• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dans hela veckan med Jenny Silfvenius


Ös. Framför danslokalens spegelvägg leder Jenny Silfvenius sitt danskompani House of Silfver.

 

”Jag kan ligga vaken och komma på idéer”

 

NORRKÖPING ”Jag lever min dröm.” Dansens vecka sätter i klackarna på lördag och svingar Region Östergötland runt i en hel vecka. Jenny Silfvenius danskompani House of Silfver är med från upptakt till refräng. Den dansföreställning de gör nu, Work of Progress, ska bli en turné nästa sommar.

Dansens vecka svänger runt i Region Östergötland hela veckan från nu på lördag till nästa lördag. Dansskolor, folkdanslag och professionella danskompanier visar upp sig och ger föreställningar.

I Norrköping inleds Dansens vecka samtidigt som Hörsalen invigs. House of Silfver är en av många grupper som dansar i Hörsalsparken.

– Jag älskar att ha 15 kompisar som gör att jag kan leva min dröm. Jenny Silfvenius danskompani House of Silfver har växt till sig sedan starten för ett par år sedan. Ett semiprofessionellt danskompani som sätter klackarna i taket och lyfter vilken fest som helst.

– Vi har skapat arbetstillfällen för oss själva, säger Jenny Silfvenius stolt. Vi är bra på att skapa något nytt och kan anpassa oss efter publiken.

 

Uppvärmning
Tänjning. Uppvärmning är ett måste, annars är risken för skador stor.

 

Med House of Silfver har hon lyckats väcka en marknad, om än inte så välbetald, för showdans i Norrköping, på nattklubbar, fester, bakom artister och i musikvideos. Med kvalitet – Jenny utvecklar unika nummer – idéerna sprudlar, kanske mest nattetid, när hjärnan släpper plikterna.

De som såg nattklubben Kopparhammarens show Back to the 90’s i höstas lade förstås märke till de duktiga dansarna som backade upp Daniel Mitsogiannis, Eleonore Léone Eriksson och de andra artisterna. Och när samma nattklubb firade 2-årsjubileum i höstas hittade Jenny på något alldeles extra – presentförpackade dansare med stora rosetter. Då kändes Broadway inte långt bort.

Jenny Silfvenius bakgrund som dansare är bred. Hiphoptjejen gick De Geers Dansgymnasium och halkade in på Arbis, som gav erfarenhet av show och musikal. Sedan blev det utbildning på Danscenter i Stockholm och så kom hon tillbaka hem. Nyligen gjorde hon en sväng i huvudstaden igen, byggde på med commercial-utbildning på Diambra som leds av Ambra i Bounce, Sveriges första stora hiphopgrupp.

– Och så steppade jag med mamma när jag var 10 år. Nu blir det ett steppnummer i föreställningen!

Men dans gå inte att livnära sig på för den som ”trivs skitbra” i Norrköping. Jenny Silfvenius är halvvägs genom studierna till lågstadielärare.

Varför återvända till Norrköping när det är i Stockholm som möjligheterna till heltidsarbete som dansare finns?

– Det är roligare att vara här och kunna göra allt jag vill, svarar Jenny Silfvenius.

Hon menar att det krävs en annan inställning, enbart dansfokus, för att ta sig framåt i den tuffa branschen. Och så är det det där med att vara utåtriktad, bli kompis med alla och sälja sig själv.

Under de senaste åren har det dessutom mer växt fram vid sidan av dansen och inhoppen som danslärare och projektledare. Jenny blev först tillfrågad om att spela teater, en roll i ett folklustspel med Kalbo Kultur. Sedan började hon sjunga och var med i en uppsättning med Chopp Event. I sommar blir det både folklustspel och musikalen Mordet vid Stjärnesand i Boxholm. ”Jättekul! Mycket utmaningar den här sommaren.”

 

House of Silfver
Flygande. Just nu tränar House of Silfver var och varannan kväll inför föreställningen nästa lördag.

 

Dansen är ändå grundstenen. Work in Progress – om det nu blir den titeln eller en ny – har premiär om en vecka, två föreställningar på en och samma lördag. House of Silfver har fokuserat på att utveckla den och tackade nej till en fortsättning på Kopparhammaren den här våren. Möjligen att ett och annan litet gig kan få plats.

– Tjejerna ville göra ett längre, eget projekt, berättar Jenny Silfvenius som för första gången gett sig på att koreografera en hel föreställning, Work in Progress.

Åtta nummer i tufft tempo. Stilen är commercial jazz, något som hon tolkar fritt. Hon hämtar från både hiphop och jazzdans, fusion är vanligt numera. Utöver dansen ingår bilder och videoklipp.

– Vi siktar på en turné med föreställningen nästa sommar, hyra in oss i lokaler och låta dansen ta huvudrollen.

Vid det här laget har danskompaniets medlemmar kommit in i replokalen. Klädda i träningskläder och med jympaskor är nattklubbsglamouren långt borta.

– OK, nu kör, manar Jenny och letar fram en bra låt i mobilen som skickas ut via danslokalens högtalare.

Hon springer fram till sin plats längst fram i mitten, någon meter från den stora spegelväggen. Uppvärmningen dunkar igång: konditionsträning, styrka och smidighet.

Jenny går igenom en koreografi, räknar högt 1,2,3… 7,8. 1,2,3… I tystnaden, när bara rösten och stegen hörs avslöjas att det handlar om hårt arbete, om nu någon trodde något annat.

Men när musiken går igång till samma rörelser… ja då går det som en dans.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

29 april 2017 kl 15 & 18
House of Silfver
Work in Progress

Idé och koreografi: Jenny Silfvenius
Foto och video: Christian Karnevald

DANSARE
Anna Pettersson
Christine Johansson
Emilie Wallin
Emma Landström
Isabel Rappestad
Jenny Silfvenius
Lieze Broeders
Linnéa Sandler
Naida Udovicic
Susanna Karlsson
Zara Thörnfeldt

HÖRSALSPARKEN

lördag 22/4 kl 10.30 – 15
Dansens vecka inleds
Dansgrupper turas om
kl 13.30
House of Silfver

LÄNKAR
House of Silfver Facebook FB-evenemang
Dansens vecka 22 – 29/4 program
Hörsalen öppnar portarna på lördag reportage Kultursidan.nu 20/4 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Dans hela veckan med Jenny Silfvenius

  1. Pingback: House of Silfvers stolta Work in Progress (recension) – KULTURSIDAN.nu