• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Romeo, Julia och Rosaline i vår egen tid

Bråvalla. Rosaline befinner sig mitt i det dansande publikhavet under Zara Larssons spelning.

 

”De har det mod som krävs”

 

NORRKÖPING Några snabba utsnitt ur Shakespeares Romeo och Julia. Parat med en våldtäkt på Bråvalla. Genom uppsättningen har Kvartersteaterns aktörer själva utforskat och funderat kring genus, könsroller och juridik. På fredag är det premiär.

Pjäsen är kort, klockad under mindre än tre kvart upplyser Daniel Blomberg som håller i alla trådar åt regissören Anna-Maria Rylander. Jag har bjudits in att se hela genrepet och får efteråt en stund med teatergruppen, 10 skådespelare som samlats kring projektet Romeo, Julia och Rosaline.

Det är ju så Kvartersteatern oftast fungerar, pjäsidéer presenteras vid den gemensamma upptakten och den som vill anmäler sig. Oftast blir det bra, som här där merparten är ungdomar under och strax över 20, och precis lagom många är lite äldre och passar i rollerna som Romeos pappa åklagaren, Julias mamma och så moster Emma.

 

Evelina Karlsson, Ivar Mård, Alice Ingå och Zorba Asplund
Viktigt tema. Evelina Karlsson, Ivar Mård, Alice Ingå och Zorba Asplund valde att ge sig in i uppsättningen av Romeo, Julia och Rosaline för att tillsammans gestalta en problematik med patriarkala könsrollsmönster.

 

Moster Emma? Var där inte en amma? Jo, i Shakespeares pjäs Romeo och Julia men inte i ledaren Anna-Maria Rylanders Romeo, Julia och Rosaline. Här har hon förflyttat karaktärerna till vår tid, till Norrköping med Ektorp och Lindö. Och Bråvalla med festival och Zara Larssons spelning, den som slutade med att en ung kvinna blev våldtagen.

– Det är ett väldigt viktigt tema, och aktuellt med Bråvalla, säger Zorba Asplund som hoppade på projektet när det presenterades.

Zorba Asplund, som spelar Romeo, och även Isak Lindberg, vännen Mercutio, lyfter fram hur gruppen undersökt könsroller och genus, hur och när personer betraktas som subjekt eller objekt.

Det är alltså inte för romantiken, även om Romeo och Julia ju blir förälskade i varandra, som Anna-Maria Rylander valt temat.

– Jag funderade över varför Romeo på ett dygn går från att vara förälskad i Rosaline – det är för hennes skull han går på festen i Shakespeares pjäs – till att bli kär i Julia, säger regissören.

 

Romeo, Julia och Rosaline
Maskspel. Romeo och Marcutio i laddad fantasi.

 

Anna-Maria Rylander skrev ett manus, och lämnade flera sidor tomma. Här ville hon att skådespelarna skulle fylla i själva och ledde övningar som angav riktningen.

– Vi improviserade fram repliker, berättar Evelina Karlsson som tar sig an två olika roller, först är hon festvakt, senare åklagarens sekreterare.

– Kommer man på en idé som kommer det tusen idéer till, upptäckte Alice Ingå som spelar Julia.

– Vi har Shakespeare med och andra saker som kommit till, tillägger Marie Åfors som spelar hennes mamma, fru Capulet.

Ofta arbetar Kvartersteatern med minimalistisk scenografi. Så även här men nu tillkommer några planerade filmsekvenser, som spelats in den senaste helgen när aktörerna varit säkra på sina roller och relationer.

– Jag är så glad för den här gruppen. De har det mod som krävs, avslutar Anna-Maria Rylander.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

28 april – 7 maj 2017 kl 19
Romeo, Julia och Rosaline
Manus & Regi: Anna-Maria Rylander
Regiassistent: Daniel Blomberg
Teknik: John Johansson
Prod:
Kvartersteatern

SKÅDESPELARE
Selma Edholm – Rosaline
Zorba Asplund – Romeo
Robert Bergström – Prins Escalus (Romeos pappa)
Isak Lindberg – Mercutio
Ivar Mårdh – Benvolio
Alice Ingå – Julia
Marie Åfors – fru Capulet (Julias mamma)
Annelie Egelin Tärning – Moster Emma
Judith Askling – Greve Paris
Evelina Karlsson – Vakt/Sekreterare

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang
Kvartersteatern utvecklar på alla fronter reportage Kultursidan.nu 22/8 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Romeo, Julia och Rosaline i vår egen tid

  1. Pingback: Samtidigt i Romeo, Julia och Rosaline (recension) – KULTURSIDAN.nu