• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nynningen sjunger ut på Arbis efter 37 år


Nynnar vidare. Thomas Jäderlund, Lisen Rylander Löve, Nikke Ström, Per Melin, Tomas Forssell och Bengt Blomgren.

 

Finns det plats för politisk musik idag?

 

NORRKÖPING Hallå där, Nikke Ström, basist i Nynningen! Vad kan vi vänta oss på Arbis på fredag?

– Ni kan vänta er ett taggat band sugna på att spela. Även om vi inte har spelat tillsammans alla dessa år, förutom Bengan och jag, så är vi alla aktiva musiker. Det blir ingen nostalgispelning, utan vi är bättre än någonsin.

– Konserten lutar sig mot vår Majakovskij-platta, och sen plockar vi in några låtar från 1974-skivan och ett par av Tomas Forssells sololåtar… och eventuellt någon Zappa-cover.

Vad fick er att börja spela tillsammans igen efter 37 år?

– Ja, Totta (Näslund) och jag slutade ju redan 1974 och gick över till Nationalteatern. Så det är över 40 år sedan jag spelade i den här konstellationen. Vi fick en förfrågan om att spela för ensamkommande flyktingbarn på Pustervik (i Göteborg) i december. Det var så kul att vi gjorde 10 gig i vintras, och nu är vi ute på den här turnén på 16-17 gig i sommar.

Ni har ju mycket musikaliskt (och medlemmar) gemensamt med Nationalteatern. Vad är skillnaden?

– Nationalteatern var, åtminstone från början, mer basic bluesrock. Vi hade väl lite mer krångliga ackord och var (även om jag hatar ordet) mer fusion. Och hade inspiration från Zappa och brittisk progressive music. Sedan var ju Nationalteatern främst en teatergrupp, medan vi mest var en musikgrupp. När vi turnerade med För full hals (Majakovskij) stod musiken i centrum, kompletterad av vissa deklamationer. Men vi samarbetade i olika teatersammanhang, till exempel Indianpjäsen, De hängdas revolution och Tältprojektet.

Ah, det såg jag i Norrköping 1977. Finns det plats för politisk musik idag?

– Absolut! Inte har det väl blivit bättre sedan sjuttiotalet? Ta bara utförsäljningen av statliga myndigheter och invandrarhat som exempel. Vi märker också att det finns en återväxt bland dom unga, som tjejbandet Orkan från Borås som har spelat med oss förut och som är vårt förband på Liseberg ikväll. Vi märker också att vår publik snarare består av folk mellan 20 och 50 än äldre.

Då hoppas vi på ungdomar i alla åldrar på Arbis på fredag.

© Text: Michael Strandhed

© Foto: Pressbild

ARBIS Norrköping

28 juli 2017 kl 20

Nynningen


Tomas Forssell/elgitarr och sång
Nikke Ström/elbas
Bengan Blomgren/ elgitarr
Per Melin/trummor
Lisen Rylander/saxofoner och sång
Thomas Jäderlund/saxofoner och sång


LÄNKAR
Tomas Forssell hemsida
Nynningen Facebook
Arbis hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.