• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bengt-Göran Sköld får Honoris Causa


2017 års mottagare av Honoris Causa. Bengt-Göran Sköld kunde lyssna till sitt eget Juloratorium i en fullsatt Hedvigs kyrka tidigare i januari.

 

Tradition vävs med nutid i ton och tråd

 

NORRKÖPING De väver samman tradition och nutid med toner och med trådar. Bengt-Göran Sköld, organist och kompositör, får Norrköpings kommuns hedersmedalj Honoris Causa.

Honoris Causa går även till Björke vävstugas skapare Britt Eriksson och Ylwa Källgren.

I början av året satt en glad Bengt-Göran Sköld på första bänk i Hedvigs kyrka. Vännen Ann-Christin Hallgren ledde framförandet av Norrköpingskompositörens Juloratorium med Skölds egen kör Chorus Feminae och en projektkör, Bråvikens kammarsymfoniker och solister. Smidigt gifter där kompositören ihop populärmusik med traditionellt klassiska tongångar.

– Det var en fantastisk upplevelse att ro detta stora projekt i land tillsammans med alla medverkande då Bengt-Göran fick sitta och lyssna, eftersom det var hans önskan, säger Ann-Christin Hallgren.

Bengt-Göran Sköld har ett helt yrkesliv verkat som organist och kyrkomusiker i S:t Olai. Han har undervisat och framförallt varit en körledare som själv tonsatt många verk för sina körer. Juloratoriet skrevs omkring 1970.

– Det är ett fantastiskt verk som innehåller många olika stilar av musik från pop till klassiskt via jazz och gospel. Stycken för stor kör, damkör, orkester, popband och solister varvas i detta dryga timmen långa verk, framhåller Ann-Christin.

Själv är hon just nu i färd med att spela in ett album, Nya sånger för hela kyrkoåret, skrivna av tonsättaren. Det blir det andra albumet med hans musik som hon spelar in.

 

Bengt-Göran Sköld
Orgelverk. Bilden togs när han och forna eleven tonsättaren Eva Sidén spelade under Kulturnatten 2016.

 

Bengt-Göran Sköld skriver inte bara för röster. Han är även anlitad tonsättare för instrumental musik. Detta märktes inte minst under föreningen Norrköpingsljuds första festival 2015 då flera verk av och med Bengt-Göran Sköld spelades, för körer och för orgel eller piano. Något som fortsatt så snart Norrköpingsljud poppat upp. Just nu håller han på att skriva ett beställningsverk åt en tysk blockflöjtist.

Norrköpings kommun framhåller att Bengt-Göran Sköld är en ödmjuk person, som låter dem som framför hans musik vara med om att tolka den.

”Han har gett många Norrköpingsbor luft under vingarna och stärkt deras självförtroende så de vågat satsa på sina drömmar.”

 

Väv från Björke vävstuga
Rutigt. Björke vävstuga ägnades en utställning på Arbetets museum 2011.

 

Britt Eriksson och Ylva Källgren som driver Björke Vävstuga, får också utmärkelsen Honoris Causa. Björke vävstuga, från början ett 1600-talstorp, ligger i Vånga och har blivit ett besöksmål i sig. Där designar, tillverkar och säljer de driftiga företagarna brukstextil från gardiner till handdukar. Moderna mönster på traditionens grund.

Kommunen skriver i sin motivering:

”De bevarar därmed ett gammalt konsthantverk med en vävteknik som sker på mekaniska skyttelvävstolar. De bevarar även en del av Norrköpings historia – textilstaden, med sina vävstolar som fortfarande dunkar. De har genom sin entusiasm, iver och intresse utvecklat sin verksamhet och bidragit till att vart och vartannat hem har smyckats med textilier av hög kvalitet, och det inte bara i Norrköping.”

Medaljerna kommer att utdelas lördagen den 20 maj i Louis de Geer. Inte bara Honoris Causa-mottagarna hedras. Även årets S:t Olofmedaljörer hyllas på samma gång.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Arkivfoto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LOUIS DE GEER Norrköping

20 maj 2017
Honoris Causa
Bengt-Göran Sköld
Britt Eriksson och Ylva Källgren
S:t Olofmedaljörer
Anställa och förtroendevalda i Norrköpings kommun

LÄNKAR
Bengt-Göran Sköld Wikipedia
Björke vävstuga hemsida Facebook Instagram

Strålande attackstart för Svensk musikvår recension Kultursidan.nu 21/3 2017
Bengt-Göran Skölds Juloratorium i Hedvig recension Kultursidan.nu 11/1 2017
Sköna Norrköpingsljud i Hedvigs kyrka recension Kultursidan.nu 28/9 2016
Moderna ”tyska” ekon i Immanuelskyrkan recension Kultursidan.nu 2/6 2015
Norrköpingsljud öppnade med nya verk recension Kultursidan.nu 28/5 2015

Ull och lin möts på Arbetets museum reportage Kultursidan.nu 27/5 2011

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Bengt-Göran Sköld får Honoris Causa

  1. Pingback: De spelar in Bengt-Göran Skölds sånger – KULTURSIDAN.nu