• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lekfull improvisationskurs med Impuls


Slottsbesök. Riddaren och Greven möter en del mystiska varelser under improvisationen.

 

Att lära sig att bejaka det som händer

 

NORRKÖPING Det svåra är att lyssna. Lösningen är att bejaka. Teater Impuls avslutade en veckolång improvisationskurs för barn på fredagen. Hög fart och mycket skratt präglade både ensemble och publik.

– Det handlar inte om att tävla och vara bäst, utan att få medarbetarna att glänsa, beskriver Magnus Bergman som lett veckokursen tillsammans med Lisen Kromnér.

 

Improkurs för barn
Populär övning. Den som sitter bakom har armarna medan den som sitter framför pratar.

 

Drygt dussinet barn och unga har fått nya vänner under veckan. Att improvisera tillsammans ger gemenskap och nära kontakt. Den som är van att ta plats lär sig att lyssna och backa medan den som är tillbakadragen lär sig att ta mer plats i leken.

– En av de första övningarna var att sortera gruppen från mörkaste ögon till ljusaste, berättar Lisen Kromnér.
– De fick stå på stolar och inte prata, utan bara se varandra i ögonen. Det blev närkontakt direkt, fortsätter Magnus Bergman.

Ruben Gränjefors hittade improvisationskursen genom tips från en kompis. Ruben går i musikklass, dansar street dance och spelar altfiol. Teater är något nytt för honom och han menar att det är skillnad på att improvisera i dansen mot att improvisera i teatern.

– Utmaningen är att hitta varandra, förklarar han och har lärt sig vad som funkar: Att bejaka den andre och det som händer.

 

Improkurs för barn
Larmet går. Inbrottstjuvarna måste ta sig ut igen.

 

Vid fredagens uppvisning för släkt och vinner är det näst intill fullsatt i Andra kammaren på Teater Bråddgatan 34. Kursdeltagarna smyger som inbrottstjuvar och behöver tips från publiken för att kunna nå kassaskåpet. Eller så ska någon beskriva en vanlig sak att göra – ”borsta tänderna” ropar någon i publiken – medan kursledaren bryter av med ordet ”nej” ibland och då måste den som berättar hitta på något annat, kanske byta ut tandkrämen mot kaviar.

Den som sett Teater Impuls föreställningar känner igen teknikerna som växlar om under föreställningens lopp. Det är precis lika roligt nu och publiken är på hugget med förslag om platser, relationer eller föremål.

– Fast improvisation måste inte vara flams och trams. Det kan vara allvarligt också, påminner Lisen Kromnér.

Teater Impuls fortsätter att ge föreställningar och leder kurser och workshops för vuxna i höst. Lisen Kromnér och Magnus Bergman är redan sugna på sommarkurser för barn igen. Kanske Ruben återkommer, för det här var kul tycker han.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Teater Impuls hemsida Facebook
Teater Impuls startar improvisationskurs reportage Kultursidan.nu 24/1 2017

Bookmark the permalink.

Comments are closed.