• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

När Cirkusslottet invaderade Finspång


På språng. Från cirkusföreställningarna över till Bruksparken där cirkusleken kunde fortsätta.

 

Barnfamiljerna gick mellan festivalerna

 

FINSPÅNG En dag på ”Cirkusslottet”. Nycirkus och cirkus har fyllt Slottsparken och Bruksparken under den gångna veckan. Föreställningar för barn och vuxna med humor, experimentlusta och skicklighet. Nystartade festivalen ska återkomma.

En dag på ”Cirkusslottet”, närmare bestämt i lördags. ”Sommarrocken” fyllde Bergslagstorget medan ”Cirkusslottet” belade både Bruksparken och Slottsparken. Barnfamiljerna gick emellan de två samtidiga festivalerna. Det syntes på ansiktsmålningarna (Barnens Sommarrock) om inte annat.

 

Norrköpings Ungdomscirkus
Dubbelhöjdare. Slöjor är alltid vackert.

 

Resan med Norrköpings Ungdomscirkus. En fartig show med mycket cirkuskänsla i det absolut fullsatta tältet. Resan är Ungdomscirkusens uppvisningsshow med artister från 13 år och uppåt. Den brukar ta 35 minuter men i Finspång slog Ungdomscirkusen på stort och släppte fram alla grupper i en timslång föreställning.

Våg på våg med akrobater som byggde, hoppade, snurrade, cyklade, jonglerade och hängde på alla håll och kanter. Inramningen med en resenär gav en svag doft av nycirkus, ändå mer med gänget som mötte djuren i skogens dimmor. Men mest var där glädjen i att visa upp sitt kunnande. Och de kan!

 

Breaking Point med Alexander Weibel-Weibel
Experiment. Kanske 20 lager av papper för handdukstork lades på hög med publikens hjälp och virades sedan till en lina i Alexander Weibel-Weibels föreställning.

 

Breaking Point med Alexander Weibel-Weibel. En högst experimentell föreställning. Går det att cykla på en slak lina gjord av papper? (Svar: Ja) Hur många gånger låter sig publiken flyttas på? (Svar: Många) Hur stor tyngd orkar en fiskelina? Vad klarar eller inte klarar papperslinan för påfrestningar? (Vattenånga? Grova skor? Eld? Vatten?)

Breaking Point har visats för skolelever och artisten involverar ungdomarna i publiken i lämpliga delar. Men bara sextiplussare hör att det är Titaniclåten (nej inte filmen, båten!) Närmare Gud till dig han spelar på fiolen där han står på papperslinan mellan eld och vatten.

Inte nudda golv med Kompani Tofs. Elsa Näslund i hemmatältet, hon har ju växt upp med Norrköpings Ungdomscirkus, tillsammans med cirkuskollegan Karin Melin. Ett lekland med klossar av trä som kan bäras, flyttas och framför allt gås, stås och balanseras på. En trapets, ett rep, humor och musikalitet. Också i den här lugna och charmiga familjeföreställningen plockas med skor och strumpor på det mest vådliga sätt.

Till slut bygger de ett torn, högt som ett hus. Vem vill vara med och riva det? Föreställningen har getts för skolelever i Finspång under veckan, ändå är tältet så gott som fullsatt.

 

Inte nudda golv med Kompani Tofs
Lekland. Som en ö i havet, träklossarna är det enda de två artisterna i Kompani Tofs får stå på.

 

Ŝanĝo – en cirkus på väg. När föreställningen, ett projekt från Östgötateatern, börjar är jag redan på väg hem till Norrköping. Det var för övrigt där jag såg premiären i Navestad, en föreställning med rytmiskt sväng, lekfullhet och varmt inkluderande.

Ŝanĝo har varit på väg genom länet hela sommaren. Inte inne i ett tält utan utanför en husvagn med brygga och tak, det är något särskilt med den stämningen.

Mad in Finland med Galapiat Cirque. På finskt territorium i Cirkusslottet. Vi har recenserat den smått galna föreställningen som hade premiär i onsdags. Vad som helst kan hända – och gör det.

Sju finska artister, alla kvinnor, pladdrar, skidar, musicerar och framförallt levererar. Det är vansinnigt roligt att titta på. Dessutom är det vackert.

Victor Rubilar och Elgruppen Fae. Vi har helt missat den roliga fotbollsjonglören som inledde dagen och eldshowen som tog vid mot kvällens slut. Synd.

 

Styltgubbar
Styltgubbar. En festival kräver mer än bara föreställningar. De två höga gubbarna i lysande blått förhöjer festkänslan.

 

Men jag har sett barnen ivrigt gå från cirkustälten till Bruksparken. Där har de lekt med cirkusredskapen, cyklat på minicykel eller höghjuling och prövat att gå på lina. Under dagarna har de mötts av Musen Märta, de jättelika dockorna Isdrottningen och Eldkungen eller styltgubbar.

Mera av allt sådant, egenaktiviteter, prova på och gatuinslag behövs för att göra ”Cirkusslottet” till en riktig festival och folkfest!

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SLOTTSPARKEN/BRUKSPARKEN Finspång

23 – 27 augusti 2017
Cirkusslottet
Nycirkusfestival
Arr: Finspångs kommun, Östgötateatern, Region Östergötland, Siemens, Kulturrådet

Mad in Finland
Franska kompaniet Galapiat Cirque med sju kvinnliga cirkusartister från Finland. Familjeföreställning om människors myter och klichébilder av att vara från Finland.
Medverkande: Elice Abonce Muhonen, Mirja Jauhiainen, Ulla Tikka, Stina Kopra, Heini Koskinen, Sanja Kosonen och Lotta Paavilainen

23 – 26 augusti kl. 19.00
27 augusti kl. 18.00
Artist talk 24/8 kl 20.30
Biljetter

Breaking point
Linartisten Alexander Weibel-Weibel, Spanen, prövar flera ”omöjliga” material att gå på, däribland papper och fiskelina.
26 augusti kl. 14.00
27 augusti kl. 13.00
Biljetter

Inte nudda golv
Barnföreställning med Kompani Tofs, klossar och luftakrobatik.
26 augusti kl. 15.30
27 augusti kl. 14.30
Fri entré

Ŝanĝo – en cirkus på väg
Östgötateaterns utomhusföreställning med artister från Sverige, Marocko, Danmark och Frankrike.
25 – 26 augusti kl. 17.00
27 augusti kl. 16.00
Fri entré

Victor Rubilar
Femfaldig världsrekordhållare, fotbollsjonglör och komiker från Argentina. Bolltrollande kombineras med underhållande dans, akrobatik och humor.
26 – 27 augusti kl. 11.00
Fri entré

Eldshow
Dansant gästspel i vattnet utanför Slottsparken med två eldartister från Eldgruppen Fae, Göteborg.
25 – 26 augusti kl. 21.00
Fri entré

Övrigt
• Skolföreställningar
• Hörnan on Tour
• Prova på
• Festivalfilial på biblioteket
• Cirkuspyssel
• Clowner utan gränser visar film
• Giant puppets med Tjåsa Gusfors
• Musen Märta spelar boll med teater Pelikanen
• Filmen The Walk

LÄNKAR
Cirkusslottet info  Facebook
Svindlande akrobatik i Mad in Finland recension Kultursidan.nu 25/8 2017
Cirkusslottet lyfter på tältduken i Finspång reportage Kultursidan.nu 23/8 2017
Ŝanĝo – en cirkus på väg i sommarlänet recension Kultursidan.nu 19/5 2017
Kompani Tofs nuddade aldrig golvet recension Kultursidan.nu 23/2 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.