• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Våldtäkt sätter stopp för Bråvalla 2018


Någonstans på Bråvalla. På fredagen polisanmäldes en våldtäkt som ägt rum på Bråvallafestivalen. Arrangörernas svar blev att ställa in festivalen nästa år.

 

”En är en för mycket!”

 

NORRKÖPING En våldtäkt blev en för mycket. FKP Scorpio punktmarkerar så det skakar i festivalernas Sverige – och kanske utanför landets gränser. Det blir ingen festival nästa år.

– Tror alla snackar om det nu, säger två killar och skyndar vidare på väg till Miriam Bryants spelning.

– I have had it. Violence kills the festival experience and the love for music, and – first and foremost: people are getting hurt. One is one too much!, säger Folkert Koopmans, FKP Scorpios ägare och grundare av Bråvalla Festival.

Folkert Koopmans har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen och kärleken till musiken. Framför allt skadar det människor. En är en för mycket!

Efter fredagens festival polisanmäldes en våldtäkt. Dessutom har flera sexuella ofredanden anmälts. Detta under den hittills lugnaste festivalen mätt i antalet anmälda brott, enligt arrangörerna.

– Säkerheten har funkat bra. Det har till exempel inte varit några incidenter vid toaletterna som tidigare år, bekräftar två ordningsvakter som tar sin fikapaus.

Fast de tycker att det står mycket om polisen men nästan ingenting om dem. De jobbar hårt och lika mycket som polisen, men kanske skulle uppskatta lite mer cred.

Våldtäkter och sexuella ofredanden är ett samhällsproblem. Alltså förekommer det även på, men inte specifikt på, festivaler.

– På Bråvalla har vi förhoppningsvis, i all motsägelsefullhet, bidragit till att lyfta det här genom att aktivt påtala vikten av att anmäla och uppmanat våra besökare att prata om det med oss och varandra. Men vissa män, för det är män, kan tydligen inte bete sig. Det är en skam, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

– Vi kommer ta ett steg tillbaka. Detta är inte på grund av ett enskilt brott eller någon enskild händelse. Det handlar inte om att vi inte kan hantera problemet eller att problemet bor i festivaler, det handlar om att göra ett tydligt ställningstagande. Vi som arbetar med Bråvalla ser festivalen som företagets hjärta och är otroligt stolta över festivalen och det arbete som vi varje dag lägger ner på att skapa en plattform för musikälskare att mötas, säger Kajsa Apelqvist, presschef för FKP Scorpio Sverige.

Det är lätt att säga att en våldtäkt är en för mycket – men oftast svårt att göra något åt de som utför dem. När nu FKP Scorpio punktmarkerar så det skakar i festivalernas Sverige, lägger ner den allra största under ett år, kommer det att eka länge och långt utanför landets gränser.

– Det är för djävligt att det (övergreppen) ska få förstöra så mycket, tycker två tjejer, några av lördagens många tusen festivalbesökare.

– Vad ska vi säga liksom? Om det verkligen är därför? Låter konstigt att det enbart skulle lägga ner för övergreppen eftersom det är ett stort samhällsproblem som de själva skriver.  Det är ju mycket pengar som går förlorade.

Beslutet kostar – Bråvalla är en affär som hela Sverige räknar med. Festivalen ger inkomster till fler än banden (100 – 150 miljoner bara det), biljettförsäljarna (FKP Scorpio som med 10-årsavtalet 2015 äntligen såg framåt mot att gå med vinst) och popuprestaurangerna på Bråvallafältet.

Lokala hotell, affärer och nationella trafikbolag har intäkter i mångmiljonklass, som i sin tur ger skatteintäkter.

I pressmeddelandet ingår kommentarer från andra aktörer. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist tycker det är ett sorgligt besked.

– Det är ett sorgligt besked men jag har respekt för beslutet. Alla vi som har varit på Bråvalla kan intyga att detta har varit en fantastisk musikfest som har gett Norrköping väldigt mycket glädje. Det är otroligt tråkigt att det här har överskuggat festivalen.

Nattskiftets Lisen Andreasson Florman vittnar om hur budskapet om att ta hand om varandra gått in. Svensk Lives Joppe Pihlgren ställer sig bakom beslutet samtidigt som han talar för öppna mötesplatser i ett öppet samhälle.

– Det finns inte någon quick fix, utan det är ett långsiktigt arbete, säger Pelle Ullholm, RFSU. Ofredanden, kränkningar och trakasserier finns i alla miljöer i samhället, men vi tycker att Bråvallafestivalen och andra arrangörer av svensk livemusik idag visar att de har gjort något mycket positivt då de bjudit in oss och flera andra aktörer. Festivaler är en bra miljö att diskutera normer med unga och hur vi tar hand om varandra och det finns möjlighet för artisterna att markera. Vi fortsätter vårt långsiktiga arbete, på festivaler och i andra miljöer.

Fast inte på Bråvallafestivalen 2018. FKP Scorpio har gjort ett ställningstagande, med all önskvärd tydlighet.

Det är inte något kontraktsbrott. FKP Scorpio har rätt att avstå från Bråvalla ett år under tioårsperioden.

2017 års festival fortsätter som planerat i eftermiddag och ikväll.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin och Carl Adam Tillberg
© Foto: Samuel Sandelin

LÄNKAR
Planera för Bråvallafestival i tio år till krönika Kultursidan.nu 24/6 2015

Bråvalla Festival hemsida biljetter  Facebook  FB-evenemang

TORSDAG 29 JUNI
Bråvalla: Özz Nûjen går åter rakt på sak recension Kultursidan.nu 1/7 2017
Bråvalla: Hiten lyfte vemodets Passenger recension Kultursidan.nu 30/6 2017
Bråvalla: LP:s starka glöd värmer publiken recension Kultursidan.nu 30/6 2017
Bråvalla: Johan Hurtig står upp jämlikt recension Kultursidan.nu 30/6 2017
Bråvalla: Finstämd magi med Ane Brun recension Kultursidan.nu 30/6 2017
Bråvalla: Norrköpingskörens bob hund recension Kultursidan.nu 30/6 2017
Bråvalla: Adept kör hårt så det ryker recension Kultursidan.nu 29/6 2017
Bråvalla: Gavin James i vemodets dunkel recension Kultursidan.nu 29/6 2017

ONSDAG 28 JUNI
Bråvalla: Scooters trista stripklubb recension Kultursidan.nu 29/6 2017
Bråvalla: Sabaton i krigets larm och damm recension Kultursidan.nu 29/6 2017
Bråvalla: Skindred, Bamse & publiken recension Kultursidan.nu 29/6 2017

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Femte Bråvallafestivalen lyfter igen reportage Kultursidan.nu 28/6 2017
Håkan Hellström Bråvallas sista headline KortNytt Kultursidan.nu 23/4 2017
Bamse med vänner inleder på Bråvalla KortNytt Kultursidan.nu 24/2 2017
Laleh tillbaka till Bråvalla i sommar KortNytt Kultursidan.nu 25/1 2016
Ellie Goulding till Bråvalla festival KortNytt Kultursidan.nu 19/12 2016
Bråvalla festival firar fem med fyra och sex artikel Kultursidan.nu 5/12 2016

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.