• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gästabudet växer och NoMeMus fyller 10


Hästar. Visst blir det tornerspel under årets Gästabud i Söderköping, fast kanske inte med enhörningar.

 

Pannkaksbuffé årets goda nyhet

 

SÖDERKÖPING Fler knallar. Pannkaksbuffé med pannkaksätartävling. ”Konungslig” kröning. Tioårsfirande musikfestival. Och mycket, mycket mera möter årets besökare på Gästabudsdagarna i Söderköping som arrangeras nu i helgen, med start på torsdag.

Fler knallar. Förra året kom 58 knallar till marknadsplatsen i Kyrkparken. I år kommer 68. Kyrkparken står som vanligt i centrum under Gästabudsdagarna. Där finns hantverkarna som säljer sina produkter.  Och där finns också möjlighet att delta i kurser i olika sorters hantverk.

Inne i S:t Laurentii kyrka händer också en hel del. På lördagen visar Theater Sythercopie hur det gick till när drottning Märta och kung Birger kröntes i kyrkan år 1302. På söndagen blir det medeltidsinspirerad mässa och så utlovas bland annat kyrkäventyr för barn.

Pannkaksbuffé är en av årets nyheter under Gästabudsdagarna i Söderköping. För en viss penning får den matglada äta hur många pannkakor som helst. Det kommer till och med att ordnas en pannkaksätartävling där det gäller det att äta minst 20 pannkakor på fem minuter.

Fanns det pannkakor på medeltiden? Jomenvisst. Vi åt faktiskt pannkakor redan under forntiden. Så den nya satsningen är helt på sin plats.

 

Gregorianum
Gregorianum sjunger vad de heter, gregoriansk musik, men i slavisk tradition.

 

NoMeMus, Nordisk festival medeltida musik, firar tio år. Årets tema är pilgrimernas musik, vilket symboliseras av musslan på programbladet. Som vanligt deltar musikgrupper från flera länder.

I år deltar för första gången en grupp från Polen. Gruppen Gregorianum, som består av nio manliga sångare, bjuder på gregoriansk sång från 1100-talet med slavisk karaktär.

– Vi har utvidgat det nordiska samarbetet till att omfatta länderna runt Östersjön, säger festivalens konstnärlige ledare Lars Jonsson.

Själv kommer han att berätta om de första trubadurerna i ett föredrag i S:t Laurentii församlingshem på lördagen.

– Vi tjuvstartar redan på torsdagskvällen med konserten Falsobordone i Drothems kyrka. Då framför den svenska duon Erik Ask-Upmark och Anna Rynefors pilgrimssånger och musik på en rad olika medeltida instrument, berättar Lars Jonsson.

Musikgruppen Ulv medverkade på Gästabudet för nio år sedan. Nu återkommer de med Den Bergtagna, en mytisk saga med folklig sång och många instrument.

Inom ramen för NoMeMus finns också möjlighet att delta i en sång- och spelkurs med temat Den medeltida pilgrimens musik.

 

Inför Söderköpings gästabud
Pressträff. Många bidrar till gästabudet. Monica Stangel Löfvall från kommunens Medeltidscentrum i mitten med Korp Wallman till höger. Lars Jonsson, NoMeMus konstnärlige ledare, längst till vänster.

 

– Men Gästabudsdagarna bjuder på mycket mer, poängterar Monica Stangel Löfvall, ansvarig för Söderköpings kommuns Medeltidscentrum.

– Det blir historiska guidningar, fackelvandringar, skapande verkstäder och  gycklare. Det blir tournerspel, bågskytte och ponnyridning. Och så förstås massor av mat och dryck. Det mesta utspelar sig i centrum, i det område som var det medeltida Söderköping.

Tänk om det var så att den gamla staden, där vi nu försöker återskapa en medeltida stämning, var fundamentet till det som skulle bli nationalstaten Sverige? En vild hypotes som framförs av docenten vid Linköpings universitet Per Frankelius vid ett föredrag i S:t Laurentii församlingshem på lördag. Där beskriver han en historisk resa som börjar i Indien år 800 och slutar i Söderköping några hundra år senare.

Men tillbaka till verkligheten: Utan volontärer skulle det inte bli något Gästabud. Volontärerna är en grupp på 60 – 70 medeltidsintresserade personer från olika håll i landet som ställer upp och fixar det praktiska.

Volontärerna är indelade i olika grupper. En del håller gator och torg rena från hästskit och ser till att toaletterna funkar, andra ordnar med mat till artister och medarbetare, håller koll på eldarna, sköter insläppet till föreställningarna, fixar platserna till knallarna. Det är mycket jobb bakom kulisserna vid ett medeltida Gästabud.

© Text: Bibi Friedrichsen

© Foto: Kerstin Svedberg samt pressbilder/NoMeMus

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPING

24 – 27 augusti 2017
NoMeMus

Nordisk festival för medeltida musik

24/8  kl 19 i Drothems kyrka
Falsobordone – Pilgrimens väg

25/8  kl 19 i S:t Laurentii kyrka
Gregorianum – Kyrkosång från Polen

26/8  kl 19 i S:t Laurentii kyrka
Ulv – Den bergtagna

26/8  kl 14.30 S:t Laurentii Församlingshem
De första trubadurerna
Föredrag

SÖDERKÖPING

25 – 27 augusti 2017
Söderköpings Gästabud
Tornerspel, medeltidsmarknad, gycklare, eldshow, musikfestival, föreläsningar m.m.
Informations/Biljettbod – Hagatorget
Biljettbod – Brunnsparken

Kyrkparken

Medeltidsmarknad, hantverksworkshops

Rådhustorget & Centrala Söderköping

Gycklare, musik, prova på med mera

Hagatorget

Matmarknad

S:t Laurentii Församlingshem

Så lade riddarna grunden för det moderna samhället
26/8  kl 13  Föredrag av Per Frankelius

Brunnsparken

Tornerspel

25/8 kl 19.15 med livemusik av Stormfrun
26/8 kl 13 Pest & kolera bidrar till stämningen
26/8 kl 17 Robin Hood-spel
27/8 kl 13 Pest & kolera bidrar till stämningen

Ignis

25 & 26/8  kl 22 Eldshow med Trix

Frieserhästshow

26/8 kl 10.30
27/8 kl 14.30

LÄNKAR
Söderköpings Gästabud hemsida Facebook program
NoMeMus hemsida Facebook

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.