• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lekfull blodröd Mens med Teater Tamauer (recension)


Radarpar. Helena Gezelius och Åsa Gustafsson påminner om Ika i rutan i Teater Tamauers Mens.

 

Mensmonster, dockteater och KP-frågestund

 

RECENSION/NORRKÖPING Kvinnokroppen i fokus. Teater Tamauer, från Göteborg, ger Mens på Teater Bråddgatan 34 hela helgen under Scenkonstbiennalen. Radarparet Helena Gezelius och Åsa Gustafsson påminner om Ika i rutan, men bjuder också på mensmonster och sång.

Det är mycket folk på premiären, sådär så att det diskuteras om alla kommer att få plats. Jag tror att det blir fullsatt. Från scenen hörs en inspelad inläsning, som blandas ut med publikens myller. En projektor visar: ”Tredje Mosebok”. Något om ”orent flöde” hörs – men publiken tystnar först när det mörknar i rummet.

Så kommer Helena Gezelius och Åsa Gustafsson fram – och ger först ett ganska ärtigt intryck. Charmigt, jag får Ika i rutan-vibbar. ”Jag har mens”, turas de om att säga, i olika variationer. Och så sätter de på sig bindor på olika sätt – som vingar på ryggen eller axelvaddar till exempel.

Men bakom hörnet lurar förstås skammen, och de går in i en vit garderob som visar sig ha många olika användningsområden. Det är på den som projektorn reflekterar sin text och bild, det är i den de gömmer sig och inuti den är det alldeles rött. Som mens! Ett äkta mensmonster får vi faktiskt se här, det blir dockteater och frågestund med KP.

Tejp har också en central roll i Mens. Tejp används nämligen för att göra en slags menscykelns tidslinje – eller kurva – på golvet. För mig ligger den stora behållningen i denna del av föreställningen. Jag tycker att de levandegör lektionen på ett både informativt och lekfullt sätt. Särskilt hormonnivåernas påverkan på humör och prestation är intressant, men det är också bra att de nämner sjukdomar som endometrios och PMDS. Så mycket mer än omnämnanden blir det dock inte.

Samkönat sex glöms inte heller bort. Och att klitoris är ”all over the place” och inte bara det som syns är fakta som bakas in i humor, när skådespelarna – som visar sig vara ett riktigt radarpar – går in i manliga roller. De gestaltar hur det skulle vara om män hade mens och uppfann menskoppen. Oväntat nog skulle det vara straffbart att inte känna till klitoris. Åsa Gustafsson håller låda och är underbar i sin karaktär, men manus är annars mest nonsens här i min mening.

Publiken skrattar, men mitt intresse dalar. Inte hjälper sångnumren heller, för de är placerade utan några som helst cliffhangers och texterna för inte heller handlingen framåt. De är bara småkul och skulle kanske passa för en separat menskonsert. För fina sångröster har kvinnorna, minsann.

Men de kan också skrika förjävligt och skapa kaos. Antingen det är för att visa PMS-känslighet eller klimakteriebesvär. Kanske det är detta ostrukturerade som jag inte uppskattar. En del ska vara taget ur antologin Kvinnor ritar bara serier om mens, men duon delar också med sig av egna erfarenheter av att vänta på mens. Utan mens, är man en man då? Transperspektivet är väl det som fattas. Alla som har mens är inte kvinnor.

Mens skulle nog ändå tjäna på att skala bort vissa delar och fördjupa andra. För en tydligare dramaturgi och känsla för karaktärerna. I nuläget vet jag inte riktigt vem jag kan relatera till, och då är jag ändå kvinna.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Lina Ikse

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

26 – 28 maj 2017
Mens
Manus: Anders Friberg, Helena Gezelius och Åsa Gustafsson
Originaltexter: Anders Friberg, Frida Ulvegren*, Helena Gezelius, Lisa Rydberg*, Lotta Sjöberg*, Sara Olausson* och Åsa Gustafsson
Regi: Anders Friberg
Scenografi & kostym: Heidi Saikkonen
Ljus: Ida Gustafsson
Musik: Lotta Wenglén
Låttexter: Åsa Gustafsson och Helena Gezelius
Röst: Jan Ericson och Ida Gustafsson
Snickeri: Staffan Lissbrant
Producent: Gustav Åvik, Teater Tamauer

*från antologin Kvinnor ritar bara serier om mens

MEDVERKANDE
Åsa Gustafsson och Helena Gezelius

LÄNKAR
Tredje Mosebok Runeberg
Kvinnor ritar bara serier om mens Kartago SVT
Liv Strömquists sommarprogram SR
Teater Tamauer hemsida Mens Facebook
Scenkonstbiennalen  FB-evenemang
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Befrielsefrontens våldsverkare berör starkt recension Kultursidan.nu 25/5 2017
Shapes of States otäckt vassa idéhistoria recension Kultursidan.nu 25/5 2017
Lysande feststart för Scenkonstbiennalen reportage Kultursidan.nu 24/5 2017
Scenkonstbiennal med Gatuteaterfestival krönika Kultursidan.nu 15/5 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.