• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Balsamisk hovbarock i S:t Laurentii kyrka (recension)


Samspelta. Leif Henriksson, viola da gamba, och Lars-Erik Larsson, teorb, bjöd på barockmusik fylld av värme och rytmiskt gung.

 

Sensträngar är speciellt känsliga

 

RECENSION/SÖDERKÖPING Änglarnas instrument. Sommarkvällsmusiken Pièces de viole i S:t Laurentii kyrka på torsdagskvällen var något utöver det vanliga. Samspelta Leif Henriksson och Lars-Erik Larsson trakterar viola da gamba och teorb.

Balsam för själen. Det var vad åhörarna bjöds på i S:t Laurentii kyrka på torsdagskvällen. Sommarkvällsmusiken, säsongens fjärde i ordningen, hade rubriken Pièces de viole, vilket innebär musik för instrumenten viola da gamba och teorb. Och då huvudsakligen fransk musik från barocken, det vid säga sekelskiftet 1600/1700.

 

Lars-Erik Larsson med teorb
Änglarnas instrument. Lars-Erik Larsson med teorb.

 

Leif Henriksson trakterade viola da gamba och Lars-Erik Larsson det i vår tid ovanliga instrumentet teorb. Teorb är en luta med lång hals. Den är inte bara vacker att lyssna till utan även att se på. På gamla målningar förekommer teorben ofta som ett änglarnas instrument.

Leif Henriksson och Lars-Erik Larsson har spelat tillsammans sedan 1980-talet och visade prov på stor samspelthet. Att de måste ägna en hel del tid till att stämma instrumenten förklarade de med att de använder sig av sensträngar vilka är speciellt känsliga.

De inledde konserten med en niosatsig komposition av Marais Marin, den kanske mest kände kompositören i sin genre. Varm och innerlig musik som samtidigt har ett rytmiskt gung.

Därefter följde ett stycke för enbart teorb av Robert de Visée. Om honom berättade Lars-Erik Larsson att han, liksom Marais, var anställd vid Ludvig XIV: hov. Och att en av hans uppgifter var att sitta på kungens sängkant på kvällskvisten och spela luta för att lugna ner de kungliga nerverna.

– Tiderna förändras, som Lars-Erik Larsson påpekade.

 

Pièces de viole
Ljuv musik i ljust kyrkorum.

 

Sommarmusiken avslutades med musik av J-B Forqueray. Det var säkert fler än jag som inte uppfattade kompositörernas namn, och som saknade ett program. Enligt musikerna hade de skickat ett program men det hade tydligen kommit på avvägar.

En fin musikkväll utöver det vanliga.

© Text: Bibi Friedrichsen

© Foto: Boy Svedberg

S:T LAURENTII KYRKA Söderköping

20 juli 2017
Pièces de viole

Leif Henriksson, viola da gamba, och Lars-Erik Larsson, teorb

MUSIK AV 

Marais Marin

Robert de Visée

J-B Forqueray

LÄNKAR
Marais Marin Wikipedia
Robert de Visée Wikipedia (eng)
J-B Forqueray Wikipedia (eng)
Leif Henriksson och Lars-Erik Larsson album

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.