• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

LSTNT – ny festival på Stångebrofältet (recension)


Magiskt. Veronica Maggio gör sig kanske bäst på stora scener under sommarnätter. Kimonon är som sydd för låten Galaxen, tyckte hon själv.

 

Det borde varnas för hjärtekross

 

RECENSION/LINKÖPING Från Norrköpingsnykomlingen Donika Nimani till popikonen Veronica Maggio. Den turnerande minifestivalen Let’s Spend The Night Together gjorde ett stopp på Stångebrofältet – med fem olika musikakter.

Let’s Spend The Night Together är ett nytt festivalkoncept. Premiären var på Liseberg den 7 juli och den 11 augusti hakade Linnea Henriksson och Moneybrother på i Uppsala.

På Stångebrofältet är Linnea Henrikssons inledning ersatt av stjärnskottet Donika Nimani, som gör en stark festivalöppning klockan 18 strax efter en regnskur.

– Jag har den stora äran att stå på samma scen som en av mina stora inspirationskällor ikväll. Veronica Maggio, säger en märkbart glad Donika Nimani.

 

Donika Nimani
Inspirerad. Donika Nimani gjorde en stark festivalöppning på Stångebrofältet i Linköping, bara kvällen efter att hon spelat på Augustifesten hemma i Norrköping.

 

Hon kommer från Norrköping och spelade kvällen innan på Augustifesten, på Gamla torget. NT skrev då om att publiken svek Norrköpingssonen Axel Schylström, men att människor lockades fram till Donika Nimani – som ändå förtjänade en ännu större publik.

Jag reagerar på att LSTNT:s publik gärna håller sig på avstånd från scenen, även om några besökare alltid finns framme vid staketet. Under kvällen vågar sig fler och fler hela tiden fram, men mest folk ser genomgående ut att finnas runt öl- och vinvagnen.

Säkerheten är strikt på festivalområdet. Ingen egen mat eller dryck får tas med, så de sju timmarna som området är öppet är man dömd till skräpmat och kolsyra. Ingenstans hittar jag vatten utan kolsyra – en liten parentes som stör min törstiga trivsel.

Öronproppar finnas att köpa, men behovet av mina egna känner jag inte av förrän vid tredje akten, Hurula. Donika Nimanis härliga energi och trygghet i både sång och mellansnack följs av Anders ”Moneybrother” Wendin, som kommer att vara med i nästa säsong av Så mycket bättre.

 

Anders "Moneybrother" Wendin
Uttrycksfull röst. Anders ”Moneybrother” Wendin sjunger både på engelska och svenska.

 

Det är första gången jag ser honom live, så jag imponeras av rösten som får storheter som Johnny Cash och Elvis att flimra förbi i tankarna. En tjej som sett honom flera gånger förut tycker dock att han är lite ”trött” och saknar det Hurulaliknande ös som han hade förr.

– Jag tror att han har blivit pappa, säger hon.

They’re Building Walls Around Us (2005) är väl den låt jag känner igen mest, men han sjunger även flera på svenska i Lars Winnerbäcks stuk.

Hurula blir också en förstagångare för mig. Det visuella omkring, som enligt en tidigare recension tydligen fanns redan på Bråvalla, ger lite känslan av att befinna sig i en genomtänkt musikvideo. Den svartvita bilden på fågeln med törnekronan i bakgrunden kontrasterar snyggt mot vissa kvinnliga och manliga bandmedlemmars röda läppstift.

Nog sliter de hårt även denna gång, men jag ser inget surfande över publiken i alla fall. Däremot hör jag bara lovord om dem. ”Lova och skjut mig om jag nånsin blir som dom” är en textrad som kännetecknar hela det upproriska soundet.

 

Weeping Willows med Magnus Carlson
Hjärtekross. Weeping Willows har en trogen publik, inte minst sångaren Magnus Carlson drar.

 

– Du är så jävla snygg Magnus, ropar någon i publiken när Weeping Willows går på scenen.

Nu är det hjärtekross för fulla muggar. En varning borde utsändas till alla som kan tänkas höra av sig till gamla ex om hur fel allt blev á la Broken Promise Land och The Burden. Magnus Carlson sjunger lika vackert som alltid, även om det verkar strula med micken ibland.

– 2001 förutsåg vi livet med iPhone och hamnade på Trackslistan. Men Kaj Kindvall får man väl inte nämna här, säger Magnus Carlson innan medryckande Touch Me.

Veronica Maggio avslutar som sagt kvällen – och det med bravur. Hon gör sig nog allra bäst på större scener under sommarnätter, och nu är publiken som allra störst och allsångsbenägen. Sångerskan verkar trivas som fisken i vattnet och har gått in även för en showig klädsel.

– Den här är som sydd för den här låten, säger hon, och i Galaxen sjunger hon ju faktiskt om en kimono.

Magiskt, Maggio!

© Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STÅNGEBROFÄLTET Linköping

19 augusti 2017
Let’s Spend The Night Together
Artister: Donika Nimani, Moneybrother, Hurula, Weeping Willows och Veronica Maggio
Arr: Visit Linköping & Co och Blixten & Co
Åldergräns: 13 år

LÄNKAR
Let’s Spend The Night Together hemsida FB-evenemang
Musikfest – men vart tog publiken vägen? reportage NT 18/8 2017
Bråvalla: Kramkalas med Robert Hurula recension Kultursidan.nu 7/7 2017
WTM: Nysläppt soul med Magnus Carlson recension Kultursidan.nu 5/2 2017
Sommarkänsla med Veronica Maggio recension Kultursidan.nu 8/10 2016
Anders Wendin och Julia Adams skalar av recension Kultursidan.nu 7/8 2015
Weeping Willows snygga höjdtoner recension Kultursidan.nu 2/8 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.