• KULTUR-ANNONS

     

     

  • NYHETER

Folket flyger fint från förtryck till frihet (recension)


Berättelserna ryms i resväskor och lådor. Eva Carlsson och Malin Kärrbrink går smidigt i och ur sina många olika roller i Foket flyger.

 

Spännande, roliga, knasiga och lite otäcka

 

RECENSION/NORRKÖPING Lite otäckt. Men också stojigt och roligt. Teater Pelikanens nya barnföreställning Folket flyger innehåller historiska sagor och nutida berättelser om förtryck som bryts och flykt från otäckheter. Den fartfyllda föreställningen hade premiär på fullsatta Teater Bråddgatan 34 i söndags.

Föreställningen är egentligen tänk att spelas i klassrum så som de ser ut, men fungerar alldeles ypperligt i Andra kammaren på Teater Bråddgatan 34. Två förvirrade damer kommer in på scenen och frågar om de får vara här? Är det här deras plats? Här kan de vara!

De packar ut för picknick och sedan drar äventyret igång.

Det är en fartfylld föreställning, men också stundom både otäck och tänkvärd. Ibland har jag som vuxen den där obehagliga klumpen i halsen. För även om det är en underhållande och spännande barnföreställning är det en hel del som når mig som vuxen rakt i hjärtat.

 

Folket flyger
Parasoll och pinaler. In kommer de i flygande fläng.

 

Den koreografiskt danslika berättelsen flyger bokstavligen genom rummet. Eva Carlsson och Malin Kärrbrink klaffar som hand i handske med repliker och mimik. De kan till och med avläsa på människors fötter vad de gjort och inte gjort.

I den här föreställningen blandas det av allt det som Teater Pelikanen gör som allra bäst. Spännande, roliga, knasiga och lite otäcka karaktärer som både spelas av de båda aktörerna, med eller utan masker, samt dockor som får liv genom desamma.

Det här handlar om då och nu. Om människor som lever i, brutit upp eller flytt från förtryck och om egoism och själviskhet. Om hur vi kan försöka att bryta dessa konstruktioner och elakartade system.

 

Folket flyger
Pistoler. En föreställning mellan lek och allvar.

 

Även om säkert mycket går barnen över huvudena så är jag övertygad om att de har en behållning av Folket flyger. Själv talade jag med min dotter efteråt om vad vi hade sett och vad som hände, om krig och fred samt mycket annat i livet som både är orättvist och rättvist.

Samtidigt poängterar ensemblen att i anslutning till klassrumsuppträdanden har de tre olika workshops för att kunna arbeta vidare med värdegrundsfrågor, mänskliga rättigheter, mod och empati. Den här gången följde de med oss ut i caféet och bjöd på tårta. Det gav väl ett visst tillfälle att prata mer med barnen, annars hade en kortare form av workshop varit trevligt efter en upplevelse som fick toppbetyg av min femåring. Och det betyget av ett barn är mer än så.

© Text: Carl Adam Tillberg
© Foto: Per Wichman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

9 april 2017 kl 15
Folket flyger

av och med Eva Carlsson och Malin Kärrbrink
Bearbetning och regi: Dag Norgård
Kostym & rekvisita: Eva Carlsson
Teknik, musikinspelning: Marcho Marchev
Prod: Teater Pelikanen

LÄNKAR
Teater Pelikanen hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Premiär för Folket flyger med Pelikanen reportage Kultursidan.nu 4/4 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Folket flyger fint från förtryck till frihet (recension)

  1. Pingback: Familjeteater i parkerna i sommar – KULTURSIDAN.nu