• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Urpremiär för Waraka/löv på Kameleont


Session. Några instrument, mer behövs inte för att det ska svänga. Peter Lagergren, Lovisa Lundgren, Navid Babaei och Robin Zimmermann ingår i konstnärsgrupen XB som ger en performance med dans, måleri, film och musik på Galleri Kameleont nu på lördag.

 

”Vi ger varandra nycklarna till våra verktyg”

 

NORRKÖPING Musiker, dansare, målare, filmare och en VJ. Waraka – löv – faller på Galleri Kameleont imorgon lördag. Säsongens första Konstridå bjuder in performancegruppen XB från Stockholm. Ett flöde av genremöten utlovas.

– Närvaro, det är det vi vill förmedla till publiken, säger Peter Lagergren som är en av musikerna men visar sig ha ett förflutet som dansare.

Peter Lagergren och Robin Zimmermann hör till förtruppen som ska förbereda inför lördagens föreställning. Ytterligare två, dansaren Lovisa Lundgren och inte minst gruppens tekniker/VJ Navid Babaei, som gör sitt bästa för att mörklägga det vitmålade galleriet så att det går att projicera bilder på väggarna, sluter upp efter en stund. Resten av XB kommer på lördag.

 

Navid Ali Babaei
Teaterman. Navid Babaei har arbetat med teater både i Iran och i Kanada. Hans roll i XB är VJ:ns, att sampla bild och film som en DJ arbetar med musik. ”Men här är jag mest tekniker, galleriet är för ljust för mer avancerat ljusspel”, menar han.

 

XB är en ny grupp och Waraka deras första projekt. ”Waraka” betyder ”löv” på arabiska och ska påminna om att ”vi kommer alla från samma träd”. Även om performance är en improvisation som skapas i stunden började repetitionerna redan för ett år sedan efter att filmaren Arantxa Hurtado, konstnären Peter Yousef och dansaren Lovisa Lundgren träffats och börjat tala om att göra något multidisciplinärt ihop. Snart växte gruppen vars medlemmar kommer från olika håll i världen, Sverige, Spanien, Egypten, Mali och Iran. Samt Portugal om författaren Fernando Vasconcelos som skrivit den text som ingår i verket ska räknas.

– Vi är så många nationaliteter. Första tiden pratade vi ihop oss och lärde känna varandra, säger Robin Zimmerman.

Han är slagverkare med bred erfarenhet av olika musikgenrer från rockband till symfoniorkestrar. Genom XB har en ny rytmvärld, från Mali, öppnat sig för honom och de andra. Sådana aha-upplevelser tänds gång på gång när konstnärer och konstarter möts.

Musikalisk improvisation är inte något nytt för musikerna. Däremot att improvisera med impulser från dans, måleri, film och att själv närma sig de uttrycken är något helt nytt. För artisterna stannar inte inom sina ramar utan kliver in på varandras områden. Gränsöverskridanden.

– Fokus i föreställningen är på gränser och begränsningar, som ju är så aktuellt i vår tid, säger Robin Zimmerman.

Hela gruppen runt bordet i Galleri Kameleont förmedlar en lust och nyfikenhet. Inte minst Lovisa Lundgren som minns när hon började på högre dansutbildning på Kulturama där konstutövare tvingades till möten och samarbeten. Nu gör hon det igen, med erfarna artister.

– Vi ger varandra nycklarna till våra konstnärliga verktyg, säger hon entusiastiskt.

 

Lovisa Lundgren
Ordlös kommunikation. Lovisa Lundgren är gruppens främsta dansare. Men hon lär inte vara ensam i den rollen vid lördagens performance där medlemmarna i gruppen XB rör sig över genregränserna.

 

Att urpremiären för Waraka singlar ner på Galleri Kameleont är galleristen Sahar Burhans förtjänst. Hon representerade galleriet på den stora konstmässan Supermarket i Stockholm i höstas.

– Arantxa Hurtado ställde ut foto, kom förbi och jag berättade om mitt projekt med Konstridå, förklarar Sahar Burhan.

Kultursidan.nu har tidigare skrivit om ”Konstridå”, de minivernissage då en konstnär visar ett enda verk vid endast ett tillfälle. Från början handlade det om måleri men det har också förekommit film och dans. För första gången är det inte stort hemlighetsmakeri kring innehållet. Å andra sidan vet ingen riktigt vad som ska hända.

– Det är ett ansvar att driva ett galleri, påpekar Sahar Burhan och berättar att hon vill vara säker på den konstnärliga kvaliteten. – Jag ville veta vad de gjorde, så de skickade bilder och en video, där Peter spelade munspel.

– Det var första gången jag var med. Jag hade bara munspelet med mig, kontrar Peter Lagergren.

 

Peter Lagergren
Munspel. Peter Lagergren är multimusikant och nyfiken på världens alla instrument, som stränginstrumentet berimbau med bara en sträng och kalebass som resonanslåda.

 

De fyra från XB ställer upp på bild. Peter och Robin plockar fram några av de många instrument de tagit med sig. Snart dras också Lovisa och Navid in i rytmen med. Det svänger och Peter spelar munspel i folkviseton. Smakprovet är bara början.

– Det är en sådan potential. Att man får se livemålning, med konsert, filmvisning och dans på köpet! Efteråt bjuder vi in publiken att se Peter Yousefs utställning, utbrister Lovisa Lundgren.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

GALLERI KAMELEONT Norrköping

5 augusti 2017 kl 12
Waraka – löv

Performance

Prod: XB

XB
Arantxa Hurtado, video, projektledare
Lovisa Lundgren, dansare
Peter Yousef, konstnär
Robin Zimmermann, musiker
Peter Lagergren, musiker
X, musiker
Navid Babaei, VJ
Text: Fernando Vasconcelos

LÄNKAR
XB / Waraka Facebook
Galleri Kameleont hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Urpremiär för Waraka/löv på Kameleont

  1. Pingback: Waraka/löv på Kameleont |