• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En bok och tre körer för Ulrika Malmberg


Vänligheten själv. Ulrika Malmberg är numera öppen om de ärr som hon fick som ung. Erfarenheterna har både blivit musikteater och nu en bok.

 

”Att inte våga har varit mitt stora dilemma”

 

NORRKÖPING/SÖDERKÖPING En bok om ungdomens svåraste. Tre körer för glädjen i nuet. För Ulrika Malmberg hänger allt ihop. På söndag släpper hon den lilla boken En fjäril med förhinder och hoppas att den flyger till alla som behöver den.

Ulrika har skrivit boken tillsammans med Kelly Tainton, som hon kallar sin mentor. De har arbetat nära varandra i flera år med både musik och skrivande. Tillsammans har de skrivit och skrivit om, karvat ut den tunna lilla boken som lätt ryms i fickan, En fjäril med förhinder. Faktiskt är det Kelly som läst in texten till talboksversionen som också släpps snart.

Skärvor av barndom och ungdom förs fram, en här, en där. Det är som att lägga ett pussel där bilden blir tydligare efterhand, ett löv där, en grind där, blir en trädgård.

Fast det är inte ett löv och ingen grind. Det är prestationskrav och det är våldtäkt. Två traumatiska skeenden som är hennes egna men som talar till många.

– Jag skriver inte i jagform, understryker Ulrika Malmberg när vi träffas på ett litet källarkafé i centrala Norrköping och hittar en egen vrå.

Där i boken skymtar Rädslan respektive Rebellen ibland, olika sidor av berättelsens ”hon”. Annars nämns inga namn.

Jag tror att det handlar om kombinationen av integritet och tanken på vilka boken vänder sig till, att de inte ska haka upp sig på att känna igen någon eller några särskilda personer. För vem har inte varit blyg och fått ett ovälkommet bemötande någon gång, som sitter som en tagg resten av livet. Och alltför många har utnyttjats av någon de litat på.

 

Dansare. Rebecca Karlsson och Alex Eidersjö.
Laddad situation. Dansarna Rebecca Karlsson och Alex Eidersjö medverkade när En fjäril med förhinder presenterades i musikteaterns form våren 2013.

 

”Alla bär på en berättelse” som man säger. Ulrikas livserfarenhet rymmer förstås flera historier ändå men hon vill inte skymma budskapet som är det viktiga.

Den grundläggande berättelsen fyllde Värmekyrkan i form av en gripande och rik musikteaterföreställning med samma titel för fyra år sedan. Den om den unga flickan som var så blyg att hon aldrig vågade gå på audition på drömutbildningen. Som sökte lyckan i London och blev våldtagen till svar.

En demon
En sorg
Ett mörker förföljer mig

Insprängt finns en del låttexter med från Ulrika Malmbergs tidigare Fairytale-diktning, men också nyskrivna dikter. Eller kanske att allt kan betecknas som dikt, prosadikt och versdikt blandat.

– Sångtexter går jättelätt att skriva. Där har ingen klankat ner på mig.

En fjäril med förhinder förflyttar sig gång efter annan mellan de två svarta hålen. Jag frågar om de är lika värda, om prestationsångesten och minnet av våldtäkten är lika tunga.

– Det ena är en våldtäkt på själen, det andra på kroppen, blir svaret.

Ulrika förklarar att hon är högkänslig. Högkänsliga personer är ofta medkännande, omtänksamma och ansvarstagande men har svårt att ta för sig och är mycket självkritiska. Klumpigt framförd kritik som blandar ihop sak och person skadar.

– Man skuldbelägger sig själv. ”Det var ju mitt fel att jag inte klarade pressen”, ”Han var var ju typ min pojkvän”, exemplifierar hon.

Blygheten – eller snarare prestationsångesten – finns kvar och kan snärja henne än i dag. Treåringen som var familjens clown och sångfågel vågade aldrig visa vad hon kunde när hon gick i skolan och det låste sig alltmer. Minnet av att söka till Balettakademin och inte kunna kliva fram vid audition har bränt sig fast.

– Jag har fått kämpa för min sång mot så mycket motstånd. Det är förknippat med mycket ångest.

I brist på högre utbildning sökte sig Ulrika till privata sånglärare. Det tog några försök innan hon hittade rätt, operasångerskan och sångpedagogen Lena Hellström-Färnlöf.

– Lena Färnlöf stärkte mig, hon hörde något i min röst.

Resultatet har hörts och avnjutits av många. Ulrika har en rik röst som obehindrat rör sig över genrerna.

– Om man slappnar av och bara njuter, då låter det bra, kan hon nu medge.

 

Joyvoice
Glädjekör. För några veckor sedan avslutade Ulrikas tre Joyvoicekörer vårens övningar med en stor välgörenhetskonsert tillsammans med Lovisa Ericson i nyrenoverade Hörsalen.

 

Ulrika har som man säger gått vidare. Hur gjorde hon, vilka råd kan hon ge?

– Att inte våga har varit mitt stora dilemma. Det är viktigt att utmana sig själv. Man får en kick när man väl gjort det, även om det var jätteobehagligt. Då växer man och får bättre självkänsla.

Tråkiga händelser triggar igång gamla trauman. Då gäller det att komma ihåg att minnena just hör till det förflutna, att kunna skilja på nu och då.

– Allt blir bättre med tiden. Det kanske inte läker helt men man lär sig leva med det, det blir en erfarenhet.

Att ta ett steg i taget är viktigt, inte tro att det går att ta allt på en gång.

– Kan man bara försöka handskas med den tuffa situationen? Acceptera det man känner. Bryta ihop ett tag, sedan blir det bättre

– Kanske man blir lyckligare och uppskattar livet på ett annat sätt än om man inte haft några motgångar alls, funderar Ulrika.

Boken släpps i Söderköping på söndag men redan nu har Ulrika Malmberg fått reaktioner från andra som läst. Tjuvtitten fick körmedlemmarna i Ulrikas tre Joyvoicekörer (en i Söderköping och två i Norrköping) i samband med konserten i Hörsalen som avslutade vårterminen.

– De känner igen sig. En sa ”Vad skönt att läsa, jag känner mig inte ensam”.

Att vara körledare inom det nya svenska körfenomenet Joyvoice passar mångsysslaren Ulrika Malmborg perfekt (hon jobbar också med nyanlända barn och stylar både brudar och hem). Viktigast av allt – hon slipper känna pressen, ”det är ju körmedlemmarna som sjunger”. Det är så roligt att hon kan kliva fram och sjunga själv.

Fördelen med Joyvoice – för Ulrika likaväl som för körmedlemmarna – är att fokus ligger på just glädjen. Körmedlemmarna sjunger utan noter, de får ladda ner och får sjunga till musiken på gehör.

– Det handlar inte om prestation, att vara perfekt. Alla är verkligen välkomna, även de som aldrig sjungit!

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Hjalmar Sandelin Mårdh och Jesper Malmberg

Varje onsdagskväll med Joyvoice

…ger mig en riktig energiboost. Man känner sig lycklig när man promenerar hem från Hallarna efter en dryg timmes sång med vår fantastiska körledare Ullis och lika taggade deltagare.
Yvonne Jelbring-Törnqvist

 

BOKEn fjäril med förhinder

En fjäril med förhinder
Ulrika Malmberg
Kelly Tainton
Omslagsbild: Jesper Malmberg

Vulkan förlag 2017

 

 

LÄNKAR
Vulkan hemsida En fjäril med förhinder
Ulrika Malmberg hemsida
Joyvoice hemsida Facebook
Ulrika vill se fler blyga fjärilar flyga intervju Kultursidan.nu 8/11 2013
Fjäril med förhinder en helhet i Värmekyrkan recension Kultursidan.nu 2/4 2013
The Fairytale utvecklas med Ulrika fjärilstexter reportage Kultursidan.nu  26/3 2013

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.