• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fröken Elvis ger liv åt Kungen efter 40 år (recension)


Musikanter. Fröken Elvis medlemmar kan hantera många olika instrument.

 

”Ni vet den tajta vita dräkten och ett jäkla ös”

 

RECENSION/NORRKÖPING Elvis på svenska ger mersmak. Fröken Elvis är ett glatt gäng som inledde sommarens konserter på Kvarnbergets topp i Arkösund i onsdags. Stämsång i klassiska, och en del nya, låtar, en uppsjö av instrument och full energi.

Med sin andra skiva i bagaget, Kungen och vi, ger sig Fröken Elvis ut på en sommar- och höstturné runtom i landet. I onsdags nådde gruppen Arkösund och Kvarnberget var så gott som fullsatt långt innan konserten skulle börja. Många instrument står uppställda på scenen och framför är det tätt med campingstolar, filtar och annat tänkbart man kan sitta på.

Det här är min första bekantskap med Fröken Elvis medger jag, men den ger mersmak redan från start. En sättning med alltifrån trombon, kontrabas, trummor, gitarr, piano och dragspel med mera, bäddar för en konsert där bandet byter instrument flera gånger (och med varandra).

När de fem medlemmarna i Fröken Elvis äntrar scenen jublas det så högt att måsarna tystnar. Men publiken är allt annat än tyst och välkomnar bandet med rungande applåder. Vinden friskar i för en stund som om den också vill vara med och berätta något.

Det är ett glatt gäng med full energi som inleder spelningen med Elvis fartfyllda låt A Little Less Conversation. Den sjungs på svenska av Camilla Fritzén som står för de flesta översättningarna och arrangemangen av ”Kungens” digra repertoar.

Suspicious Minds eller Så Misstänksam, följer därpå och de akustiska tonerna och stämsången ljuder över Kvarnberget. Stämningen är uppslupen och för publiken vidare in i konserten allteftersom vinden mojnar och solen sänker sig över de närliggande Badholmarna.

 

Fröken Elvis
Publiktätt. Många kom till onsdagens första konsert på Kvarnberget i Arkösund.

 

Sanna Andersson pratar om Elvis i ett av mellansnacken:
– När jag tänker på Elvis är det framförallt på 1970-talets Elvis. Ni vet i den där tajta vita dräkten och Las Vegas och ett jäkla ös.

– Han står för en stor stor låtskatt med så många tidlösa melodier och texter som funkar än idag. Men så finns det vissa texter som man önskar att de inte var så aktuella.

I betongen (In the ghetto) inleds med sång och gitarr och växer allteftersom låten fortskrider. Maria Olsson på trummor och slagverk avslutar balladen distinkt.

I nästa mellansnack frågar Lisa Bodelius publiken var den kommer ifrån. Ett kul grepp innan de river loss en egenkomponerad sång, full av humor om olika orter, dialekter och landskap i Sverige, men flikar även in Memphis mot slutet av låten, Elvis eget Mecca.

Det är 40 år sen som Elvis Presley gick bort, påminns vi åhörare om, men han känns mer levande än någonsin just i denna stund.

Fler välskrivna visor sjungs, en blueslåt om regn och hopplöshet, innan Elvis gör sig påmind igen med Du går som en ängel, You look like an angel. Det svänger skönt på scenen när svallvågorna från de passerande båtarna möter klipphällarna.

Konserten börjar lida mot sitt slut med den fartfyllda låten, Jag vill bara dansa, och publiken sjunger med och klappar i takt med bandets synkroniserade dans.

Kvällens sista låt blir extranumret som Camilla Fritzén presenterar. En av Elvis bästa låtar, Always on my mind, men här översatt till Jag glömmer aldrig dig. Det är garanterat många som bär sig minnet av den här magiska kvällen med Fröken Elvis.

© Text och foto: Jesper Jaldeland

KVARNBERGET, Arkösund, Norrköping

12 juli 2017
Fröken Elvis
Arrangör: Arkösunds intresseförening

BANDET
Camilla Fritzén – sång, översättning
Lisa Bodelius – trombon, kontrabas, piano, dragspel, körsång
Maria Olsson – trummor, slagverk, körsång
Josefin Berge – gitarr, mandolin, körsång
Sanna Andersson – kontrabas, gitarr, ukulele, melodica, körsång

19 juli
Lisa Miskovsky

26 juli
Jack Vreeswijk

2 augusti
Plura och Carla

LÄNKAR
Arkösund hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.