• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konst eller Konstigt? på kropp och knopp


Bildad. Dennis som arbetar som tatuerare får ofta positiva och nyfikna kommentarer.

 

Tatueringar har funnits i minst 5.300 år

 

NORRKÖPING Ismannen Ötzi hade 61 tatueringar. Fem studenter vid KSM, Kultur, Samhälle, Mediegestaltning vid Linköpings Universitet i Norrköping, har under våren tittat närmare på fenomenet tatueringar, främst på nu levande personer. Resultatet är en fotoutställning med faktainslag på Stadsmuseet i Norrköping.

 

Anna
Kattmamma. Anna gillar heminredning och fotografi.

 

Trots att tatueringstrenden vuxit sig stark under de senaste decennierna dröjer sig fördomar kvar. Karin Bergstedt, Jennifer Kaakinen, Lia Ortega, Isabella Riddarsparre och Alma Paz har intervjuat ett flertal personer som har en eller flera tatueringar på hals, huvud eller ansikte. Vad är det för personer och vad kan de berätta om hur det är att vara tatuerad?

Fem personer porträtteras i fotoutställningen på Hyllan, de tillhörande texterna berättar om olika yrken och intresseområden. De har allt från ett par små märken i ansiktet till att ha armar, nacke och hela ryggen tatuerad.

På en bildskärm rullar också små citat om både fördomar och personliga erfarenheter. En vägg berättar hur man ser på tatueringar i olika länder. I Japan kan man bli nekad att besöka badhus om man är tatuerad, där förknippas tatueringar med organiserad brottslighet. I New York infördes förbud för tatuering 1961, man skyllde på ett samband med hepatit B. Förbudet varade ända till 1997.

 

Citat
Smärtsam skönhet. Tatuering kräver mod och långsiktighet. Endast den som är över 18 år får låta tatuera sig utan målsmans tillstånd.

 

Vi får också veta att ismannen Ötzi som hittades 1991 på 3.212 meters höjd i italienska Sydtyrolen nära gränsen till Österrike hade 61 tatueringar, men ingen i ansiktet. Det bevisar att tatueringar har funnits länge eftersom vetenskapsmän anser att Ötzi levde för 5.300 år sedan.

© Text och foto: Sven Åke Molund

HYLLAN, STADSMUSEET Norrköping

23 – 28 maj 2017
Konst eller Konstigt?
KSM-utställning om tatueringar
av
Karin Bergstedt, Jennifer Kaakinen,
Lia Ortega, Isabella Riddarsparre och Alma Paz

LÄNKAR
KSM hemsida Facebook
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.