande om Geometriskt väsen, röd.

– Det känns bra att ha mycket kvar, säger 86-åringen glatt.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI KRONAN Norrköping

8 – 30 april 2017
Curt Dahlén
”Optisk resonans”

Måleri, grafik och skulptur

LÄNKAR
Curt Dahlén info/Svenska Konstnärsförbundet
Galleri Kronan hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.