• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skön kväll med Kongshaug & Jansson Duo (recension)


Par på turné. Ett av stoppen för Kongshaug & Jansson Duo var Antikvariatets skyltfönster.

 

Texten flödar fram som i ett enda andetag

 

RECENSION/NORRKÖPING Svensk visjazz. Isabelle Kongshaug och Jonas Jansson bjöd på en skön sommarkväll på Antikvariatet i onsdags. Låtarna är deras egna, som de skrivit var för sig eller tillsammans. Jazzigt ”nanana, badbadaa domdaa…” skapar fina harmonier till känsligt gitarrspel.

Kvällens artister Isabelle Kongshaug, på sång och Jonas Jansson, på gitarr, inleder med en stillsam ballad om hjärta och smärta. Isabelle och Jonas har spelat tillsammans i ett år, de lärde känna varandra när de gick på Arvikas musikhögskola. Denna kväll bjuder de enbart på egenkomponerade låtar. Skrivna var för sig eller tillsammans.

De fortsätter med Isabelles låt En borttappad blus en blues med lekfulla meningar

Duon bjuder på en blandning av jazz, blues och visa. De framför sina alster på det lilla utrymmet framför butikens skyltfönster med Olaiparken som bakgrund. Antikvariatet, med alla sina böcker är perfekt för uppträdanden av det här slaget.

 

Kongshaug Jansson Duo
Känsliga bitar. Jonas Jansson är skicklig på gitarren.

 

En båt som far ut av Jonas Jansson har en bakgrundshistoria.
– Jag var på en fest och på den festen var en musikproducent som gav ut barnskivor. Och jag tänkte, jag kan ju skriva musik för barn! Så jag går självsäkert fram till producenten och säger, om jag mejlar en låt till dig, skulle du vara intresserad då? Javisst, sa han då. Det blev ju ingenting av det då, men jag är väldigt nöjd med den och brukar spela den på mina egna spelningar.

Magisk och äventyrligt om att ge sig ut till havs.

När sången klingat ut tillägger han att förutom första och sista strofen så fick han hjälp med texten av en god vän. Under de mellansnack som kommer härnäst låter det på honom som att textarbetet är något han gärna lämnar över åt andra.

Morgondis är den första låten ikväll som duon skrivit tillsammans och då med musik av Jansson medan Kongshaug står för texten. I denna och i många andra av låtarna i kvällens repertoar, fyller Kongshaug i före, efter eller mellan verserna, med ett jazzigt ”nanana, badbadaa domdaa…”och skapar fina harmonier till Janssons känsliga gitarrspel. Texten flödar fram som i ett enda andetag.

 

Kongshaug Jansson Duo
Domdaa. Isabelle Kongshaug fyller i med jazziga improvisationer.

 

I pausen stiger Antikvariatets Reijo Rantanen fram med en svart hatt.
– Vill bara påminna om hatten här där ni, om ni vill, kan lägga en liten slant. Det går till våra musiker. När jag visade den sa de ”Åh, vad bra, då kanske vi kan få ihop till bensinpengar till en turné vi planerar att göra!”

Efter pausen fortsätter kvällen i samma sköna flöde som innan. Till exempel Junis dopvals som Jansson skrev till sitt systerbarns dop med text av Konghaug. Vackert och innerligt om kärleken till ett litet barn med Janssons finkänsliga gitarrkomp.

Uppträdandet igenom verkar publiken uppskatta genomförandet. Någon blundar och lever sig gungande in tonerna.

Avslutningslåten heter Balladen om miss Daisy Lorne, som med roadmovie-känsla snyggt rundar av konsertkvällen.

© Text: Anton K. Augustsson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ANTIKVARIATET Norrköping

12 juli 2017
Kongshaug & Jansson Duo
Isabelle Kongshaug, sång, och Jonas Jansson, gitarr

LÄNKAR
Kongshaug & Jansson Duo Facebook
Antikvariatet Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.