• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Per Josefsson gästar Galleri Rådhuset


Intensitet. För ovanlighetens skull en akvarellmålning i tvärformat av Per Josefsson. Den ingår i installationen med midsommartema.

 

En installation i midsommarens tecken

 

SÖDERKÖPING Midsommarvecka. Konstnären Per Josefsson klär midsommarstången i Rådhusets Lilla galleri. BlandArts första gästutställare berättar om natur, djur och fantasi i Finspångskogarna i sin konst.

Mitt i rummet står en liten lövad midsommarstång. Några träfigurer ser ut att dansa kring den. En kanin tittar uppmärksamt på. På väggarna hänger oljemålningar med motiv från naturen.

Konstnären Per Josefsson från Finspång är gästutställare under den första veckan av BlandArts sommarutställning i Galleri Rådhuset, Söderköping.

– Eftersom det är midsommarveckan så har jag tagit fasta på det och försökt skapa en installation i midsommarens tecken, säger han när vi träffas i det lilla utställningsrummet.

Han tycker att rummet är perfekt, han gillar att ställa ut i små rum.

Oljemålningarna är höga och smala. Han målar mestadels i det formatet.

– Jag målar snabbt och spontant. Men det jag gör är väl planerat, säger han.

 

Per Josefsson
Lek med traditioner. Per Josefssons installation i Lilla Galleriet återger midsommarens mytomspunna stämning. De små åttbenta figurerna är hans följeslagare sedan flera år. I bakgrunden konstnärens typiskt högsmala måleri.

 

Oftast går han ut i naturen och tecknar av sitt utvalda motiv. Ibland gör han också en akvarell först innan det är dags för själva målandet.

Det går så till att han tar sin duk, den högsmala, och breder ut den på marken. När han målat färdigt rullar han helt enkelt ihop duken och bär den därifrån som en rulle under armen.

På alla Per Josefssons målningar finns en liten, knappt synlig, figur i form av ett djur eller en människa.

– Figurerna speglar känslan jag har när jag målar. Jag kallar dem mina avatarer, säger han och berättar att han inspireras av indiska myter där gudarna uppenbarar sig på jorden i form av en människa eller ett djur.

Per Josefsson är målare och skulptör. Han har tidigare bott i Norrköping där han bidragit med flera offentliga konstutsmyckningar. Plus att han under några år var rektor vid Norrköpings tyvärr nedlagda Konstskola.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

LILLA GALLERIET, RÅDHUSET Söderköping

19 – 25 juni 2017
Per Josefsson
Måleri och objekt

LÄNKAR
Per Josefsson hemsida
Galleri Rådhuset/BlandArt hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.