• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bråvalla: Linkin Park blottar sin själ (recension)


Storslaget och nära. Chester Bennington växlar mellan lugna låtar och scream-sång.

 

Det är stilla och så så vackert

 

RECENSION/NORRKÖPING Själsblästrande rock. Linkin Park har alltid haft bra låtar, också textmässigt. Det är i de gamla låtarna publiken blir vild. Chester Bennington sjunger nedtonat i Crawling och får en tröstande klapp på axeln.

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

29 juni 2017
Scen: Panorama

Linkin Park 

Nu-metal/Rapcore

 

Linkin Park fångade mitt intresse med bandets första skiva ”Hybrid Theory” som släpptes 2000. Sedan dess har den varit en av mina favoritskivor, av det slag som man inte lyssnar på ofta, men som när man väl gör det alltid slås av hur fantastisk den är och att man borde lyssna mer på den.

”Meteora”, som kom 2003, hade också några minnesvärda låtar men den fastnade inte lika mycket hos mig.

 

Linkin Park
Multimusikern Mike Shinoda bidrar med sång, gitarr och keyboard.

 

Med detta i ryggen går jag med lite oro till spelningen. De verkar ha rört sig bort lite från den genomträngande, själsblästrade rock de började med till något som mer måste beskrivas som ett popsound. Detta har inte alltid mottagits väl av fansen, får man nog påstå. Så inför spelningen på Bråvallas största scen, Panorama, är jag lite spänd.

Jag behövde dock inte vara orolig länge. Linkin Park värmer snabbt upp publiken, och även deras lite nyare låtar som jag inte är vidare bekant med tas emot hyfsat väl av publiken. Men det är i de gamla låtarna, som de kör en hel del av, som publiken blir vild!

De har alltid haft bra texter, och både musikaliskt och sångmässigt är de fortfarande oerhört bra. Särskilt märks detta i de lugnare låtarna, då Chester Bennington får visa upp sin skönsång på riktigt. Att han kan växla mellan den och scream-sång både fort och effektfullt vet man om man lyssnat på ovan nämnda album, men att höra honom sjunga hela låtar rent är nytt för mig, och jag gillar det.

 

Linkin Park
Crawling. Chester Bennington kommer nära sin publik i en nedtonad version av låten.

 

Det blir lite att upptäcka en röst man lyssnat till på nytt igen. Det blir mer utlämnat, starkare. När han går ner till publiken i en nedtonad och långsammare version av Crawling och står och sjunger direkt till de närmsta fansen visas detta på storbildskärmarna så att alla kan ta del av närheten. Det är naket, intimt och ömt som en blottad själ.

Mot slutet är det ingen som drar i honom längre, det är stilla och så så vackert. Man ser hur en kille som är på armlängds avstånd sträcker fram handen och klappar Chester rent ut sagt tröstande på axeln. I det ögonblicket äger de oss helt.

 

Linkin Park
Rymdskeppskänsla. Trummisen Rob Bourdon har ett rejält batteri.

 

Sedan öser de på igen, och mot slutet saktar tempot inte in för ett ögonblick. Allt låter precis som det ska, starkt, ilsket och känslomässigt, och de bjuder oss på en show som verkligen andas Linkin Park rakt igenom.

Vi fotografer får gå in och fota igen under den sista låten och i den stunden, när man står emellan publiken och bandet, känns kontakten de har sinsemellan tydligt. Låter det svamligt? Well, jag antar att man måste ha varit där, i den stunden. Jag är tacksam att jag fått det.

© Text och foto: Samuel Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Linkin Park hemsida Facebook
Bråvalla Festival hemsida biljetter  Facebook  FB-evenemang

LÖRDAG 1 JULI
Våldtäkt sätter stopp för Bråvalla 2018 reportage Kultursidan.nu 1/7 2017

FREDAG 30 JUNI
Bråvalla: Håkan Hellström fick upp farten recension Kultursidan.nu 1/7 2017
Bråvalla: Håkan Hellströms revolverkonst reportage Kultursidan.nu 1/7 2017

TORSDAG 29 JUNI
Bråvalla: Özz Nûjen går åter rakt på sak recension Kultursidan.nu 1/7 2017
Bråvalla: Hiten lyfte vemodets Passenger recension Kultursidan.nu 30/6 2017
Bråvalla: LP:s starka glöd värmer publiken recension Kultursidan.nu 30/6 2017
Bråvalla: Johan Hurtig står upp jämlikt recension Kultursidan.nu 30/6 2017
Bråvalla: Finstämd magi med Ane Brun recension Kultursidan.nu 30/6 2017
Bråvalla: Norrköpingskörens bob hund recension Kultursidan.nu 30/6 2017
Bråvalla: Adept kör hårt så det ryker recension Kultursidan.nu 29/6 2017
Bråvalla: Gavin James i vemodets dunkel recension Kultursidan.nu 29/6 2017

ONSDAG 28 JUNI
Bråvalla: Scooters trista stripklubb recension Kultursidan.nu 29/6 2017
Bråvalla: Sabaton i krigets larm och damm recension Kultursidan.nu 29/6 2017
Bråvalla: Skindred, Bamse & publiken recension Kultursidan.nu 29/6 2017

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Femte Bråvallafestivalen lyfter igen reportage Kultursidan.nu 28/6 2017
Håkan Hellström Bråvallas sista headline KortNytt Kultursidan.nu 23/4 2017
Bamse med vänner inleder på Bråvalla KortNytt Kultursidan.nu 24/2 2017
Laleh tillbaka till Bråvalla i sommar KortNytt Kultursidan.nu 25/1 2016
Ellie Goulding till Bråvalla festival KortNytt Kultursidan.nu 19/12 2016
Bråvalla festival firar fem med fyra och sex artikel Kultursidan.nu 5/12 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.