• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peter Yossef målar på exotiska lönnlöv


Försiktigt. Peter Yousef demonstrerar konsten att måla på torra löv.

 

Fallna blad får nytt liv på ärrat papper

 

NORRKÖPING Det blev höst och löven föll. Konstnären Peter Yossef plockade upp dem, fascinerad över lövens liv och död i de fyra årstiderna. På Galleri Kameleont visar han en svit med där lönnlöven fått nytt liv och innehåll.

– Det finns inte löv på det här sättet i Egypten, säger konstnären Peter Yossef och förklarar hur fascinerad han blivit av trädens löv, för att inte tala om de fyra årstiderna.

Jag får en aning av hur exotiskt Sverige och Norden är för en person som vuxit upp på Medelhavets sydsida. Den egyptiska vintern är mild som en sensommardag, sommaren het.

Alltså löv. För konstnären magiskt i sig och värda att få nytt liv där den klorofyllgröna övergett det torra, rasslande bladet.

– Jag ville ge det ett nytt liv med skönhet och karaktär, göra det odödligt, berättar Peter Yossef.

 

Peter Yousef
Skärvor av liv. Det femuddiga bladet breder ut sig. Blicken ur ansiktet är inte enda ögat.

 

Resultatet hänger på Galleri Kameleont. Det som finns kvar efter lördagens performance Waraka med grupp XB där han målade live med intensitet och snabba tag. Det som gömdes i rummet bakom är helt annorlunda om än temamässigt besläktat. En svit med varsamt målade lönnlöv, de är ju skira och ömtåliga även om färgen nu gett dem kropp.

I några möter ansikten, bara som spegelskärvor eller en del av Veronikas svetteduk. Ögon glänser i ansikten eller i lövet, eller är där pärlor som på en påfägelsstjärt? Mycket är möjligt i de små konstverken.

– Jag följer lövets vilja, säger Peter Yossef och visar hur han följt nervers slingrande vägar med röd färg, som vikingatida ornamentering med ögon i, eller pärlor.

Varje löv är fäst på ett papper. Dess ursprung är oigenkännligt, skrynklat, bemålat, tillplattat. Ärrat papper som vittnar om ett hårt liv. Ändå ger det, liksom löven, ett starkt intryck. Allt är oerhört vackert.

– Jag vill återanvända material i min konst, återskapa papperet, avslutar Peter Yossef.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI KAMELEONT Norrköping

5 – 12 augusti 2017
Löv
Peter Yossef

LÄNKAR
Peter Yossef hemsida
Galleri Kameleont hemsida Facebook
Urpremiär för Waraka/löv på Kameleont reportage Kultursidan.nu 4/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.